Top 10 snelste achtbanen van Frankrijk

De snelste achtbanen van België en Nederland kennen we ondertussen al wel, maar hoe zit het met de snelle achtbanen van Frankrijk? We zochten het voor jullie uit en brachten ze samen in deze top 10.

 

#10: Triops – Bagatelle (80,5 km/u)

Triops werd geopend in 2012 in Bagatelle. Deze attractie werd gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De achtbaan behaalt een snelheid van 80,5 km/u en is 40 meter hoog. Het parcours van 309 meter wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd en bevat 3 inversies waarbij de bezoekers twee keer doorheen gaan, goed voor 6 momenten dat er overkop gegaan wordt. Tijdens de rit is er een maximale kracht van 5 G. De treinen hangen onderaan de track.

 

#9: Alpina Blitz – Nigloland (83 km/u)

Alpina Blitz in Nigloland werd gebouwd in 2014 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan behaalt een snelheid van 83 km/u en is 33 meter hoog. Tijdens de rit van 719 meter wordt een kracht van 4.3 G behaalt. Alpina Blitz was goed voor een investering van 8 miljoen euro.

 

#8: Tonnerre de Zeus – Parc Astérix (83,7 km/u)

Tonnerre de Zeus werd gebouwd in 1997 door de voormalige Amerikaanse fabrikant Custom Coasters International in Parc Astérix. De achtbaan behaalt een snelheid van 83,7 km/u en was bij opening de 2de snelste houten achtbaan van Europa. Tonnerre de Zeus heeft een hoogte van 29,9 meter en een lengte van 1232,6 meter. Tijdens het parcours gaat de achtbaantrein door een tunnel en een helix van 572°.

 

#7: Mystic – Walibi Rhône-Alpes (85 km/u)

Mystic werd gebouwd in 2019 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides in Walibi Rhône-Alpes. De achtbaan behaalt een snelheid van 85 km/u en is 31 meter hoog. Het parcours van 575 meter bevat 3 inversies en een gedeelte daarvan wordt ook nog eens achterwaarts afgelegd.

 

#6-2: OzIris, Monster, Goudurix, Anaconda & Yukon Quad (90 km/u)

De achtbanen Yukon Quad in Le Pal, Goudurix en OzIris in Parc Astérix en Monster en Anaconda in Walygator Parc behalen allen een snelheid van 90 km/u en delen daarom samen de 2de plaats.

 

Yukon Quad – Le Pal:

Yukon Quad werd gebouwd in 2018 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in Le Pal. De achtbaan behaalt een snelheid van 90 km/u door middel van een dubbele Tire Propelled Launch (lancering door middel van banden). Yukon Quad is 1 kilometer lang en bezoekers nemen plaats op treintjes in de vorm van Quads. De achtbaan is 12 meter hoog en er kan een capaciteit van 770 personen per uur behaald worden.

 

Anaconda – Walygator Parc:

Anaconda werd gebouwd in 1989 in Walygator Parc door de Amerikaanse fabrikant William Cobb. De achtbaan behaalt een snelheid van ongeveer 90 km/u en is 36 meter hoog. De totale achtbaan track heeft een lengte van 1200 meter, een ritje duurt 2 minuten en 10 seconden.

 

Monster – Walygator Parc:

Monster werd geopend in 2010 in Walygator Parc en werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Inverted Coaster behaalt een snelheid van 90 km/u en is 40 meter hoog. Tijdens de rit van 1200 meter gaan de bezoekers 6 keer overkop.

 

Goudurix – Parc Astérix:

Goudurix in Parc Astérix werd gebouwd in 1989 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De achtbaan behaalt een snelheid van 90 km/u en is 36 meter hoog. Tijdens de rit van 950 meter gaan de bezoekers 7 keer overkop. Toen de achtbaan opende evenaarde de Goudurix hiermee het wereld record inversies op een achtbaan. Goudurix bleef 6 jaar lang Europees recordhouder tot Dragon Khan in PortAventura Park het record verbrak.

 

OzIris – Parc Astérix:

OzIris in Parc Astérix werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De achtbaan behaalt een snelheid van ongeveer 90 km/u en is 40 meter hoog. Tijdens de rit gaan de bezoekers 5 keer overkop op deze Inverted Coaster. OzIris koste 20 miljoen euro, 12 miljoen voor de achtbaan zelf en 8 miljoen euro voor het thema rond de baan.

 

#1: Rock ‘n’ Roller Coaster – Walt Disney Studios Park (91,7 km/u)

Rock ‘n’ Roller Coaster werd gebouwd in 2002 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in Walt Disney Studios Park gelegen in het Disneyland Paris Resort. De gelanceerde achtbaan behaalt een snelheid van 91,7 km/u in 2,8 seconden. Rock ‘n’ Roller Coaster is volledig indoor gebouwd en is 24,4 meter hoog. Tijdens de rit van 1037,2 meter gaan de bezoekers 3 keer overkop. De zitjes van de treinen zijn uitgerust met een onboard sound systeem.

 

De toekomst:

In 2018 kregen we een nieuwkomer met Yukon Quad in Le Pal die meteen op een gedeelde 2de plaats terechtkwam. In 2019 kregen we eveneens een nieuwkomer met Mystic in Walibi Rhône-Alpes op een 7de plaats.  De nieuwe achtbaan van 2020, Vertika in La Récré des 3 Curés, haalt met zijn snelheid van 80 km/u net niet de top 10.

In de toekomst staat er een groot nieuw project op de planning. Parc Astérix zal in 2023 namelijk een multi-launch coaster openen die gebouwd zal worden door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De rollercoaster moet de snelste en hoogste achtbaan van Frankrijk worden. Deze zal een snelheid behalen van 107 km/u en 51 meter hoog worden.

 

Deze lijst werd opgesteld in 2020 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.