Top 10 hoogste achtbanen van Frankrijk

De hoogste achtbanen van België en Nederland kennen we ondertussen, maar hoe zit het met de hoge achtbanen van Frankrijk? We zochten het voor jullie uit en brachten ze samen in deze top 10.

 

#10: Mystic – Walibi Rhône-Alpes (85 km/u)

Mystic werd gebouwd in 2019 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides in Walibi Rhône-Alpes. De achtbaan is 31 meter hoog en behaalt een snelheid van 85 km/u. Het parcours van 575 meter bevat 3 inversies en een gedeelte daarvan wordt ook nog eens achterwaarts afgelegd.

 

#9: Star Wars Hyperspace Mountain: Rebel Mission – Disneyland Park (32 m)

Star Wars Hyperspace Mountain Rebel Mission werd gebouwd in 1995 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in Disneyland Park, gelegen in het Disneyland Paris Resort. De gelanceerde achtbaan heeft een hoogte van 32 meter en behaalt een snelheid van 70,8 km/u. Tijdens de rit van 1000 meter gaan de bezoekers door 3 inversies. Hyperspace Mountain is volledig overdekt en de treinen zijn voorzien van een muziekboxen.

 

#8: Alpina Blitz – Nigloland (33 m)

Alpina Blitz werd gebouwd in 2014 door de Duitse fabrikant Mack Rides in Nigloland. De achtbaan is 33 meter hoog en behaalt een snelheid van 83 km/u. Tijdens de rit van 719 meter wordt een kracht van 4.3 G behaalt. Alpina Blitz was een investering van 8 miljoen euro.

 

#7-6: EqWalizer – Walibi Rhône-Alpes & Boomerang – Walibi Sud-Ouest 35,5 m)

EqWalizer in Walibi Rhône-Alpes en Boomerang in Walibi Sud-Ouest zijn kopieën van elkaar en zijn daarom even hoog. Hierdoor delen ze samen de 6de plaats.

 

EqWalizer – Walibi Rhône-Alpes:

EqWalizer werd gebouwd in 1988 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in Walibi Rhône-Alpes. De achtbaan is 35,5 meter hoog en behaalt een snelheid van 75,6 km/u. Het parcours van 285 meter wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd en bevat 3 inversies waar de bezoekers twee keer doorheen gaan, goed voor 6 momenten dat er overkop gegaan wordt. Tijdens de rit is er een maximale kracht van 5.2 G. EqWalizer is uitgerust met een onboard sound systeem.

 

Boomerang – Walibi Sud-Ouest:

Boomerang werd gebouwd in 1992 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in Walibi Sud-Ouest. De achtbaan is 35,5 meter hoog en behaalt een snelheid van 75,6 km/u. Het parcours van 285 meter wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd en bevat 3 inversies waar de bezoekers twee keer doorheen gaan, goed voor 6 momenten dat er overkop gegaan wordt. Tijdens de rit is er een maximale kracht van 5.2 G.

 

#5-4: Goudurix – Parc Astérix & Anaconda – Walygator Parc (36 m)

Anaconda in Walygator Parc en Goudurix in Parc Astérix zijn even hoog, daarom delen ze samen de 4de plaats.

 

Goudurix – Parc Astérix:

Goudurix werd gebouwd in 1989 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in Parc Astérix. De achtbaan is 36 meter hoog en behaalt een snelheid van 90 km/u. Tijdens de rit van 950 meter gaan de bezoekers 7 keer overkop. Toen de achtbaan opende evenaarde de Goudurix hiermee het wereld record inversies op een achtbaan. Goudurix bleef 6 jaar lang Europees recordhouder tot Dragon Khan in PortAventura Park het record verbrak.

 

Anaconda – Walygator Parc:

Anaconda werd in Walygator Parc gebouwd in 1989 door de Amerikaanse fabrikant William Cobb. De achtbaan is 36 meter hoog en behaalt een snelheid van ongeveer 90 km/u. De totale achtbaan track heeft een lengte van 1200 meter, een ritje duurt 2 minuten en 10 seconden.

 

#3-1: OzIris – Parc Astérix, Monster – Walygator Parc & Triops – Bagatelle (40 m)

OzIris in Parc Astérix, Triops in Bagatelle en Monster in Walygator Parc zijn even hoog, daarom delen ze samen de 1ste plaats in deze top 10.

 

OzIris – Parc Astérix:

OzIris werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in Parc Astérix. De achtbaan is 40 meter hoog en behaalt een snelheid van 90 km/u. Tijdens de rit gaan de bezoekers 5 keer overkop op deze Inverted Coaster. OzIris koste 20 miljoen euro, 12 miljoen voor de achtbaan zelf en 8 miljoen euro voor het thema rond de baan.

 

Monster – Walygator Parc:

Monster werd geopend in 2010 in Walygator Parc en werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Inverted Coaster is 40 meter hoog en behaalt een snelheid van 90 km/u. Tijdens de rit van 1200 meter gaan de bezoekers 6 keer overkop.

 

Triops – Bagatelle:

Triops werd geopend in 2012 in Bagatelle en werd gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De achtbaan is 40 meter hoog en behaalt een snelheid van 80,5 km/u. Het parcours van 309 meter wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd en bevat 3 inversies waar de bezoekers twee keer doorheen gaan, goed voor 6 momenten dat er overkop gegaan wordt. Tijdens de rit is er een maximale kracht van 5 G. De treinen hangen onderaan de track.

 

 

De toekomst:

In 2019 kwam er voor de laatste keer een nieuwe achtbaan in deze top 10. Dit gebeurde met de opening van Mystic in Walibi Rhône-Alpes. Met een hoogte van 31 meter wist de achtbaan juist de 10de plaats te veroveren en stootte daarmee EuroLoop van Europark uit de top 10.

In de toekomst staat er een groot nieuw project op de planning. Parc Astérix zal in 2023 namelijk een multi-launch coaster openen die gebouwd zal worden door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De rollercoaster moet de hoogste en snelste achtbaan van Frankrijk worden. Deze zal 51 meter hoog worden en een snelheid behalen van 107 km/u.

 

Deze lijst werd opgesteld in 2020 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.