Bubbel zeehonden bijna compleet bij Sealife Blankenberge

In het hart van SEA LIFE Blankenberge ligt het enige zeehondenopvangcentrum van de Belgische kust. Het centrum vangt alle verzwakte zeehondenpups op die aanspoelen langs de Belgische kust. Gisteren werd een zeehondenpup uit Koksijde opgevangen. Dit brengt de teller op 4 verzwakte pups, elk met hun eigen problematiek. Bezoekers van het park kunnen de zeehondjes nog een bezoekje brengen tot de pups terug vrijgelaten worden in de natuur. Gelukkig geldt de bubbel-maatregel niet voor de zeehonden, en heeft het park nog voldoende capaciteit om andere zeehondenpups in nood op te vangen.

 

Pup uit Koksijde

“De pup is ongeveer 2 à 3 maanden oud en zal zeehondenpups Janine, Rickie en Sem vervoegen. Ze blijft in quarantaine tot haar koorts weg is en haar wonden genezen zijn. Daarna kan ze samen met de andere pups spelen tot ze voldoende sterk zijn voor hun avontuur in zee.”, vertelt Jonathan Meul, dierenverzorger bij SEA LIFE Blankenberge.

 

Corona-plan

SEA LIFE Blankenberge verzorgt op dit moment 4 zeehondenpups in hun zeehondenopvangcentrum. “We werken sinds de corona-maatregelen met een A-team en een B-team. Zo kunnen we de zorg voor de zeehondenpups en andere bewoners van ons park blijven garanderen als er in een van de twee teams dierenverzorgers een besmetting optreedt”, gaat Meul verder.

 

Aangespoeld over de volledige kustlijn

Het zeehondenopvangcentrum in Blankenberge vangt alle zeehondenpups in nood op die aanspoelen over de hele Belgische kust. En dat mag je vrij letterlijk nemen. Zo verblijft er momenteel een zeehond uit Oostduinkerke, een uit Koksijde, een uit De Panne… maar ook een zeehond uit Zeebrugge. “Hiervoor zijn onze dierenverzorgers 24/24 van wacht. De ene zeehond kwam binnen met een longontsteking, de ander met een oorontsteking, maar sommigen hebben ook diepe bijtwonden of snijwonden.”

 

Zeehond in nood?

Een zeehond die op het strand ligt, opgekruld in de vorm van een banaan, help je het best door afstand te houden. De zeehond komt er om uit te rusten en hoeft niet meteen terug in zee. Door 20 meter afstand te houden ervaart het geen stress en kan het goed uitrusten voor het terug op vis gaat jagen in zee. Ligt de zeehond helemaal plat, dan neem je best contact op met het opvangcentrum.