Sfeerverslag: Toverland – 21 juli 2020

Op de nationale feestdag van België besloten mijn vrouw en ik, samen met een ander bevriend koppel het Nederlandse attractiepark Toverland te bezoeken. Toverland heeft heel wat themagebieden waarvan er 2 zelfs overdekt zijn. De topper van het park is zonder twijfel Fenix, dit is een wingcoaster van Bolliger & Mabillard. Daarnaast heeft het park een hele goede houten achtbaan maar ook een hele mooie rapid river. Kortom, dit park heeft alles om er een toffe dag van te maken.

 

Om iets na 10h kwamen we aan bij Toverland. Ik merkte meteen dat het erg druk zou worden want de nieuwe parking die dichtst bij de ingang ligt was al volzet en we werden richting de oude parking gestuurd. Naast deze parking was er een tijdelijke camping geplaatst door Toverland. Je kon er een tent huren of met je eigen tent er blijven slapen. Uiteraard kon dit ook met een caravan of camper. We lieten de camping achter ons en volgden het pad richting de ingang. Naast dit wandelpad konden we al Troy zien voorbij razen. Aan het entreegebouw stonden er al een paar rijen aan te schuiven, we besloten rap een rij te kiezen. Toen we na 10 minuten wachten het park binnen waren konden we genieten van Port Laguna. Deze bijzonder mooie entreezone is een lust voor het oog, overal zijn er mooie gebouwen te zien. Mijn favoriet is de papegaai die je kan vinden in dit gebied. Dit gebied heeft een hele toffe sfeer hangen en is ideaal om je dag te beginnen!

Onze dag begonnen we in het indoor gebied van het park. Er staat in deze hal namelijk een Bobkart van Wiegand. Deze heeft wel een beperkte capaciteit waardoor de wachtrijen heel snel de hoogte in kunnen gaan. Gelukkig was dit nu niet het geval en zaten we na een klein kwartiertje al in een bob. In deze kleine karretjes kun je best met 1 volwassen persoon plaatsnemen, 2 wordt het al krap.  De rit begint in een tunnel met lichtjes vervolgens ga je naar buiten. Daar is de baan wel overdekt door een houten afdak. Halverwege raas je door een kippenhok en een beetje erna wordt een foto genomen. Op deze baan zit er ook een trajectmeting, de snelste persoon kan hier zelfs een prijs winnen. Uiteindelijk kom je terug binnen in de indoorhal en konden we uitstappen. Helaas had ik wel niet de snelste tijd. Mijn vrouw daarentegen stond op plek 3.  Dit was een leuke attractie om onze dag te starten.

Doordat er een te lange wachtrij stond voor Toos-express en deze eigenlijk ook niet vooruit ging besloten we deze achtbaan over te slaan. Via een zijdeur kwamen we weer buiten en besloten we richting de houten achtbaan te gaan. Deze houten achtbaan staat in een mooi themagebied. Dit gebied draagt het thema van het paard van Troje, deze staat zelfs in het gebied en uiteraard is de houten achtbaan vernoemd naar deze Griekse mythe. In dit gebied is er nog een schommelschip en is er een track met elektrische paarden. Maar de topper van dit gebied is Troy. Dit is de hoogste en snelste houten achtbaan van de Benelux. Het hoogste punt van deze achtbaan is 32 meter, daarbij raas je nog eens met een snelheid van 90 km/h over de track heen. We hadden geluk want na een kleine 10 minuten konden we al instappen. Great Coasters  International heeft werkelijk een pareltje gemaakt. De baan raast vanaf het begin tot aan het einde van de rit door. De eerste drop is spectaculair, je draait tijdens de daling terug naar de andere kant langs de optakeling. Daar gaat de trein onder het track door en gaat het terug naar boven. Vervolgens ga je terug onder het track en neem je een heuse helix. Na wat airtime heuveltjes zet je koers richting het station. De trein raast door het station door naar de finale. Deze finale bestaat uit een paar airtime heuvels gevolgd door een grote helix zoals daarnet. Uiteindelijk volgen de remmen en bol je richting het station. Deze rit is best pittig en zoals eerder vermeld verliest hij nergens zijn snelheid. Hij smijt je echt alle kanten op. Dit is sowieso 1 van de toppers van het park.

F

We besloten na deze stevige rit iets te gaan eten. Ik zelf ben grote fan van de pizza’s in Toverland. Je kan deze kopen in het indoor gebied Wunderwald. Dit kraam staat naast de logflume van het park. Mocht er iemand geen zin hebben in pizza kan je er nog altijd pasta maar ook snacks zoals frikandellen en hamburgers krijgen. Voor ieder wat wils dus. Ondertussen merkten we dat het park toch al aardig vol begon lopen, dit merkten we ook toen we buiten kwamen aan de wachtrij van Boosterbike. We besloten ons eten maar te laten zakken in de lange wachtrij. Deze bleek uiteindelijk toch wat korter dan verwacht want na een twintigtal minuten was het aan onze beurt. Boosterbike is onze contreien een unieke achtbaan want je neemt plaats op een moto. Voorover gebogen zoals bij een echte motor wordt je vanuit stilstand gelanceerd. Deze achtbaan van Vekoma heeft na de lancering heel wat elementen in petto. Net na de lancering is er een airtime heuvel en duik je in een grote bocht die dan wordt gevolgd door een andere bocht in de lucht. Vervolgens wordt er een foto genomen en gaat het richting het station. Het laatste stuk is mijn lievelings stuk want er volgen 3 heuvels waar je flink wat airtime op ervaart. We stapten van onze motor af en gingen richting de volgende attractie.

Tijdens het wachten voor Boosterbike zagen we dat er voor Djengu River ook al een lange rij stond. Op een warme dag konden we deze attractie niet laten links laten liggen, dus sloten we achteraan de wachtrij aan. De wachttijd was uiteindelijk zo’n 20 à 25 minuten. De rapid river ligt in de Dwervel vallei. De wachtrij is mooi versiert en je komt langs allerlei Dwervels. Ook het station is mooi versierd, zeker de laatste meters van de wachtrij zijn echt mooi gemaakt. Daar waan je je in een grot met allerlei planten en lichtjes. En natuurlijk is de rapid river ook mooi versierd. Een klein minpuntje is dat hij niet super nat is. De bootjes gaan eerder rap door rivier heen met af en toe een klein golfje die dan een beetje water spat in je boot. Naast dit heb je dan ook extra water elementen die je nat maken tijdens de rit. De eerste was een waterval die over de volledige rivier water laat vallen, gelukkig stopt deze net op tijd. Uiteraard druipen er altijd nog enkele druppels af waardoor je er toch een beetje nat van wordt. Vervolgens vaar je door een klein tunneltje en kom je via wat wilde bochten aan het volgende element. Dit is een waterval aan de zijkant van de rivier, er spetteren enkele druppels in de boot. Vanaf deze waterval gaat de boot nog rapper door de rivier. Ondertussen vaar je onder een trio Dwervels die je nat maken. De boot neemt nog wat bochten en je passeert nog eens langs een Dwervel. Enkele golven en bochten later ben je aan het einde. De rit eindigt met een optakeling naar het station.

Nu was het eindelijk tijd voor Fenix. Dit is een achtbaan waarbij de stoeltjes aan de zijkant van de trein hangen. Deze Wingcoaster heeft het thema Feniks gekregen. Deze mythe gaat over een vogel die uit zijn eigen as kan herrijzen. Daarnaast wordt ook de tovenaar Merlijn bij deze attractie betrokken. Onder het station is er zelfs de rondvaart over de tovenaar, met de naam Merlin’s Quest. Je komt hem ook tegen in de prachtig gedecoreerde wachtrij van Fenix. Voor deze achtbaan heb ik in het verleden nooit lang moeten wachten en ook vandaag was dit het geval, na amper 5 minuten konden we al instappen. Natuurlijk aan de linkerkant want dan neem je de dive drop aan de buitenkant van de track en maak je een grotere zwaai dan aan de rechterkant. Maar de rit begint met een klein darkride scene. Daar zie je fenix net voor de lifthill met zijn kop heen en weer zwaaien. Op naar boven!

Bovenaan neem je dus de dive drop en dan volgt er een grote heuvel waar je heel wat airtime op ervaart. Dan volgt de tweede inversie en dat is een Immelmann of te wel een halve looping met een halve kurkentrekker. Er volgt een grote helix waar je echt in je stoel wordt gedrukt om dan terug in de richting van het station te vliegen. Je gaat in de derde en laatste inversie. Een zero G-roll met daarachter enkele scherpe bochten en de remmen. Deze heel erg soepele rit die een snelheid heeft van 95km/h, eindigt terug in het mooie station. De baan is krachtig en snel, op sommige plekken voel je je echt in je stoel gedrukt worden terwijl dan op andere plekken je er juist bijna uit vliegt. Deze afwisseling vind ik het beste aan de hele baan al blijft het hoogtepunt de eerste drop met de zogenaamde dive drop.

In het themagebied Avalon is er naast Fenix ook nog een andere attractie. Dit is een rondvaart zoals eerder vermeld en heeft dus de naam Merlin’s Quest. Voor deze attractie hebben we een halfuur moeten wachten en dit jammer genoeg in de volle zon. Gelukkig maakt de rit dit meer dan goed. De rit start in een boothuis waarna je even later onder Fenix vaart. Het mooiste gedeelte is echter het indoor gedeelte van deze attractie. Dit bevindt zich net onder het station van Fenix. In dit darkride gedeelte ga je op zoek naar de bron van het eeuwige leven. In de eerste ruimte kom je in een grot en daar staat de Gatekeeper. Dit gnoom achtig wezen heeft de start aan van een geweldige indoor sectie. Hier lijkt het alsof de boot rechtdoor gaat varen maar dat is niet het geval. Je vaart echter naar rechts in de volgende kamer. Hier vinden we Merlijn in de aanwezigheid van immens veel boeken waarvan er enkele ook beginnen te zweven. We varen door naar de volgende kamer waar het thema totaal veranderd. Namelijk naar een bos vol met fabeldieren. Daarnaast wordt de ruimte sfeervol verlicht met bloemen die licht geven. Uiteindelijk varen we weer naar buiten. Hier heb je terug een goed zicht op Fenix. Je vaart terug onder de achtbaan door richting het boothuis.

We verlieten het themagebied Avalon en gingen door naar de spinning coaster die zich net achter de hoek bevindt. Dwervelwind, zoals deze achtbaan heet is gemaakt door MACK rides. De achtbaan gaat 21 meter hoog en haalt een maximumsnelheid van 70 km/h. Een spinning coaster is een type achtbaan waarbij de karretjes rond hun eigen as draaien. Dit in combinatie met de hoge snelheid is fantastisch want je weet nooit waar je bent en in welke richting je een seconde later gaat verder gaan. Maar eerst moeten we de wachtrij nog doorkomen, gelukkig hoefden we hier maar een kleine 10 minuten te wachten. De wachtrij bevindt zich net onder de achtbaan. Langs de wachtrij is er een klein vijvertje met daarnaast wat groen. Maar het mooiste aan deze attractie is misschien wel het station. Op het plafond hangt het vol met groene planten met hier en daar wat lampjes in verstopt. Prachtig om naar te kijken. We stapten in de trein van deze achtbaan. Ik ging uiteindelijk achteruit naar bovenl. Ondertussen kan je ook nog eens genieten van muziek want er zitten enkele muziekboxen aan je knieën en oren gemonteerd. Eenmaal boven en je vervolgens naar beneden gaat begint het spinnen dus volop. Je draait dus werkelijk alle kanten uit waardoor het wel moeilijk wordt om het baanverloop uit te leggen. De bochten volgen zich eenmaal razendsnel op, plots schiet je weer bergop of bergaf. Je weet nooit waar je uitkomt. Met sommige momenten is het net of je bevindt je op een Octopus attractie op de kermis. Deze baan blijft verrassen en is naast Fenix en Troy 1 van de betere achtbanen van het park. Na enkele verrassende bochten en elementen worden de karretjes na de remmen terug in hun originele richting gezet. Het einde van een fantastische rit.

Om de dag af te sluiten wilden we zeker nog een ritje maken op de logflume van het park. Vroeger noemde deze attractie Backstroke maar nu gaat deze attractie onder de naam Expedition Zork door het leven. Deze boomstam rivier staat in het indoor themagebied Wunderwald. Ik denk dat we voor deze attractie het langst gewacht hebben. Zo’n goede 40 minuten, maar dit was al de hele dag zo bij deze attractie. De tocht begint met een straaltje water dat in de boot wordt gespoten net na het verlaten van het instapstation. Totaal onverwacht kregen we dus al de eerste verkoeling. We vaarden door allerlei bochten richting de eerste optakeling. De tweede optakeling bevindt zich in dezelfde berg, deze berg is echter prachtig gedecoreerd met een soort trol. Zijn kop zit in het groot in de bergwand gebeiteld. Ondertussen waren we boven gekomen op een draaiplatform want we nemen de eerste drop achterwaarts. Deze is uiteindelijk niet zo nat. We namen een grote bocht naar de grootste optakeling, het speciale hieraan is dat na een kwart van de optakeling de boot dan pas terug vooruit wordt gedraaid. Bijna bovenaan ga je naar het buitengedeelte van deze rivier. Eenmaal boven bevindt zich ook een draaiplatform om je in de juiste richting naar beneden te duwen. Deze drop is een stevige en je wordt er ook goed nat van. Deze grote drop is weggestoken in een grote boomstam. Vervolgens varen we terug naar binnen. Net bij binnenkomst is er een verwarmingsinstallatie die je wat droog blaast. We kwamen wel nog redelijk nat terug bij het station.

In het park was het ondertussen al wat kalmer geworden en we besloten onze dag af te sluiten met een tweede ritje in Troy. Na deze fantastische achtbaan besloten we terug naar te huis te keren. We sloten onze magische dag in een Mcdonalds in de buurt. We hebben genoten van onze dag in dit mooie pretpark. Dit park bezoek ik minstens 1 keer per jaar want het is een fantastisch park Ze hebben achtbanen voor alle leeftijden alsook prachtige thema gebieden. Dus ik zou zeggen, tot volgende jaar Toverland!