Op roadtrip met oldtimers in het Speelgoedmuseum

Verzamelaar Eddie De Cuyper uit Haacht, fervent liefhebber van oldtimers, neemt je mee op roadtrip doorheen zijn uitgebreide verzameling miniatuurauto’s.  Zijn collectie bestaat uit een combinatie van speelgoedwagens (Dinky Toys, Norev, Schuco, …) en echte collector’s items. Ontdek op deze roadtrip waanzinnig mooie miniatuurauto’s en het persoonlijk verhaal van Eddie De Cuyper in het Mechelse Speelgoedmuseum.

 

Eddie vertrekt in Duitsland, bekend van iconische merken als Volkswagen, Mercedes en Porsche. Dan rijdt hij zuidwaarts naar Frankrijk, waar Renault en Citroën hoogtij vieren. Hij zet zijn reis verder richting Italië om de prachtige sportwagens van Ferrari te bewonderen. Hij maakt een tussenstop in België en toont enkele bijzondere reeksen gebaseerd op Belgische stripverhalen: Kuifje, Robbedoes en Blake & Mortimer. 

Vervolgens maakt hij de overtocht naar Zweden, op zoek naar Volvo en Saab. Uiteindelijk arriveert hij na een lange overzeese reis in Engeland, waar hij niet alleen de typische rode autobussen, maar ook Mini-Coopers en Jaguars voorbij ziet razen.

 

 

Wie is Eddie De Cuyper

Eddie De Cuyper (1947) woont ondertussen al 45 jaar in Haacht. Hij groeit op in Hever, thuisbasis van het bedrijf in kolen en meststoffen van zijn (groot)vader.

Als kind is hij al geïnteresseerd in auto’s: hij herkent met gemak de verschillende automerken en -modellen die voorbij rijden. Het familiebedrijf heeft verschillende vrachtwagens die Eddie enorm aanspreken en die hij later met veel plezier in miniatuurversie aan zijn collectie toevoegt.  

In de Sinterklaasperiode komt één van zijn eerste miniatuurwagentjes van het befaamde merk Dinky Toys via de schoorsteen binnen. De wagens uit de jaren 1950 en 1960 hebben steeds zijn voorkeur genoten en zo is hij stilaan beginnen verzamelen. Nadat hij op pensioen ging werd zijn verzamelwoede alleen maar groter.
Het is voor Eddie moeilijk om zijn lievelingsauto te kiezen, al gaat zijn voorkeur uit naar de Citroën-modellen. Als hij echt moet kiezen gaat hij voor de Citroën DS 21 van onderstaande foto. Het salon op wielen en eveneens de favoriete gezinswagen van de familie De Cuyper.

Eddie is zeker niet aan zijn proefstuk toe wanneer het gaat om het tentoonstellen van zijn uitgebreide verzameling. Hij is als vrijwilliger al twintig jaar actief bezig met de begeleiding van personen met een mentale beperking en komt regelmatig in UZ te Leuven. Hier toonde hij in de eindejaarsperiode regelmatig tekenfilms en ook de tv-serie rond Kuifje. Op die manier kwam hij bij de kunstcommissie terecht en kreeg hij in het UZ Leuven een vaste plaats om zijn collectie autominiaturen te presenteren.