Verslag uit het Mechelse Speelgoedmuseum

Op 16 augustus 2020 brachten Themeparkfreaks Bob en Benjamin een bezoek aan het Speelgoedmuseum. Dankzij de coronacrisis moest het museum in het voorjaar van 2020 de deuren sluiten, maar sinds kort kunnen we eindelijk opnieuw nostalgisch slenteren doorheen de speelgoedgeschiedenis. Sinds 26 juni is er zelfs een tijdelijke, maar wel zeer uitgebreide, tentoonstelling van tv-figuren uit Sesamstraat, The Muppet Show, The Simpsons en South Park.

 

In coronatijden krijg je bij aankomst in het Speelgoedmuseum voortaan een toverstaf om op ontdekking te gaan. Hiermee laat je kermisattracties draaien, je zet er Märklin treintjes mee in beweging en je kan er zelfs enkele knuffelberen uit een diepe winterslaap mee wekken. Eigenlijk is het de bedoeling dat je niet langer met je blote handen of vingers op de vele drukknoppen in het museum drukt, maar wél met de (meer hygiënische) toverstaf. Zoiets vinden we best een originele manier om met de coronamaatregelen om te gaan.

Het museum bestaat uit een permanente tentoonstelling, maar er is vaak ook een tijdelijke tentoonstelling met diverse thema’s terug te vinden. Tot 29 oktober 2020 kunnen bezoekers er speelgoed ontdekken van de televisieseries Sesamstraat, The Muppet Show, The Simpsons en het grofgebekte South Park. Deze tentoonstelling draagt de naam: ‘Figuren van op tv, spelen jullie mee?’. De collectie is afkomstig van speelgoedverzamelaar Koen Van der Veken.

Ook voor de fans van het televisieprogramma Samson & Gert is er momenteel heel wat te zien. Het kinderprogramma mag in 2020 dertig kaarsjes uitblazen en dat wordt gevierd in het Speelgoedmuseum. Om de verjaardag, maar ook het afscheid van Gert, in de verf te zetten is er in het museum een interactieve zoektocht die helemaal in het teken staat van Samson. Bezoekers van het museum kunnen er zelfs een persoonlijke boodschap achterlaten voor de makers van het televisieprogramma. De mini-expo van Samson & Gert is er nog aanwezig tot en met 31 augustus. Wie tot die tijd kan aantonen dat hij/zij op huisnummer 101 woont krijgt zelfs 35% korting op de toegangsprijs van het Speelgoedmuseum.

Wie zelf een bezoekje wil brengen aan het Speelgoedmuseum moet op voorhand reserveren. Reservaties kunnen gemaakt worden via de website www.speelgoedmuseum.be.