Uitgetest: Vertika – La Récré des 3 Curés

Het Franse park La Récré des 3 Curés opende op 6 juni 2020 een grote nieuwe achtbaan. De attractie gaat door het leven als Vertika en gaat zelfs twee keer overkop. Op 16 juli 2020, een flinke maand na de officiële openingsdatum van deze nieuwigheid, trok een handvol Themeparkfreaks naar Bretagne om er een oordeel te kunnen vellen over deze achtbaan. Onze indrukken lees je in deze Uitgetest.

 

Vertika is een investering van 5 miljoen euro die gemaakt werd voor het Franse park. De achtbaan komt uit de stallen van de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides en ze kent een custom lay-out. Dit betekent dat de achtbaan uniek is en speciaal op maat van het pretpark werd gemaakt. Het gaat eveneens over een achtbaan van het type Euro-Fighter. Dit type kennen we van Typhoon in Bobbejaanland (BE), Falcon in Duinrell (NL), Fluch von Novgorod in Hansa-Park (DE) en Huracan in Belantis (DE).

De rit
Vertika begint met een verticale lift hill, net zoals we die kennen bij Typhoon in Bobbejaanland. Deze brengt de treintjes op een hoogte van 27 meter, waarna er een first drop van maar liefst 91° volgt. Dit is dus net iets steiler dan een volledig verticale drop. Kort daarna bereikt de trein haar topsnelheid van 80 km/u en gaat ze doorheen haar eerste inversie, een gigantische looping. Deze looping is overigens ongetwijfeld één van de spectaculairste elementen van deze baan.

Wanneer de trein uit de looping komt volgt er een opwaartse bocht naar links, maar plots bedenkt de attractie zich en we maken dan toch een neerwaartse bocht naar rechts. Tussen deze twee bochten ervaren we dan ook een moment van airtime. Hierna raast de trein laag over de grond, inclusief een kleine bunny hop.

De track gaat weer opwaarts en we maken een flinke zwaai naar links, om vervolgens weer naar beneden gesleurd te worden tot op het grondniveau. Hierna beslist de attractie opnieuw om ons in de andere richting in te duwen en we gaan voor een tweede keer overkop. Deze tweede inversie heeft de vorm van een grote kurkentrekker, maar het meest bijzondere aan dit element is het feit dat ze dwars doorheen de grote looping van Vertika gaat. We kunnen stellen dat de twee inversies van deze achtbaan in elkaar grijpen. Na de kurkentrekker vliegen we al snel de remmen in en rijden we terug richting het station.

Conclusie
Als het neerkomt op zuiver de achtbanen, dan kon het park vóór de komst van Vertika nog wel wat meer sensatie gebruiken. Met Vertika haalt La Récré des 3 Curés haar schade in, maar het park doet helaas niet veel meer dan dat. Vertika is een pittige en best sensationele achtbaan, maar ze is ook een beetje aan de korte kant (440 meter). In ieder geval blijft Vertika een leuk verjaardagscadeau voor het park, en deze attractie maakt het park een heel stuk aantrekkelijker voor bezoekers die niet in de buurt van het park wonen.