Top 10 best bezochte pretparken ter wereld

In deze top 10 bekijken we wat de 10 best bezochte pretparken ter wereld zijn van het afgelopen jaar (2019). Ook deze keer zijn er verschillende wijzigingen in de top 10. Daarnaast is 2019 het laatste jaar dat het coronavirus nog niet had toegeslagen, waardoor de top 10 er volgende keer waarschijnlijk helemaal anders zal uitzien dan normaal.

 

#10: Shanghai Disneyland (11,2 M)

Shanghai Disneyland opende de deuren in 2016 en kende sinds dien elk jaar stijgende cijfers. In 2019 gingen de bezoekersaantallen voor het eerst naar benden met een daling van 5,0% ten opzichte van het jaar voorheen. Uiteindelijk mocht Shanghai Disneyland 11.210.000 bezoekers ontvangen in 2019 en hiermee daalt het twee plaatsen op de wereldranglijst.

Shanghai Disneyland heeft een aantal top attracties en 3 achtbanen. Eén van de belangrijkste attracties is de gelanceerde achtbaan TRON Lightcycle Power Run en de Seven Dwarfs Mine Train. Andere leuke attracties zijn Soaring Over the Horizon, Roaring Rapids, Pirates of the Caribbean, Peter Pan’s Flight en Buzz Lightyear Planet Rescue.

 

#9: Disney’s Hollywood Studios (11,5 M)

Disney’s Hollywood Studios kreeg het afgelopen jaar 11.483.000 bezoekers over de vloer en doet het daarmee 2,0% beter het jaar er voor. Het pretpark is misschien wel het 9de best bezochte pretpark ter wereld, maar wel slechts het 4de beste bezochte park van het Walt Disney World Resort te Orlando. Het Walt Disney World Resort heeft 4 pretparken namelijk: Magic Kingdom, Disney’s Hollywood Studios, Disney’s AnimalKingdom en Epcot.

Disney’s Hollywood Studios heeft een aantal bekende attracties waaronder 2 achtbanen. Een aantal grote attracties zijn: Rock ‘n’ Roller Coaster, Star Tours, Star Wars, Toy Story Mania, Tower of Terror en The Great Movie Ride.

 

#8: Chimelong Ocean Kingdom (11,7 M)

Chimelong Ocean Kingdom is gelegen op Hengqin Island in de Chinese provincie Guangdong. Het pretpark is onderdeel van een resort dat in 2014 haar deuren openden. Op amper 6 jaar tijd is Chimelong Ocean Kingdom uitgegroeid tot 8ste best bezochte pretpark ter wereld en mocht het in 2019 maar liefst 11.736.000 bezoekers ontvangen, dit is een stijging van 8,4% ten opzichte van 2018. In 2018 wist het park zich als enige niet Disney of Universal park in de top 10 te nestelen, in 2019 stijgt het park zelf nog twee extra plaatsen in de lijst.

Chimelong Ocean Kingdom staat bekend om zijn record brekende onderwaterwereld met zeldzame dieren en de grootste aquariums ter wereld. In het park worden adembenemende shows opgevoerd van de hoogste kwaliteit en de attracties zijn indrukwekkend gethematiseerd. Chimelong Ocean Kingdom heeft verschillende attracties waaronder 5 achtbanen. Een aantal grote attracties zijn: Parrot Coaster, Polar Explorer, Walrus Splash, het haaien aquarium en de avond show.

 

#7: Epcot (12,4 M)

Epcot is het 3de best bezochte park van het Walt Disney World Resort te Orlando en het enige Disney pretpark zonder achtbanen, al zal daar in 2021 verandering in komen. Het park kreeg vorige jaar 12.444.000 bezoekers over de vloer, dit is evenveel bezoekers ten opzichte van het jaar ervoor.

Epcot is een paviljoen park dat voornamelijk draait rond exposities, dit is de reden waarom er momenteel ook geen achtbanen te vinden zijn. Een aantal bekende attracties in Epcot zijn Soarin’, Test Track en Spaceship Earth.

 

#6: Disney’s Animal Kingdom (13,9 M)

Disney’s Animal Kingdom is het 2de best bezochte park van het Walt Disney World Resort te Orlando. Vorig jaar mocht het park 13.888.000 bezoekers ontvangen wat stijging is van 1,0% ten opzichte van het jaar voordien.

Disney’s Animal Kingdom heeft buiten de vele dieren ook 3 achtbanen in aanbod. Een aantal grote attracties zijn de Afrikaanse olifanten, de vlindertuin, Expedition Everest, de Gorillas, Kali River Rapids, de leeuwen, de exotische vogels, de neushoorns, Primeval Whirl, en de tijgers.

 

#5: Universal Studios Japan (14,5 M)

Universal Studios Japan is het best bezochte Universal park ter wereld. De bezoekersaantallen van Universal Studios Japan stegen vorig jaar met 1,4% tot 14.500.000 bezoekers. Dit is nog net iets minder dan het recordjaar 2017 waar het park 14.935.000 bezoekers over de vloer kreeg. Het is al jaren het best bezochte niet-Disneypark ter wereld.

Universal Studios Japan heeft 5 achtbanen en verschillende mooie darkrides. Een aantal bekende attracties zijn: The Wizarding World of Harry Potter met onder andere Harry Potter and the Forbidden Journey en Flight of the Hippogriff, The Amazing Adventures of Spider Man, Hollywood Dream, Space Fantasy, The Flying Dinosaur, Jurassic Park, Snoopy’s Great Race en Jaws.

 

#4: Tokyo Disney Sea (14,7 M)

Tokyo Disney Sea is het jongste pretpark van het Tokyo Disney Resort. Vorige jaar mocht het park 14.650.000 bezoekers ontvangen, dat was evenveel als het jaar ervoor. Tokyo Disney Resort heeft naast het Tokyo Disney Sea park nog een tweede pretpark, Tokyo Disneyland.

Tokyo Disney Sea heeft 2 achtbanen, heel wat attracties en het algemene thema draait rond de zee. Een aantal bekende attracties zijn: Tower of Terror, Toy Story Mania, Indiana Jones Adventure: Temple of the Crystal Skull, Sindbad’s Story Book Voyage en Journey to the Center of the Earth.

 

#3: Tokyo Disneyland (17,9 M)

Tokyo Disneyland is gelegen in het Tokyo Disney Resort en ontving vorig jaar 17.910.000 bezoekers. Dat is een zeer lichte stijging ten opzichte van het jaar ervoor.

Tokyo Disneyland heeft 3 achtbanen en verschillende darkrides. Een aantal grote attracties zijn: Jungle Cruise, Monsters Inc. Ride & Go Seek, Splash Mountain, Pirates of the Caribbean, Pooh’s Hunny Hunt, Big Thunder Mountain, It’s A Small World, Peter Pan’s Flight, Haunted Mansion, Star Tours, Space Mountain en Monsters. Onderstaande video laat een aantal attracties zien van het gehele Tokyo Disney Resort, zowel Tokyo Disney Sea en Tokyo Disneyland.

 

#2: Disneyland – Anaheim (18,7 M)

Disneyland is gelegen in het Disneyland Resort te Anaheim en is het oudste Disney pretpark ter wereld. Disneyland ontving vorig jaar 18.666.000 bezoekers, evenveel als het jaar voordien. In het Disneyland Resort in Anaheim is er naast het Disneyland Park ook nog een tweede Disney pretpark te vinden, namelijk Disney California Adventure Park dat vorig jaar 9.861.000 bezoekers mocht ontvangen en daarmee het 13de best bezochte pretpark ter wereld is.

Disneyland heeft 5 achtbanen en verschillende grote darkrides. Een aantal grote attracties zijn: Space Mountain, Star Tours, It’s a Small World, Matterhorn Bobsleds, Peter Pan’s Flight, Big Thunder Mountain, Indiana Jones Adventure, Haunted Mansion, Pirates of the Caribbean, Splash Mountain en The Many Adventures of Winnie the Pooh. De onderstaande video laat een aantal attracties zien van het gehele Disneyland Resort, zowel Disneyland Park en Disney California Adventure Park.

 

#1: Magic Kingdom (20,9 M)

Magic Kingdom is het best bezochte pretpark ter wereld en is gelegen in het Walt Disney World Resort te Orlando. In 2019 mocht het park een stijging van 0,5% bezoekers optekenen goed voor een totaal van 20.963.000 bezoeker, een absoluut wereldrecord.

Magic Kingdom heeft verschillende bekende attracties waaronder 4 achtbanen. Een aantal grote attracties zijn: The Barnstormer, Big Thunder Mountain Railroad, Haunted Mansion, It’s a small world, Jungle Cruise, Monsters Inc. Laugh Floor, Peter Pan’s Flight, Pirates of the Caribbean, Seven Dwarfs Mine Train, Speedway, The Many Adventures of Winnie The Pooh, Space Mountain en Splash Mountain.

 

 

Nawoord:

In 2018 kwam Chimelong Ocean Kingdom als nieuwe speler in de top 10. Het park wist niet alleen in haar 5de openingsjaar al de top 10 te bereiken, maar het is ook het eerste pretpark in de wereld dat niet bij de Disney groep of Universal groep hoort en die toch de top 10 weet binnen te komen. Een absolute buitengewone prestatie.

Chimelong Ocean Kingdom en Universal Studios Japan zijn de enige niet Disneyparken in de top 10. Dit betekend dat de overige 8 pretparken uit de top 10 allemaal toebehoren tot de Disney groep die het ontzettend goed blijven doen. De 25 meest succesvolle pretparken van 2019 ontvingen samen 0,7% meer bezoekers dan de top 25 van 2018, waardoor we kunnen zeggen dat er een algemene stijgende trend was in 2019.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2020 door Jonathan Sansens aan de hand van het Global Attractions Attendance Report dat gepubliceerd werd op 16 juli 2020 door de Themed Entertainment Association (TEA). Dit rapport werd gebaseerd op de Theme Index van 2019 dat opgesteld werd uit het onderzoekswerk van de economische afdeling van AECOM.