Top 10 hoogste achtbanen van België

Met de bouw van Fury werd het hoogterecord van België opnieuw verbroken. Ook in de toekomst staan er een aantal interessante projecten op de planning. Daarom zochten wij uit wat de 10 hoogste achtbanen van België zijn en brachten ze samen in deze top 10.

 

#10: Typhoon – Bobbejaanland (25,7 m)

Typhoon werd gebouwd in 2004 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in Bobbejaanland. De achtbaan is 25,7 meter hoog en behaald een topsnelheid van 80 km/u. Tijdens de rit van 670 meter gaan de bezoekers 4 maal over kop.

 

#9: Mount Mara – Bobbejaanland (26,3 m)

Mount Mara werd gebouwd in 1989 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Bobbejaanland. De achtbaan ging jarenlang door het leven als de alom gekende Revolution, maar vanaf 2016 werd er Virtual Reality toegevoegd aan de achtbaan en veranderde de naam naar Mount Mara. De indoor achtbaan is 26,3 meter hoog en behaald een snelheid van 50 km/u. Mount Mara is 720 meter lang en heeft de langste achtbaantreinen ter wereld.

 

#8: Weerwolf – Walibi Belgium (28 m)

Weerwolf werd gebouwd in 2001 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Belgium. De houten achtbaan is 28 meter hoog en behaald een topsnelheid van 80 km/u. Weerwolf is 1035 meter lang en de langste achtbaan van België.

 

#7: Vampire – Walibi Belgium (33,3 m)

Vampire werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Belgium. De Inverted Coaster is 33,3 meter hoog en behaald een topsnelheid van 80 km/u. Tijdens de rit van 689 meter gaan de bezoekers 5 maal over kop.

 

#6: Anubis: The Ride – Plopsaland De Panne (34 m)

Anubis The Ride werd gebouwd in 2009 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in Plopsaland De Panne. De gelanceerde achtbaan behaald een topsnelheid van 90 km/u en was 7 jaar lang de snelste achtbaan van België. Anubis is 34 meter hoog en 600 meter lang. Tijdens de rit gaan de bezoekers door 3 inversies.

 

#5-4: Boomerang – Bellewaerde & Cobra – Walibi Belgium (35,5 m)

Deze 2 achtbanen zijn identiek hetzelfde. Ik ga ze daarom maar eenmaal bespreken. De achtbanen zijn gebouwd door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en zijn van het model “Boomerang”. Van dit model zijn er tot nu toe 52 achtbanen gemaakt wereldwijd waarvan er 19 in de loop van hun leven verplaatst zijn naar een ander park. De achtbanen hebben een hoogte van 35,5 meter en een snelheid van 75,6 km/u. Het ritje van 285 meter bevat 3 inversies. Het parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers in totaal 6 keer over kop gaan. Tijdens de rit zijn er grote krachten tot maar liefst 5,2G. De achtbanen hebben een capaciteit van 760 personen per uur en zijn gebouwd op amper 88 bij 30 meter. Het succes van de Boomerang is onder andere te danken aan zijn hoog thrill-gehalte terwijl de achtbaan toch een zeer beperkte oppervlakte in beslag neemt. Boomerang werd gebouwd in 1984 in Bellewaerde en was de 2de Boomerang achtbaan die gebouwd werd in de wereld, maar het was de eerste ter wereld die opende voor het publiek. Cobra werd gebouwd in 2001 in Walibi Belgium.

 

 

#3: Psyké Underground – Walibi Belgium (42 m)

Psyké Underground werd gebouwd in 1982 door de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in Walibi Belgium. De gelanceerde achtbaan heeft een hoogte van 42 meter en behaald een topsnelheid van 85,3 km/u. Psyké Underground was 5 jaar lang de hoogste achtbaan van Europa en 6 jaar lang de snelste achtbaan van Europa. De achtbaan bleef 34 jaar de hoogste achtbaan van België en 27 jaar lang de snelste achtbaan van België. De record brekende achtbaan heeft een lengte van 220,1 meter en heeft 1 looping, de track wordt zowel voorwaarts al achterwaarts afgelegd. Psyké Underground sloot eind 2008, toen de achtbaan het volgende seizoen niet meer open ging, verloren veel fans de hoop op een heropening. In 2013, 5 jaar na de sluiting van de achtbaan, werd de vliegwielaandrijving voor de lancering vervangen door een LIM (Lineaire Inductie Motor) lancering en werd de achtbaan (na nog een aantal andere vernieuwingen) heropend.

 

#2: Fury – Bobbejaanland (43 m)

Fury in Bobbejaanland werd gebouwd in 2019 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides. De achtbaan heeft een hoogte van 43 meter hoog en behaalt een snelheid van 106,6 km/u. Er zijn 2 spikes en 3 lanceer momenten. Bobbejaanland promoot de achtbaan met 4 inversies, maar experts kunnen er slechts 2 waarnemen. De rollercoaster heeft een lengte van 600 meter, maar doordat sommige stukken meerdere keren worden bereden, wordt er een totale afstand van 830 meter afgelegd. Het unieke aan de achtbaan is dat de bezoekers zelf kunnen kiezen of ze het parcours voorwaarts of achterwaarts afleggen.

 

#1: Pulsar – Walibi Belgium (45 m)

Pulsar werd gebouwd in 2016, door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides, in Walibi Belgium. De achtbaanrit start met een achterwaartse lancering tot een hoogte van 25 meter waarbij een snelheid van 50km/u wordt bereikt. Hierna volgt een drop terug naar beneden met een voorwaartse lancering tot een hoogte van 35 meter en een snelheid van 80 km/u. Wanneer de boot op de piek van 90 graden tot stilstand komt, volgt een achterwaartse drop gevolgd door eveneens met een achterwaartse lancering. Hierbij wordt een snelheid opgedreven tot 101 km/u en komt de boot op een andere piek van 90 graden en dit tot op een hoogte van 45 meter. Hierna volgt opnieuw een voorwaartse drop met een grote splash in het water. De achtbaan is 217 meter lang en was goed voor een investering van 8,5 miljoen euro. Pulsar werd bij de opening meteen de snelste en hoogste achtbaan van België. In 2019 verloor Pulsar het snelheidsrecord aan Fury en in 2021 zal ook het hoogte record sneuvelen.

 

 

Het verleden:

Vertigo is de hoogste achtbaan ooit gebouwd in de Benelux en is zowat het grootste mislukte project van België. Skilift fabrikant Doppelmayr (die Vertigo duidelijk onderschat hadden) kwamen met het unieke concept aankloppen bij Walibi Belgium. De achtbaan dat een soort kruising was met een kabelbaan had een hoogte van 55 meter en een snelheid van 60 km/u. Vertigo was 722 meter lang en had een speciaal liftsysteem om de bakjes boven te krijgen. Het was de bedoeling dat de achtbaan zou opengaan tegen het nieuwe seizoen van 2006, maar aanhoudende technische problemen verhinderde de publieke opening tot de 14de juni van 2007. Na een korte tijd dat de achtbaan actief was, werd deze opnieuw gesloten tot begin mei van 2008. In deze periode werd de track naar beneden gehaald zodat de fabrikant aanpassingen kon maken. Op de 8ste mei van 2008, 2 jaar later dan voorzien, werd de attractie officieel geopend door Jean-Claude Van Damme. Spijtig genoeg werd Vertigo amper 11 dagen later al gesloten omdat de technische problemen bleven aanhouden. De achtbaan zou nooit meer opengaan en achtbaan werd afgebroken in december van dat jaar. Het was het eerste project voor Doppelmayr in de achtbaan industrie en meteen ook het laatste project.

 

 

De toekomst:

In 2016 werd het Belgische hoogterecord verbroken met de komst van Pulsar in Walibi Belgium. Drie jaar later kon Fury in Bobbejaanland dit record net niet verbreken en eindigt de achtbaan op een 2de plaats. Een nieuwe nummer 1 en 2 op 3 jaar tijd dus!

Maar in de toekomst kunnen we nog enkele hoge achtbanen verwachten. Plopsaland De Panne opent in 2021 Time Traveler, een Extreme Spinning Coaster van de Duitse fabrikant Mack Rides. Deze achtbaan zal 33 meter hoog zijn en een snelheid behalen van 90 km/u. Tijdens het parcours van 920 meter zullen er 5 inversies doorlopen worden. Daarnaast zullen er ook nog 2 lanceringen in het parcours zijn. Aan de nieuwe attractie hangt een kostprijs van 15 miljoen euro.

 

Maar dat is nog niet alles, want ook Walibi Belgium heeft grote plannen. Het park heeft tijdens een persvoorstelling op 22 juni 2017 laten weten dat ze in 2021 de snelste, hoogste en langste achtbaan van de Benelux zullen openen. De megacoaster wordt ongeveer 50 meter hoog en krijgt een snelheid van ongeveer 113 km/u. De achtbaan zal ongeveer 1200 meter lang worden en heel wat speciale elementen bevatten. Door de komst van deze achtbaan zal de Belgische top 3 op 6 jaar tijd volledig nieuw zijn.

 

Walibi Belgium is het park met de meeste achtbanen die gerangschikt staan in de top 10 van hoogste achtbanen in België. Van deze 10 achtbanen staan er 5 in Walibi Belgium, 3 in Bobbejaanland, 1 in Bellewaerde en 1 in Plopsaland De Panne. Walibi Belgium heeft het hoogterecord al 37 jaar in handen. 

 

Deze lijst is opgesteld in 2020 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.