Sfeerverslag: A trip to The land of the Cold @ Pairi Daiza – 27-06-2020

Het was 27 juni 2020, een behoorlijk warme dag. We konden wel wat afkoeling gebruiken en besloten om eens op ontdekking te gaan in het nieuwe themagebied van het Belgische dierenpark Pairi Daiza. Deze nieuwe zone, genaamd The land of the Cold, neemt ons mee naar de ijzige werelden van onze blauwe planeet, hier maken we kennis met enkele bewoners van deze unieke biotoop.

We werden vriendelijk verwelkomt door de persverantwoordelijke van Pairi Daiza. Hij verzocht ons plaats te nemen in een blits golfkarretje en nam ons vervolgens mee richting The land of the Cold.

Onderweg maakten we nog even een stop bij het vernieuwde olifantenverblijf. De buitenzone is nog in volle ontwikkeling. Hier en daar werden kleine tempels toegevoegd aan het geheel. Wat deze tempels speciaal maakt, afgezien van hun kenmerkende architectuur, zijn de nissen in de muren ervan. Achter deze nissen bevind zich een hendel. Deze kan de olifant activeren met behulp van zijn slurf. Hierdoor zullen er enkele speciale effecten worden in gang gezet, denk bijvoorbeeld aan een waterstraal. Een leuk detail is dat alle effecten willekeurig worden geactiveerd door een speciaal ontwikkelde software, de olifant weet dus niet op voorhand welk effect hij in werking zal stellen. Dit maakt het ook voor het dier telkens weer interessant.

Pairi Daiza stelt alles in het werk om de dieren een natuurgetrouw verblijf te bieden, daarom is het de bedoeling om dit buitenverblijf te voorzien van natuurlijke grassen, deze zijn momenteel in volle aangroei. Wat ook meteen opvalt zijn de stalen bogen. Deze zullen een glazen tunnel ondersteunen waardoor het parktreintje zijn ronde zal doen. Het zal dus mogelijk zijn om met de trein heel dicht voorbij de olifanten te rijden.

We namen terug plek in het golfkarretje en vervolgden onze weg naar het nieuwe themagebied.
De eerste diersoort op onze route doorheen deze ijswereld waren de ijsberen. Het park telt 2 ijsbeerverblijven. Omdat ijsberen solitaire dieren zijn, wat wil zeggen dat ze grotendeels apart leven in het wild, buiten het paringsseizoen, werd er beslist om beide geslachten elk een apart verblijf aan te bieden. Het territorium werd voorzien van heel wat extra comfort voor de dieren. Zo bestaat het uit verschillende grondsoorten en niveaus en wordt het water constant gekoeld door een machine.
Ook kunnen de ijsberen gebruik maken van een speciale ijsgrot, in deze grot vriest het altijd en kunnen de dieren rollen in het ijs.

Het verblijf kreeg zelfs al een internationale prijs. Polar Bears International, de belangrijkste organisatie voor de bescherming van ijsberen in de natuur, gaf Pairi Daiza de onderscheiding ‘Arctic Ambassador’. Hiermee geeft de organisatie aan dat het park op zijn manier toedraagt aan de educatie en conservatie aan de hand van een goede huisvestiging van deze steeds meer bedreigde diersoort.

Het tweede verblijf dat we bezochten was dat van de walrussen. Deze kolossale beesten zijn maar in zeer weinig dierentuinen te bewonderen en daarom zeker eens een bezoekje waard. Momenteel telt het park 2 exemplaren, maar dit aantal zal in de toekomst nog worden uitgebreid.


Het was tijd om eens op ontdekking te gaan in het ondergrondse tunnelnetwerk van dit gebied. We wandelden de mijn in en kwamen terecht in een gigantisch ondergrondse hal.

Deze hal is voorzien van enorme ramen waardoor we de ijsberen en de walrussen al zwemmend kunnen aanschouwen. Zeer indrukwekkend en prachtig om te zien, zeker wanneer de ijsbeer een duikje naar de bodem neemt.

In deze grot bevind zich ook een expo zone, waar de bezoekers via moderne technologie, geïnformeerd worden over natuurbehoud.

Wat meteen opviel was dat het gebied werd voorzien van de nodige kenmerkende architectuur. Men zocht inspiratie voor de gebouwen in de wereld der Vikings. Het gebruik van natuurlijk hout is hier zeer typerend. Het Mökki restaurant, bedoeld voor hotelgasten, heeft de vorm van een authentieke Scandinavische staafkerk.

Ook bezit het gebied een nieuwe souvenirwinkel.

We waren wel eens benieuwd naar de nieuwe verblijfsaccommodatie in The land of the Cold en namen samen een kijkje in de verschillende kamers. Er zijn 2 verschillende types namelijk de standaard kamers, die voorzien zijn voor 2-4 personen, en de familiekamers waar 6 personen in kunnen overnachten.

Maar wat deze kamers echt speciaal maken zijn de observatieramen.  Je hebt de keuze uit 3 verschillende diersoorten: walrussen, ijsberen of tijgers. Je kan vanuit de zithoek of zelfs vanop het bed de dieren van zeer dichtbij aanschouwen. Bij de walrussen & de ijsberen ligt de nadruk qua aankleding van de kamers op ijs elementen, terwijl in de Tiger Lodge het accent meer met hout benadrukt wordt om zo meer het woud gevoel op te roepen.

Walrus-kamers:

Ijsbeer-kamers:

Tiger Lodge:

De dag vloog voorbij, net voordat we weer afscheid namen van dit prachtige park, brachten we nog even een bezoekje aan Cambron-by-the-Sea. Hier was onlangs een Zuid-Afrikaans pelsrobje geboren, dat we absoluut wilden aanschouwen.


Het was een heerlijk dagje tussen de dieren en we willen Pairi Daiza via deze weg nogmaals bedanken voor dit unieke bezoekje.

 

Reporters: Timothy & Tristan

Foto’s: Timothy