Antwerpse Sinksenfoor krijgt een wintereditie

Nu kermissen terug toegelaten worden vanaf 1 augustus ging het Antwerpse stadsbestuur al op zoek naar een nieuwe datum voor hun jaarlijkse kermis ‘Sinksenfoor’. Van zaterdag 21 november tot zondag 13 december zal de kermis opnieuw neerstrijken op park Spoor Oost. Alleen wordt het deze keer een speciale wintereditie.

 

Door het coronavirus moest de Antwerpse kermis die jaarlijks rond Pinksteren plaatsvindt dit jaar geannuleerd worden. Deze zou normaal plaatsgevonden hebben van 30 mei tot 5 juli. In eerste instantie communiceerde de federale overheid kermissen pas terug toe te laten vanaf 1 september. Het was dan ook een verrassing toen er op het laatste moment beslist werd om kermissen al vanaf 1 augustus terug te laten doorgaan. Te laat om nog in de zomer te organiseren, aldus het stadsbestuur.
 
Er is nu gekozen voor een editie in de winter, van 21 november tot 13 december.
“De traditie van de Sinksenfoor bestaat al honderden jaren. Zelden of nooit is die onderbroken geweest. Met uitzondering van 1940 toen de Duitsers binnenvielen, ging de kermis zelfs in de oorlog door. Het leek ernaar uit te zien dat een onderbreking nu wel het geval zou zijn”, vertelt de Antwerpse burgemeester Bart De Wever aan Het Laatste Nieuws.

Op dit moment heeft al 80% van de normale foorkramers toegezegd. Ook de waterattracties zullen van de partij zijn. Het stadsbestuur beseft dat het voor de kermisuitbaters moeilijke tijden zijn. Het komt hun dan ook tegemoet met een korting van 80% op het standgeld. Op de daaropvolgende editie zal de korting nog 20% bedragen.

Het blijft natuurlijk afwachten hoe het coronavirus verder evolueert. Of een eventuele tweede piek invloed heeft op de organisatie is op dit moment nog onduidelijk.

Bron: HLN