Top 10 steilste achtbanen van Europa

Altijd al willen weten wat de steilste achtbaan in Europa is? Altijd al willen weten hoe steil die is en waar die te vinden is? Wij zochten het uit en maakten een overzicht van de 10 steilste achtbanen in Europa.

 

Omdat 8 achtbanen de 4de plaats delen is deze top 10 samengevat en bespreken we de 11 steilste achtbanen.

 

#11-4: De Euro-Fighters van Gerstlauer (97°)

De Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer bouwde tussen 2003 en 2011 acht Euro-Fighters met een helingsgraad van 97 graden in Europa. De achtbanen bezetten dus allemaal tezamen de 4de plaats in deze lijst. We bespreken ze in volgorde dat ze gebouwd zijn.

 

Vild-Svinet – BonBon-Land:

In 2003 werd in het Deense pretpark BonBon-Land de eerste Euro-Fighter achtbaan ter wereld gebouwd. De achtbaan heeft een hellingsgraad van 97 graden en brak daarmee het wereld record dat al sinds 1997 op 90° stond. De achtbaan heeft een snelheid van 72,4 km/u en heeft een hoogte van 21,9 meter. De achtbaan heeft een lengte van 427,9 meter en gaat 1 maal over kop.

 

Typhoon – Bobbejaanland:

In 2004 werd in het Belgische pretpark Bobbejaanland de tweede Euro-Fighter achtbaan in de wereld gebouwd. De achtbaan kreeg dezelfde hellingsgraad als Vild-Svinet en evenaarde daarmee het wereldrecord. In alle opzichten is de achtbaan de grotere broer van Vild-Svinet. Typhoon is langer, is hoger en heeft een grotere snelheid en meer inversies. Typhoon heeft een topsnelheid van 80 km/u en is 25,7 meter hoog. De achtbaan heeft 4 inversies op een parcours van 670 meter. Er worden maximale G-Krachten ervaren van 5,0G.

 

Speed: No Limits – Oakwood Theme Park:

In 2006 werd in het Brits pretpark Oakwood Theme Park de derde Euro-Fighter achtbaan in de wereld gebouwd. De achtbaan kreeg deze keer een topsnelheid van 95 km/u en een hoogte van 35,1 meter. Speed kreeg een baanlengte van 609,6 meter en telt 2 inversies.

 

Rage – Adventure Island:

In 2007 werd in het Brits pretpark Adventure Island een korte Euro-Fighter gebouwd. De achtbaan heeft een snelheid van 70 km/u en is 22 meter hoog. Op de track van maar 361 meter gaat de achtbaan 3 maal overkop.

 

Fluch von Novgorod – Hansa Park:

In 2007 werd in het Duitse pretpark Hansa-Park de eerste Euro-Fighter gebouwd met zowel een verticale kettinglift als een launch. De achtbaan van 700 meter start met een kort darkride gedeelte. Plots volgt er een korte drop waarna je in amper 1,4 seconden tot 100 km/u gelanceerd wordt naar buiten. In het buitengedeelte krijgen de bezoekers 1 inversie voorgeschoteld waarna de achtbaan weer in het gebouw komt. Daar volgt dan een verticale lifthill en de drop van 97° die volledig in het donker gebeurt. De achtbaan is 40 meter hoog en staat in teken van de Russische stad Novgorod.

 

Falcon – Duinrell:

In 2009 werd in het Nederlandse pretpark Duinrell een kopie gebouwd van Rage in Adventure Island. De achtbaan heeft een snelheid van 70 km/u en is 22 meter hoog. Op de track van maar 361 meter gaat de achtbaan 3 maal over kop.

 

Huracan – Belantis:

In 2010 werd in het Duitse pretpark Belantis een Euro-Fighter gebouwd met 5 inversies. De achtbaan heeft een snelheid van 85 km/u en is 32 meter hoog. Huracan heeft een lengte van 560 meter, bezoekers krijgen maximaal 4,3G verwerkt. Het speciale aan deze achtbaan is dat deze geen typische Euro-Fighter bakjes heeft waar je per vier naast elkaar zit en twee rijen heeft maar waarbij je met twee naast elkaar zit en er drie rijen zijn. Ook bevatten deze stoeltjes geen schouderbeugels maar heupbeugels.

 

Eurofighter – Zoosafari Fasanolandia:

In 2011 werd in de Italiaanse zoo en pretpark Zoosafari Fasanolandia een Euro-Fighter gebouwd met de weinig originele naam “Eurofighter”. De achtbaan heeft een first-drop van 97 graden en heeft 3 inversies. De rollercoaster is 25 meter hoog en behaalt een snelheid van 70 km/u.

 

#3: Saw: The Ride – Thorpe Park (100°)

Saw is gebouwd in 2009 in het Engelse pretpark Thorpe Park door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides. De achtbaan heeft een drop van 100° wat bij opening de steilste drop van Europa was en de tweede steilste drop in de wereld. Bezoekers krijgen tijdens de rit, die volledig gethematiseerd is naar de horror films “Saw”, 3 inversies voorgeschoteld. Deze achtbaan is de steilste en snelste Euro-Fighter van Europa. Het hoogste punt van de achtbaan 719,9 meter lange achtbaan is 30,5 meter.

 

#2: Mumbo Jumbo – Flamingo Land (112°)

Mumbo Jumbo is gebouwd in 2009 door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide in het Engelse pretpark Flamingo Land. De achtbaan heeft een drop van 112° en verbrak bij opening het 364 dagen oude wereld record van Steel Hawg met 1 graad. Mabo Jumbo heeft een hoogte van 30 meter en krachten tot 4 G. De achtbaan heeft 2 inversies en is van het model El Loco.

 

#1: Timber Drop – Fraispertuis City (113°)

Timber Drop is gebouwd in 2011 door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide in het Franse pretpark Fraispertuis City. De achtbaan heeft een drop van 113° en verbrak bij opening het wereld record van Mumbo Jumbo. Timber Drop is 29,3 meter hoog en behaalt een snelheid van 66 km/u. De achtbaan van het model El Loco heeft 2 inversies en is de 6de steilste achtbaan van de wereld.

 

 

Euro-Fighter van Gestlauer versus El Loco van S&S Worldwide:

Sinds 2003 met de opkomst van het Euro-Fighter model van Gerstlauer is deze top 10 helemaal door elkaar gegooid. Er werden sindsdien 10 Euro-Fighters gebouwd in Europa en geen hiervan zijn terug te vinden in deze lijst. S&S Worldwide bouwde verder op dit succes en kwam met een heel ander type achtbaan, de El Loco, maar met een nog steilere hellingsgraad en bouwde in 2009 en 2011 een exemplaar in Europa.

 

De toekomst:

De top 10 werd tussen 2003 en 2011 compleet vernieuwd. Geen enkele achtbaan voor 2003 gebouwd bleef na deze 8 jaar nog in de top 10 staan. Na 2011 werd het plots weer een pak stiller en veranderde lijst niet meer. Daar zal in 2021 verandering in komen want het Franse pretpark Parc Astérix gaat een nieuwe achtbaan bouwen die een hellingshoek heeft van 101°, hiermee zou de achtbaan op een 3de plaats de top 10 binnenkomen. De rollercoaster zal gebouwd worden door Intamin Amusement Rides en zal door middel van twee lanceringen een snelheid van 107 km/u behalen en 51 meter hoog zijn.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2020 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.