Pretparkgroepen: Parques Reunidos

In deze nieuwe reeks over pretparkgroepen gaan we dieper in op de grote organisaties die verschillende pretparken uitbaten. We leggen uit wie ze zijn, welke parken ze beheren, we lichten de belangrijkste investeringen uit en hoe de parken evolueren. In het derde artikel in deze reeks bespreken we de Spaanse investeringsmaatschappij Parques Reunidos die heel wat bekende pretparken uitbaat.

 

Wie is Parques Reunidos?

Parques Reunidos is een Spaanse investeringsmaatschappij die meer dan 60 parken uitbaat in Europa, Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Australië. Hiermee is het een van de weinig investeringsmaatschappijen in de vrijetijdsector die actief is in 4 verschillende continenten. De groep baat zowel pretparken, aquariums, dierentuinen alsook waterparken uit.

Parques Reunidos werd opgericht in 1967 en is eigenaar van Kennywood Entertainment Group en Palace Entertainment Group die beide in Amerika gevestigd zijn. Op vlak van bezoekersaantallen is het de 10de grootste parkengroep wereldwijd en de 2de grootste van Europa. In dit artikel zullen we ons voornamelijk richten op de pretparken van de groep.

 

Huidige portefeuille:

Pretparken: Parques Reunidos baat 17 pretparken uit waarvan er 9 in Europa gelegen zijn, 6 in de Verdedigde Staten en 2 in het Midden-Oosten. In Europa gaat het om Bobbejaanland (België), Attractiepark Slagharen (Nederland), Belantis (Duitsland), Movie Park Germany (Duitsland), Mirabilandia (Italië), Parque Warner Madrid (Spanje), Parque de Atracciones de Madrid (Spanje), BonBon-Land (Denemarken) en TusenFryd (Noorwegen). In de Verenigde Staten van Amerika gaat het om Kennywood, Lake Compounce, Dutch Wonderland, Story Land, Idlewild & Soakzone en Castle Park. In het Midden-Oosten beheert Parques Reunidos Motiongate Dubai en Bollywood Parks Dubai.

Waterparken: Parques Reunidos baat 20 waterparken uit. In Europa gaat het om Aqua Mexicana (Nederland), Tropical Islands (Duitsland), Aqualud (Frankrijk), Aquaplash Marineland (Frankrijk), Bo Sommarland (Noorwegen), Mirabilandia Beach (Italië) en in Spanje gaat het om alle vestigingen van Aquopolis zijnde Aquopolis Costa Daurada, Aquopolis Cullera, Aquopolis Sevilla, Aquopolis Cartaya, Aquopolis Torrevieja en Aquopolis Villanueva de la Cañada. In Oceanië gaat het om Raging Waters Sydney (Australië). In de Verenigde Staten Van Amerika bezit Parques Reunidos Splish Splash, Raging Waters, Wet’N Wild Emerald Pointe, Water Country, Sandcastle en Noah’s Ark.

Dierenparken: Bij de dierenparken gaat het om Weltvogelpark Walrode (Duitsland), Kid’s Land (Frankrijk), Blackpool Zoo (Verenigd Koninkrijk), Zoo Aquarium (Spanje), Selwo Aventura (Spanje) en Faunia (Spanje).

Aquariums: Parques Reunidos bezit ook heel wat aquariums. In Europa gaat het om: Marineland (Frankrijk), Aquarium of the Lakes (Verenigd Koninkrijk), The Bournemouth Aquarium (Verenigd Koninkrijk), Selwo Marina (Spanje) en Atlantis Aquarium Madrid (Spanje). In de Verenigde Staten Van Amerika gaat het om Miami Seaquarium en Sea Life Park in Hawai in het midden van de oceaan.

Andere: Parques Reunidos heeft ook een aantal losse attracties in de vrijetijdssector met Nickelodeon Adventure London (Verenigd Koninkrijk), Nickelodeon Adventure Murcia (Spanje), Nickelodeon Adventure Madrid (Spanje) en kabelbaan Teleférico de Benalmádena (Spanje).

 

Parkencollectie in de loop der jaren:

1998: Het eerste grote wapenfeit dateert van 1998. In dit jaar koopt Parques Reunidos het Spaanse pretpark Parque de Atracciones de Madrid over van de stad Madrid. Dit park wordt meteen hun paradepaartje en jaren lang is hier ook het hoofdkwartier van de groep gelegen. Het huurcontract voor de gronden loopt momenteel tot 2039.

2004: In 2004 wordt het Belgische pretpark Bobbejaanland overkocht van Bobbejaan Schoepen.

2006: Het Italiaanse pretpark Mirabilandia wordt toegevoegd aan het aanbod van de groep.

2007: Dit wordt een groot jaar voor de groep. In Europa wordt het Deense pretpark BonBon-Land, het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid en het Noorse pretpark TusenFryd aan het aanbod toegevoegd. In Amerika wordt dit jaar Palace Entertainment en Kennywood Entertainment Company verkocht aan Parques Reunidos waardoor parken als Kennywood, Story Land, Lake Compounce, Idlewild and Soak Zone en Castle Amusement Park in het aanbod van de groep terecht komen.

2010: In dit jaar krijgt Movie Park Germany opnieuw een nieuwe eigenaar. Nadat Warner Brothers het pretpark verkocht in 1999 aan Premier Parks dat op dat moment ook Six Flags in handen had, werd het park door Six Flags in 2004 verkocht aan Star Parks. In 2010 komt het dan in handen van Parques Reunidos.

2010: Dutch Wonderland wordt aan het aanbod toegevoegd.

2012: Attractiepark Slagharen wordt opgekocht van de familie Bemboom.

2016: Motiongate Dubai en Bollywood Parks Dubai worden geopend en maken onderdeel uit van Dubai Parks & Resorts. Hiermee wordt Parques Reunidos voor het eerst actief in het Midden-Oosten.

2018: Dit jaar wordt een belangrijk jaar voor Duitsland. Het pretpark Belantis wordt in het voorjaar overgekocht en in het najaar is het de beurt aan het waterpark Tropical Islands.

 

Beleid en investeringen:

Parques Reunidos is vooral in Europa en Noord-Amerika actief en bezit heel wat pretparken. We geven een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de groep, het beleid en investeringen.

 

Overkopen van pretparken:

Parques Reunidos specialiseert zich voornamelijk in het overkopen van pretparken over heel de wereld. Dit doet de groep met de winst die het maakt uit het beheer van de andere parken die ze in hun assortiment hebben. Hierdoor moeten de investeringen in al reeds bestaande parken binnen de groep soms wachten.

Opvallend is dat Parques Reunidos alleen maar parken lijkt op te kopen zonder andere parken te verkopen. Bij andere pretparkgroepen is er vaak een tijd van komen en gaan in het assortiment maar bij Parques Reunidos is het dus een ander verhaal.

 

Verkoop en beurgang:

De Spaanse investeringsmaatschappij Parques Reunidos was jaren lang op haar beurt in handen van de Britse investeringsgroep Arle Capital. Het bedrijf probeerde Parques Reunidos de afgelopen jaren meerdere malen te verkopen wegens tegenvallende financiële resultaten. In februari 2015 stopte Arle Capital voor de tweede maal met een poging om Parques Reunidos te verkopen, omdat mogelijke kopers steeds te weinig boden voor de groep die een geschatte waarde heeft van 2 miljard euro.

In oktober van 2015 wordt bekend gemaakt dat de Chinese multinational de Wanda Group interesse heeft om Parques Reunidos te kopen. De Chinese groep is in handen van de rijkste man van Azië en was destijds bezig met de bouw van verschillende pretparken in eigen land. Een maand later wordt gesproken over 4 andere partijen die geïnteresseerd zijn in een overnamen. De mogelijke kopers zijn London-Based Advent, Apax, U.S. Funds Carlyle and KSL Capital Partners.

In december van 2015 lijkt de verkoop van Parques Reunidos nog steeds niet in orden te komen. Arle Capital voert de druk op en zegt in de Spaanse kranten dat Parques Reunidos dreigt failliet te gaan als het niet snel wordt verkocht. Arle Capital wil Parques Reunidos desnoods op de beurs gooien indien een overname uitblijft. Op dit moment lijkt het vooral het Britse Apax Partners te zijn die als enige reële koper overblijft.

In 2016 voert Arle Capital haar dreigement effectief uit en gooit het Parques Reunidos op de beurs. Dit was een gemakkelijke manier voor Arle Capital om de slechte resultaten van Parques Reunidos snel terug te verdienen. In 2017 wordt bekend gemaakt dat de Belgische investeringsmaatschappij Groupe Bruxelles Lambert (GBL) 15% van de aandelen van de Spaanse investeringsgroep Parques Reunidos heeft overgekocht. Hiervoor betaalde het Belgische bedrijf 208 miljoen euro.

In april 2019 doet Piolin BidCo een bod van 630 miljoen euro om de pretparkengroep Parques Reunidos volledig over te nemen. De investeringsgroep Piolin BidCo bestaat uit de Belgische Groep Brussel Lambert (GBL), het Zweedse EQT en de Spaanse holding Alba. Samen hadden deze drie instanties al iets meer dan 44% van de aandelen van Parques Reunidos in handen. Piolin BidCo zou nog 360,7 miljoen euro op tafel leggen om de rest van de 55,79% van de aandelen in handen te krijgen. Omgerekend zo’n 14 euro per aandeel.

In december van 2019 wordt bekend gemaakt dat Piolin BidCo 99,56% van de aandelen van Parques Reunidos in handen krijgt. Hiermee wordt de handel voor de aandelen van Parques Reunidos gestopt en wordt de groep opnieuw van de beurs gehaald.

 

Investeringen:

Onder het bewind van de Britse investeringsgroep Arle Capital werd er weinig tot zelden geïnvesteerd in de parken die in het bezit waren Parques Reunidos. Arle Capital deed er vooral alles aan om kosten te besparen. Dit tot grote frustratie van de fans die de kwaliteit van de parken aanzienlijk achteruit zagen gaan. Als er dan toch nieuwe attracties werden aangekocht ging het vaak over minder succesvolle aankopen zoals King Kong en Forbidden Caves in Bobbejaanland en The Lost Temple in Movie Park Germany.

Nadat de Parques Reunidos op de beurs werd gegooid en deels in handen kwam van Piolin BidCo, werd er aanzienlijk meer en vooral beter geïnvesteerd in verschillende parken van de groep. Zo opende in 2016 de rapid river Ragnarok in TusenFryd die in een prachtig thema gestopt wordt. In 2017 wordt Gold Rush in Attractiepark Slagharen gebouwd net zoals Star Trek: Operation Enterprise in Movie Park Germany, de nieuwe blikvangers die beide parken hard nodig hadden. In 2019 opende Fury in Bobbejaanland, Desmo Race in Mirabilandia en Steel Curtain in Kennywood.

 

Bezoekersaantallen:

Door het jarenlange gebrek aan investeringen onder het bewind van Arle Capital, verloor Parques Reunidos heel wat bezoekers de afgelopen jaren in al haar parken terwijl andere grote pretparkgroepen wel steeds groeiende bezoekerscijfers konden voorleggen.

Zo kreeg de groep in 2012 nog in totaal 27.130.000 bezoekers over de vloer verspreid over al haar parken. Vijf jaar later in 2017 schieten daar nog 20.600.000 bezoekers van over, terwijl de groep wel nieuwe parken in haar bezit kreeg. In 2012 was Parques Reunidos nog de 4de grootste pretparkgroep ter wereld op vlak van bezoekersaantallen, in 2017 is het bedrijf naar de 10de plaats gezakt.

Vanaf 2018 stijgen de bezoekersaantallen terug licht. Dit is te wijten aan de investeringen die gedaan werden in de parken sinds de verschillende nieuwe bedrijven aandelen hebben in Parques Reunidos.

 

Bronnen: Parques Reunidos, Wikipedia, rcdb