Pretparkgroepen: Six Flags

In deze nieuwe reeks over pretparkgroepen gaan we dieper in op de grote organisaties die verschillende pretparken uitbaten. We leggen uit wie ze zijn, welke parken ze beheren, we lichten de belangrijkste investeringen uit en hoe de parken evolueren. In onze tweede artikel bespreken we de Amerikaanse pretparkgroep Six Flags die heel wat bekende pretparken uitbaat in Amerika maar ook bij ons een interessante geschiedenis heeft.

 

Wie is Six Flags?

Six Flags is een Amerikaanse pretparkgroep die opgericht werd op 5 augustus 1961 en heeft het hoofdkwartier in de staat Texas. De naam van de groep is vernoemd naar de zes vlaggen die in thuisstaat Texas gewapperd hebben. De groep heeft verschillende pretparken en waterparken die zo goed als allemaal terug te vinden zijn in de Verenigde Staten Van Amerika. Daarnaast heeft de groep ook een pretpark in Canada en een waterpark en pretpark in Mexico.

Ooit was Six Flags nog actief in Europa en momenteel is het bezig met uit te breiden in Azië. Six Flags heeft in de loop der jaren vele parken gekocht en verkocht, maar richten zelf ook een aantal pretparken op.

Op vlak van bezoekersaantallen is Six Flags op dit moment de 7de grootste pretparkgroep ter wereld. Het bedrijf mocht 32 miljoen bezoekers ontvangen in al haar parken in 2018. Daarmee is het de 3de grootste pretparkgroep van Amerika. In dit artikel gaan we het voornamelijk hebben over de pretparken die de groep bezat in de loop der jaren.

 

Huidige portefeuille:

De huidige portefeuille van de groep is enorm. Ze bezitten 15 pretparken waarvan ook 8 pretparken een waterpark bevatten en nog eens 10 afzonderlijke waterparken wat het totaal op 25 verschillende parken brengt. Hiermee zijn ze de grootste pretparkgroep van Amerika.

De pretparken van de groep in de Verenigde Staten Van Amerika zijn: Six Flags America (Maryland), Six Flags Magic Mountain (California), Six Flags Discovery Kingdom (California), Six Flags Fiesta Texas (Texas), Six Flags Over Texas (Texas), Six Flags Great Adventure (New Jersey), Six Flags Great America (Illinois), Six Flags New England (Massachusetts), Six Flags Over Georgia (Georgia), Six Flags St. Louis (Missouri), Six Flags Darien Lake (New York), Great Escape (New York) en Frontier City (Oklahoma). Verder is er ook nog La Ronde in Canada en Six Flags México in Mexico.

Van deze 15 pretparken hebben er 8 een eigen waterpark. Het gaat om: Six Flags America, Six Flags Great America, Six Flags New England, Six Flags Over Georgia, Six Flags St. Louis, Six Flags Fiesta Texas, Six Flags Darien Lake en Great Escape.

Daarnaast zijn er ook nog eens 10 losse waterparken. In de Verenigde Staten gaat het om: Six Flags Hurricane Harbor Los Angeles (vlakbij Six Flags Magic Mountain), Six Flags Hurricane Harbor Arlington (gelegen aan de overkant van Six Flags Over Texas), Six Flags Hurricane Harbor New Jersey (vlakbij Six Flags Great Adventure), Six Flags Hurricane Harbor Concord (in de buurt van Six Flags Discovery Kingdom), Six Flags White Water (Georgia), Six Flags Hurricane Harbor Phoenix (Arizona), Six Flags Hurricane Harbor SplashTown (Texas), Six Flags Hurricane Harbor Oklahoma City (Oklahoma) en Six Flags Hurricane Harbor Rockford (Illinois). Er is ook nog 1 waterpark gelegen buiten Amerika en dit gaat om Six Flags Hurricane Harbor Oaxtepec in Mexico.

 

Parkencollectie in de loop der jaren:

1961: Six Flags Over Texas wordt geopend als eerste Six Flags park ter wereld. Het is een van de drie pretparken die de groep zelf bouwde.

1967: Six Flags Over Georgia opent de deuren. Ook dit park bouw Six Flags volledig zelf.

1971: Six Flags St. Louis opent de deuren. Dit is het derde en laatste origineel Six Flags park dat de groep zelf bouwde.

1974: Het pretpark AstroWorld dat opgericht werd in 1968 wordt overgenomen door Six Flags. Het park wordt omgetoverd tot Six Flags AstroWorld.

1977: Het pretpark Great Adventure wordt overgekocht 3 jaar na de oprichting. Het pretpark wordt omgedoopt tot Six Flags Great Adventure, die uitgroeide tot een van de belangrijkste parken van de groep.

1979: Het pretpark Magic Mountain wordt overgekocht 8 jaar na de oprichting. Het pretpark wordt omgedoopt tot Six Flags Magic Mountain en wordt al snel het paradepaardje van de Six Flags groep.

1984: Marriott’s Great America, een pretpark dat opgericht werd in 1976, wordt overgekocht door Six Flags. Het pretpark wordt omgedoopt tot Six Flags Great America. Met het kopen van dit park krijgt de Six Flags groep ook de licenties in handen van Warner Bros.

1996: Het nieuwe pretpark Fiesta Texas dat vier jaar eerder werd opgericht, wordt overgenomen door Six Flags. De groep doopt het park om tot Six Flags Fiesta Texas. Ook het kleinschalig pretpark Great Escape dat in 1954 werd geopend, wordt overgekocht van Premier Parks. Het pretpark is te bescheiden om de Six Flags naam te mogen dragen en behoudt daarom haar eigen naam.

1997: Riverside Amusement Park dat in 1870 werd opgericht wordt overgekocht. In 1999 wordt de naam veranderd naar Six Flags New England. Ook New Marine World Theme Park dat in 1986 werd opgericht wordt dit jaar overgekocht. De naam veranderd in 1999 naar Six Flags Marine World. In 2007 krijgt het park de naam die het vandaag de dag nog steeds heeft, namelijk Six Flags Discovery Kingdom.

1998: Dit is een heel erg belangrijk jaar voor Six Flags. De groep wordt namelijk overgekocht door Premier Parks maar in plaats dat de naam Premier Parks behouden blijft, besluit het bedrijf hun eigen naam te laten vallen en in te ruilen voor de veel populairdere naam Six Flags.

Door de overnamen worden plots 6 pretparken toegevoegd aan het aanbod van Six Flags. Het gaat om: Frontier City, Darien Lake, Elitch Gardens, Kentucky Kingdom, Geauga Lake en Wyandot Lake. Vier van de zes parken worden gerebrand naar Six Flags parken. Het gaat om Kentucky Kingdom die in 1998 omgetoverd wordt tot Six Flags Kentucky Kingdom, Darien Lake wordt in 1999 omgevormd tot Six Flags Darien Lake, Elitch Gardens wordt eveneens in 1999 omgevormd tot Six Flags Elitch Gardens en Geauga Lake wordt in 2000 omgevormd naar Six Flags Ohio. Frontier City en Wyandot Lake zijn te klein om omgevormd te worden en blijven hun naam behouden.

Maar dat is niet alles. Premier Parks koopt in 1998 eveneens de Belgische Walibi Group over waardoor Six Flags voor het eerst actief wordt buiten de Verenigde Staten Van Amerika. Door de overnamen worden 6 pretparken van de Walibi Group toegevoegd aan het aanbod. Het gaat om Walibi Wavre, Walibi Flevo, Walibi Rhône-Alpes, Walibi Aquitaine, Walibi Schtroumpf en Bellewaerde Park.

Twee van de zes parken worden even later gerebrand naar Six Flags parken en dit gaat gepaard met ongeziene investeringen in Europa. Walibi Flevo wordt in het jaar 2000 omgedoopt tot Six Flags Holland en Walibi Wavre wordt een jaar later in 2001 omgedoopt tot Six Flags Belgium. Wegens licentieverlies van de smurfen wordt Walibi Schtroumpf in 2003 omgevormd tot Walibi Lorraine. Bellewaerde Park, Walibi Rhône-Alpes en Walibi Aquitaine blijven hun naam behouden en worden niet omgevormd.

Zo wordt het totaal aantal pretparken die de groep bezit in 1 jaar tijd meer dan verdubbeld van 11 in 1997 tot 23 in 1998.

1999: De aankoop van nieuwe parken houdt niet op en een jaar later worden alweer drie nieuwe pretparken toegevoegd aan het aanbod. Adventure World dat opgericht werd in 1982 wordt overgekocht en omgedoopt tot Six Flags America. De Amerikaanse groep waagt zich in 1999 ook voor het eerst in Mexico met de overnamen van Reino Aventura dat opgericht werd in 1982. De naam wordt in 2000 gewijzigd naar Six Flags México. Ook in Europa komt er alweer een pretpark bij want daar wordt Warner Bros. Movie World Germany opgekocht, het filmpark blijft als Warner Bros. pretpark bestaan en wordt niet omgevormd tot een Six Flags park.

2001: Dit jaar koopt Six Flags hun eerste en voorlopig ook enige park in Canada. La Ronde dat werd opgericht tijdens de 29ste universele wereldtentoonstelling van 1967 en dat tot dan werd uitgebaat door de stad Monterial, blijft haar naam behouden ook na de overnamen. Een jaar na de omvorming van Geauga Lake tot Six Flags Ohio wordt de naastgelegen pret- en dierenpark SeaWorld Ohio overgekocht van SeaWorld Parks & Entertainment. Beide parken worden samengevoegd tot één groot pretpark Six Flags Worlds of Adventure.

2002: Dit jaar wordt het amper 2 jaar oude pretpark Jazzland overgekocht. In 2003 veranderd de naam naar Six Flags New Orleans. Daarnaast opent er een gloednieuw pretpark in de Spaanse hoofdstad met Warner Bros. Movie World Madrid. Het gaat om een samenwerking tussen Six Flags en Warner Bros.

2004: Dit wordt een dramatisch jaar voor de Six Flags groep. Door de gigantische investering in de aankoop van alle nieuwe parken en de mega investeringen in hun oude en nieuwe parken, geraakt het bedrijf in financiële problemen. De financiële resultaten in Amerika slagen tegen en de gigantische investeringen in de Europese parken renderen, maar niet zoveel als er gehoopt was. Six Flags geraakt als maar in grotere problemen en beslist dan in een wanhoopspoging om het bedrijf te redden, om alle Europese pretparken te verkopen.

De 8 Europese pretparken worden verkocht. Bellewaerde Park, Six Flags Belgium, Six Flags Holland, Walibi Aquitaine, Walibi Lorraine, Walibi Rhône-Alpes en Warner Bros. Movie World Germany worden verkocht aan StarParks, eigendom van de Britse investeringsmaatschappij Palamon Capital Partners. Warner Bros. Movie World Madrid is het enige park dat niet verkocht wordt aan StarParks. Dit park wordt verkocht aan Warner Bros en Six Flags behoudt een klein aandeel in het park.

Als gevolg van de verkoop worden de Europese parken die omgevormd waren tot Six Flags parken, in 2005 terug opnieuw Walibi parken aangezien dit merk nog steeds populair was bij de bezoekers. Six Flags Belgium wordt omgedoopt tot Walibi Belgium en Six Flags Holland wordt omgedoopt tot Walibi World, later in 2011 krijgt het park haar huidige naam Walibi Holland.

Walibi Lorraine blijft onder StarParks nog 2 jaar onder haar oude naam verder bestaan, maar na een verkoop in 2007 aan lokale investeerders, krijgt het haar huidige naam Walygator Parc en verliest het ook haar connectie met Walibi. Walibi Rhône-Alpes behoudt haar naam net zoals Walibi Aquitaine, al krijgt dit park in 2011 wel haar nieuwe huidige naam Walibi Sud-Ouest. Ook Bellewaerde Park behoudt haar naam al ondergaat het in 2014 wel een lichte naamswijziging naar kortweg Bellewaerde.

Warner Bros. Movie World Germany verliest bij de verkoop aan StarParks haar licenties voor Warner Bros. Het park krijgt de in 2005 haar huidige naam Movie Park Germany en verliest al haar connecties met het bekende filmstudio. Warner Bros. Movie World Madrid blijft wel de licentie van Warner Bros behouden en wordt zelfs deels verkocht aan het bedrijf. Het blijft haar naam in eerste instantie behouden maar een jaar later wordt het park verkocht aan de Spaanse investeringsgroep Parques Reunidos die het park omvormt tot Parque Warner Madrid. Warner Bros blijft wel een klein aandeel behouden in het park en dat kan je vandaag de dag nog steeds zien.

Maar niet alleen in Europa verkoopt Six Flags haar parken. Ook het grote Six Flags Worlds of Adventure in Ohio wordt amper 5 jaar nadat het omgedoopt werd tot Six Flags park, al van de hand gedaan. Het park wordt verkocht aan de rivaliserende pretparkgroep Cedar Fair die het pret- en waterpark omdoopt tot Geauga Lake & Wildwater Kingdom. Helaas kan het tij voor het verlieslatend park dat ooit zo populair was, niet keren en het mega pretpark wordt voorgoed gesloten in 2007.

2005: De verkoop van de Europese parken kan de neergaande spiraal van Six Flags niet stoppen. Six Flags kan geen overnemer vinden voor Six Flags AstroWorld en ziet genoodzaakt het park voorgoed te sluiten op het einde van 2005. Het jaar er na wordt het park volledig afgebroken en het terrein is vandaag de dag nog steeds leeg. Daarnaast wordt Six Flags New Orleans zwaar getroffen door de orkaan Katrina. Het waterpark komt volledig onderwater te staan en de schaden is gigantisch groot. Door de financiële problemen van Six Flags besluit de groep het park voor eeuwig gesloten te houden en niet meer opnieuw herop te bouwen. Het wordt dus een erg pijnlijk jaar voor de fans die twee parken voorgoed zien verdwijnen.

2006: Ook Wyandot Lake park wordt verkocht. Door de verkoop veranderd het park van naam naar Columbus Zoo and Aquarium.

2007: Nog steeds zit Six Flags in moeilijkheden en nu verkoopt het ook de parken Frontier City, Six Flags Darien Lake en Six Flags Elitch Gardens. Alle parken krijgen terug hun oude naam van voor de overnamen van Six Flags.

2010: Het erg pijnlijke nieuws komt dat Six Flags Kentucky Kingdom gesloten wordt. Het besluit van de sluiting komt er nadat de Kentucky State de voorgestelde deal van Six Flags afslaat. Pas 5 jaar later wordt het park heropend als Kentucky Kingdom door Ed Hart, de man die het park uitbaten voor de overnamen van Six Flags. Het prachtige verhaal van de redding van Kentucky Kingdom kan je hier lezen.

2018: In 2018 komt er voor het eerst sinds 2002 positief nieuws in verband met de koop en verkoop van parken bij Six Flags. De financiële crisis is nu al een tijdje weer onder controle en het bedrijf herleefd zoals vanouds. Het verassende nieuws komt naar buiten dat Six Flags opnieuw 5 parken overkoopt die het in 2007 nog verkocht had. Het gaat om 3 water parken en 2 pretparken zijnde Frontier City en Darien Lake. Darien Lake krijgt opnieuw het Six Flags thema en wordt zo voor de tweede maal in zijn geschiedenis Six Flags Darien Lake. Frontier City blijft net zoals de vorige keer haar naam behouden.

 

Kenmerken, beleid en investeringen:

Zoals je kon lezen heeft Six Flags een lange historiek in de pretparkwereld. De pretparkgroep bouwde eerst haar eigen pretparken om later ook verschillende andere over te nemen. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de groep, het beleid en het investeringsmodel.

 

Elk jaar nieuwe attracties:

Six Flags heeft een heel sterk investeringsbeleid. Pretparken van de Six Flags groep krijgen elk jaar wel een nieuwigheid. Dit kan gaan om een kleine attractie zoals een familie attractie of een kleine thrill ride, maar het kan ook gaan om een grote attractie zoals een nieuwe achtbaan of een spectaculaire publiekstrekker. Een ding is zeker, fans van de pretparken kunnen ieder jaar iets nieuws beleven! Dit is iets wat je bij erg weinig pretparken in de wereld kan zeggen.

 

Tieners en thrill seekers:

Six Flags richt zich voornamelijk op tieners, jongvolwassenen en thrill seekers. Maar vergis u niet, tussen alle sensationele attracties staan er ook altijd heel erg veel familie attracties en elk park heeft ook een gebied die zich speciaal richt op de aller kleinsten. Six Flags heeft dus vooral een stoer imago, maar denk toch aan iedereen van het gezin.

 

Wereldrecord brekende attractie:

Six Flags heeft altijd gestaan voor ‘groot, groter, grootst’. Ook dat is te zien in de attracties die het park gebouwd heeft. Zo bezitten ze bijvoorbeeld met Kingda Ka de hoogste achtbaan ter wereld en vroeger was dit ook de snelste achtbaan ter wereld. Six Flags Magic Mountain heeft dan weer het meeste aantal achtbanen van alle pretparken in de wereld. Ook veel andere parken hebben record brekende attracties of voormalige recordhouders.

 

Filmfiguren:

De meeste pretparken van de Six Flags groep zijn allemaal omgevormd tot echte Six Flags parken. Net zoals Disney of Universal werkt ook Six Flags samen met bekende filmstudio’s om hun attracties te thematiseren. Typische figuurtje die je in de parken terug vindt zijn de Looney Tunes van Warner Bros en de verschillende superheden zoals Superman, Batman, Wonder Woman, Joker, Aquaman en Harley Quinn.

 

Groepsaankopen:

Heel wat attracties die succesvol worden geplaatst in een park van de groep, duiken de jaren nadien ook op in verschillende andere parken van de groep, vaak ook met het zelfde thema. Dat is de manier van Six Flags om de kosten te kunnen drukken en toch elk jaar nieuwigheden te kunnen presenteren. Vroeger gebeurde het ook vaak dat bepaalde attracties na een aantal jaar werden verplaatst naar een ander park van de groep, dat gebeurd de laatste jaren wel opvallend minder.

 

Overnamen door Premier Parks:

In 1998 werd Six Flags overgenomen door de Amerikaanse investeringsgroep Premier Parks. In 2000 liet Premier Parks haar eigen naam vallen voor de veel populairdere naam van Six Flags. Vele parken die Premier Parks in haar bezit had, werden rond het jaar 2000 omgevormd naar Six Flags parken.

 

Six Flags European Division:

In 1998 kocht het toenmalige Premier Parks verschillende pretparken op in Europa. Hiervoor werd de Six Flags European Division opgericht. Het avontuur was echter van korte duur want in 2004 werden alle Europese parken opnieuw verkocht. Dit kwam doordat Six Flags het beleid van de Amerikaanse parken een op een kopieerde naar Europa in de veronderstelling dat dit systeem ook hier zou werken maar onderschatte het verschil in cultuur en gewoontes van de Europeanen.

Het zorgde voor ongeziene investeringen in parken als Six Flags Holland en Six Flags Belgium. In België werden verschillende nieuwe attracties geopend zoals de achtbanen Vampire, Cobra en Weerwolf die jaren lang de blikvangers bleven van het park. Ook andere attracties zoals de thrillrides Buzzsaw, Dalton Terror, Octopus en Spinning Vibe kwamen naar het park. Verder werd nog de darkride Challenge of Tutankhamon gebouwd en het Madhouse Het Paleis van de Geest. Daarnaast werden er nog 17 andere familie- en kinderattracties gebouwd in de 6 jaar die het park van de Six Flags groep was.

In Nederland worden er zelfs nog meer nieuwe attracties geplaatst. In totaal komen er meer dan 30 nieuwe attracties bij in het jaar 2000 en ook de jaren er voor en er na worden nieuwe attracties geopend. Achtbanen uit het Six Flags tijdperk zijn bijvoorbeeld Goliath die nog steeds de snelste, hoogste en langste achtbaan is van Nederland, Speed Of Sound, Xpress: Platform 13, de ondertussen verdwenen Flying Dutchman Goldmine en de verdwenen houten achtbaan Robin Hood. Andere attracties zoals Space Shot, G-Force, La Grande Roue, Spinning Vibe, Blast, Merlin’s Magic Castle, Skydiver en de Tomahawk stammen nog uit de tijd van Six Flags. Ook verdwenen attracties zoals de Double Invertor, Tornado, El Toro en Aztec werden destijds gebouwd door de groep.

Alle nieuwe attracties en vernieuwingen zorgde ook voor veel nieuwe bezoekers, maar deze konden de kosten niet goed genoeg compenseren die gemaakt waren om dit alles te verwezenlijken. De Amerikanen hadden de Europese markt verkeerd ingeschat en dit zorgde samen met de problemen in eigen land voor een ongeziene financiële crisis binnen het bedrijf. Uiteindelijk werden alle pretparken in Europa verkocht in 2004.

 

Financiële crisis:

Nadat de schulden bij Six Flags bleven oplopen verkocht de groep in 2004 zijn 8 Europese parken in een poging het bedrijf er weer bovenop te krijgen. Ook Six Flags Worlds of Adventure gelegen in de staat Ohio werd verkocht voor 345 miljoen dollar aan de concurrerende pretpark groep Cedar Fair die met Kings Island en Cedar Point al twee erg grote en belangrijke pretparken in de staat bezat.

In 2005 begonnen de aandeelhouders van Six Flags in protest te gaan tegen de koers die Six Flags voerde. Onder andere Bill Gates die 11% van de aandelen bevatte en Daniel Snyder met 12% van de aandelen eiste verandering. Six Flags New Orleans wordt dat jaar zwaar getroffen door de orkaan Katrina en wordt nooit meer heropgebouwd. Ook Six Flags AstroWorld wordt gesloten wegens verlieslatend te zijn.

In de jaren er na worden ook nog Wyandot Lake, Frontier City, Six Flags Darien Lake, Six Flags Elitch Gardens en Six Flags Kentucky Kingdom verkocht in een poging de schuldenlast te verminderen. Het bedrijf werd zelfs zo hopeloos dat het overwoog om het paradepaardje van de groep, Six Flags Magic Mountain te verkopen, uiteindelijk komt het zover niet.

De cashflow van Six Flags was ondertussen gedaald tot minder dan 120 miljoen dollar. In 2008 werd Six Flags gewaarschuwd dat haar aandelen te weinig waard werden om nog verder op de beurs van New York te kunnen blijven. Met de financiële crisis van 2007-2008 werd de situatie nog slechter en werd er gevreesd dat Six Flags haar schulden niet meer zou kunnen afbetalen.

In 2009 werd Six Flags onder curatoren geplaatst om een compleet faillissement te voorkomen. Enkele maanden later wordt er een herstructureringsplan opgesteld om Six Flags te redden. De schuldeisers krijgen 92% van het bedrijf in handen, in ruil voor het kwijtschelden van maar liefst 1,13 miljard dollar aan schulden.

Uiteindelijk kwam op 3 mei 2010 een einde aan de ellende en werd Six Flags officieel veilig gesteld van een faillissement.

 

Nieuwe parken in Azië:

Nadat Six Flags was veilig gesteld van een faillissement had het plannen om in 2011 een nieuw pretpark te openen in de Verenigde Arabische Emiraten. Het pretpark zou de naam Six Flags Dubai krijgen en 27 attracties gaan bevatten waaronder 6 rollercoasters. Na verschillende problemen werd uiteindelijk het project bevroren. Later werd er een nieuwe poging gedaan om Six Flags Dubai te openen maar uiteindelijk werd in 2019 definitief een kruis getrokken over het project.

Ondertussen werden er ook heel wat nieuwe plannen gemaakt om in China parken te gaan bouwen voor in totaal 8 pretparken en 2 waterparken. Van sommige parken gingen zelfs de bouwwerken van start, maar wegens problemen met de Chinese partner, zijn ook deze projecten gestrand. Ook een plan om in Vietnam een pretpark te bouwen, lijkt niet door te gaan.

Uiteindelijk is er nog een project die momenteel op tafel ligt. Dit is Six Flags Qiddiya in Saudi Arabia. Dit park zou de grootste achtbaan ter wereld moeten gaan bevatten en de openingsdatum is voorzien voor 2023.

 

 

Bronnen: Six Flags, Wikipedia, rcdb