In de kijker: Het Volk Van Laaf – Efteling

Het Volk Van Laaf is een attractie in de Efteling, te Nederland. Dit themagebied met een monorail-attractie werd ontworpen door Ton Van De Ven en opende op 15 juni 1990. De attractie wordt dit jaar 30 jaar oud.

 

Als bezoeker kom je terecht in het dorpje Lavenlaar. In dit mooie kleine dorpje wonen de Laven in kleine huisjes. Als bezoeker kan je deze huisjes bekijken en de Laven bezig zien tijdens hun dagdagelijkse taken. Je kunt de huisjes te voet bezoeken of via de monorail, welke vroeger een trapmonorail was.

Aan de ingang van het dorpje Lavenlaar vind je het LonkHuys, dit is een uitkijktoren. Een beetje verder vind je Lot’s Kraamhuys, een kinderopvang waar de oermoeder elke 9 dagen een nieuw laafje baart. Vroeger kon je ook terecht in het Lurk en Limoenhuys, een restaurantje waar je kon eten en drinken, dit werd spijtig genoeg gesloten.

De laven zijn ook zeer goede bierbrouwers. In Lal’s Brouwhuys brouwt Lal Lurk een lekker limoendrankje. Het Leunhuys is niet meer dan een doorgang voor de monorail, op een balk wuiven enkele laven naar de inzittenden van de monorail.

Het Loof en Eerhuys is een plek waar langs de ene zijde vader laaf geëerd wordt, en aan de andere zijde is een put waaruit de eerste laven zijn gekomen. Als je goed luistert kan je horen dat er nog enkele onderweg zijn.

Lijn’s Zweefhuisje is een speciaal huisje, dit huis zweeft namelijk op touwen boven een vijver. En dat allemaal omdat een laaf wou bewijzen dat touwen zo sterk konden zijn, dat ze een huis konden dragen.

Het Lavelhuys was oorspronkelijk een soort van rommelmarkt waar de monorail doorheen ging, alleen de laaf Lorrenloet staat hier nu nog. In het Leerhuys zie je de jonge laven achter de schoolbanken zitten. Jonge laven worden ook Lummels genoemd.

In het Glijhuys kan je als bezoeker lekker glijden van de glijbanen, en op het dak van dit huisje staat een schoorsteenvegende laaf. In het Loerhuys kan je luisteren naar het verhaal van de laven en in het Lachhuys vind je een trap terug die je echt aan het lachen brengt, wat een bijzonder volkje die Laven.

In het Lariekoekehuys werken de bakkers, daar maken ze lekkere dingen klaar. Het ruikt er fantastisch, en op de wiek van de molen hangt een laaf rondjes te draaien.

De oude EHBO-post stond vroeger in het Lavenlaar, vandaar dat deze omgetoverd werd naar het Leedhuys. Als bezoeker word je dus verzorgd bij de laven in het Lavenlaar.

Het laatste gebouw is het Slakkenhuys, van hieruit vertrekken de slakken die doorheen het Lavenlaar kruipen. Als bezoeker kan je dus een ritje maken in deze slakken, en zo geniet je van de pracht van dit mooie dorpje.

 

Bron & Foto: Eftelepedia