Dwergnijlpaard geboren in GaiaZOO

In GaiaZOO werd onlangs een dwergnijlpaard geboren. Zeven jongen kreeg het 21-jarige vrouwtje al met haar twee jaar jongere partner. De jongen werden tussen 2006 en 2017 geboren. En op 31 maart werd in de dwergnijlpaardstal van GaiaZOO hun achtste ter wereld gebracht. Op vrijdag 27 maart zagen de dierverzorgers aan het onrustiger gedrag van het vrouwtje al dat de bevalling niet meer lang op zich zou laten wachten. Dankzij een livestream vanuit de dwergnijlpaardenstal, kun je gewoon vanaf thuis de eerste stapjes van het jonge nijlpaard op de voet volgen. Het is nog niet bekend of het jong een mannetje of een vrouwtje is.

 

Hoewel GaiaZOO door de coronacrisis momenteel gesloten is, kun je wel een virtueel bezoekje brengen in de kraamkamer van de dwergnijlpaarden. Aan de hand van de paringen die afgelopen najaar plaatsvonden en uitgaande van een draagtijd van 6-7 maanden, kon de verwachte bevallingsdatum redelijk voorspeld worden. In het binnenverblijf hebben technische medewerkers onlangs een camera geplaatst. Zo konden de dierverzorgers de bevalling van afstand volgen, zonder moeder nijlpaard te storen.

Overigens zouden moeder en jong ook bij een geopend GaiaZOO de eerste weken nog binnen verblijven. En dat is niet alleen omdat het nog best fris kan zijn in deze tijd van het jaar. De belangrijkste reden is dat pasgeboren dwergnijlpaarden, in tegenstelling tot jongen van grote nijlpaarden, niet meteen kunnen zwemmen. Vanwege de diepe watergracht rondom het buitenverblijf, zal het jong daarom in het ondiep water van het bassin de komende periode leren zwemmen. Na verloop van tijd zullen de dierverzorgers het water steeds dieper maken, totdat het volledig kan zwemmen.

 

 

Fokprogramma

Dwergnijlpaarden maken deel uit van het fokprogramma (EEP) van Europese EAZA dierentuinen. De jongen die het koppel dwergnijlpaarden van GaiaZOO de afgelopen jaren al voortbracht, zijn uitgevlogen naar dierentuinen in Polen, Portugal, Tsjechië, Frankrijk en Duitsland. Het laatste jong verliet GaiaZOO pas afgelopen zomer. Zij werden gekoppeld aan een genetisch onverwante soortgenoot, waarmee enkele inmiddels ook al voor nageslacht hebben gezorgd. Zo werken EAZA dierentuinen samen om de populaties van bedreigde diersoorten zoals het dwergnijlpaard op de lange termijn in dierentuinen te kunnen behouden.

 

 

Bron en foto’s: GaiaZOO