COVID-19 stand van zaken: Verenigd Koninkrijk blijft voorlopig gespaard

De afgelopen dagen is er enorm veel gebeurd. Overheden in zowat alle landen ter wereld maakten drastische beslissingen om het Coronavirus een halt toe te roepen. Het ene na het andere bericht stroomde binnen over pretparken, dierentuinen, waterparken en kermissen die gesloten werden. Sinds zaterdagmiddag lijkt de situatie te stabiliseren en daarom geven we een kort overzicht.

 

UPDATE 15 MAART 2020:

Ondertussen is ook in Frankrijk en Nederland alle recreatieve zaken gesloten. Dus zowel in België, Nederland, Duitsland alsook Frankrijk zijn alle pretparken, dierentuinen, waterparken en kermissen gesloten. Voorlopig ontsnapt het Verenigd Koninkrijk nog steeds van de maatregelen, maar het lijkt een kwestie van tijd voor het ook hier zal veranderen.

 

 

België:

Donderdagavond op 12 maart 2020 nam het Belgische crisiscentrum een drastische beslissing. Alle recreatieve activiteiten, sportieve, culturele, folkloristische, ongeacht hun grootte werden verboden. Alle cafés, restaurants, moesten de deuren sluiten. Ook alle lessen worden opgeschort tot en met 3 april 2020.

Als gevolg daarvan zijn in België alle pretparken en dierentuinen die normaal geopend waren, nu gesloten tot al zeker 3 april, dit is het begin van de paasvakantie in België. Ook waterparken blijven gesloten. De parken die zaterdagmorgen toch nog de deuren opende zijn gesloten op politiebevel. Ook alle kermissen die in maart gepland stonden zijn stopgezet of afgelast. Pretparken en dierentuinen die eind maart de deuren zouden openen hebben voorlopig de seizoen opening uitgesteld tot 4 april.

Wat er met de paasvakantie zal gebeuren is momenteel nog heel onduidelijk. Alle parken staan klaar om voor de vakantie te heropenen. Helaas bestaat de kans dat de strenge maatregelen langer gaan aanslepen dan aangekondigd. Verschillende kermissen die in april plaatsvinden zijn al afgelast zoals de Palmenmarkt van Geel en de Paasfoor van Kortrijk.

 

Nederland:

In Nederland werden donderdagavond 12 maart 2020 eveneens maatregelen genomen. Deze zijn eveneens streng, maar iets minder heftig dan in België. Zo mogen recreatieve activiteiten nog wel doorgaan maar worden ze beperkt tot 100 personen. Scholen blijven voorlopig geopend.

Het gevolg daarvan is dat zo goed als alle pretparken die normaal geopend waren tot nader orde gesloten zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Efteling die voor het eerst in 10 jaar niet geopend is, maar ook Duinrell en Toverland hebben de deuren gesloten. Attractiepark Slagharen heeft de seizoensopening uitgesteld tot 4 april. Ook alle kermissen zijn voor de volledige maand maart geannuleerd. Zo goed als alle dierentuinen in Nederland zijn ondertussen gesloten. In tegenstelling tot in België zijn er nog wel een aantal geopend en ook Plopsa Indoor Coevorden is nog steeds geopend, het zij met een beperkte capaciteit.

Het lijkt er momenteel op dat vanaf het eerste weekend van april de parken en dierentuinen terug zullen openen. Ook zijn er nog geen Nederlandse kermissen in april afgelast. Maar het zal de komende weken afhangen van de evolutie van het COVID-19 virus wat de regering zal beslissen.

 

Duitsland:

In Duitsland zijn er voorlopig nog geen nationale maatregelen opgelegd en zijn het de deelstaten die de beslissingen nemen. Toch heeft dit als gevolg dat zo goed als alle kermissen die in maart en april gepland stonden, geannuleerd zijn. Momenteel hebben we weet van nog 1 kermis in maart die voorlopig wel geopend is, maar de kans lijkt groot dat deze ook nog geannuleerd zal worden.

Ook de waterparken sluiten dan toch. Rulantica, het gloednieuwe waterpark van Europa-Park, bleef in eerste instantie wel geopend, maar ondertussen kwam het bericht binnen dat het park toch sluit. Er werd niet bekend gemaakt tot wanneer Rulantica sluit. Ook andere waterparken die tot nog toe geopend bleven zoals Therme Erdring en AquaMagis, hebben in de loop van zaterdag dan toch de deuren gesloten.

Bij de pretparken is het iets minder duidelijk of deze zullen opengaan in april. Momenteel maken de pretparken zich klaar om in april gewoon te openen, maar aangezien er al enorm veel kermissen in Duitsland zijn afgezegd voor april, lijkt de kans toch ook groot dat ook de pretparken de gevolgen zullen ondervinden. Europa-Park ging normaal op 28 maart de deuren openen voor het nieuwe seizoen, maar zal volgende week bekend maken of de opening nog steeds kan doorgaan of dat deze verlaat zal worden.

 

Frankrijk:

In Frankrijk is de situatie redelijk bizar. De overheid heeft alle scholen en crèches gesloten, maar skigebieden blijven vooralsnog open. Ook de lokale verkiezingen dit weekend gaan nog gewoon door. De meeste kermissen in maart zullen zondag de deuren sluiten, maar voor de grote kermissen in april zoals de Foire Attractive de Printemps in Nancy en de Foire du Trône in Parijs gaan voorlopig nog wel door.

De pretparken die geopend waren, zoals Disneyland Parijs zijn dan weer wel gesloten. De pretparken die eind maart gingen openen, hebben hun opening uitgesteld naar april. Frankrijk heeft de meeste besmettingen in Europa na Italië en Spanje, dus mogelijk zullen de maatregelen in dit land nog verstrengd worden.

 

Verenigd Koninkrijk:

In het Verenigd Koninkrijk is in tegenstelling tot hier bij ons de situatie helemaal anders. Het aantal besmettingen ligt hoger dan bijvoorbeeld in België en Nederland, maar wel nog een pak lager dan Frankrijk, Duitsland en Spanje. De overheid heeft nog geen grote maatregelen genomen.

Hierdoor heeft bijvoorbeeld Legoland Windsor in volle coronatijden haar nieuwe achtbaan geopend. Ook de kermissen gaan gewoon door. Er gingen er zelfs verschillende nieuwe dit weekend van start. Momenteel lijkt het er dan ook op dat de pretparken bij het aanvangen van de vakantie, gewoon de deuren zullen openen zoals gepland.

 

Andere landen:

Heel Italië zit in een lockdown, dus het is vanzelfsprekend dat alle kermissen, dierentuinen en pretparken gesloten zijn. Aangezien Italië het zwaarst getroffen land is in de wereld na China, lijkt het er op dat ook in april en zelfs misschien mei alles op slot zal blijven. Tripjes naar het land raden wij alvast met klem af.

In Spanje ging het vrij goed, tot de afgelopen dagen. Spanje lijkt dezelfde richting uit te gaan als Italië en daarom werd ondertussen besloten om het land eveneens in een soort van lockdown te leggen. De Spaanse politie en leger zal controleren als iedereen wel binnen blijft om zo het virus onder controle te krijgen. We hebben nog geen informatie ontvangen over april, maar ook hier ziet het er niet goed uit voor de openingsmaand. Reken er maar niet op dat de parken hier geopend zullen zijn.

Noorwegen, Denenmarken, Tsjechië en Polen hebben de grenzen momenteel gesloten. In Denenmarken is dit al zeker tot 13 april het geval. In Polen zijn de grenzen gesloten voor al zeker 10 dagen, maar naar alle waarschijnlijkheid zullen dat 30 dagen worden. Personen die het land in willen moeten 14 dagen in quarantaine. In Tsjechië geld het inreisverbod ook alvast voor 30 dagen.