ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael blikken tevreden terug en kijken hoopvol vooruit naar 2020

ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael zijn blij het nieuwe jaar te kunnen openen met mooie bezoekcijfers en een bijzonder succesvolle editie van Jungle Book Light Festival. In totaal ontvingen beide parken zo’n twee miljoen bezoekers. De abonneefamilie van beide parken telt ei zo na 215.000 leden waarmee ZOO en Planckendael kunnen rekenen op de trouwe steun van de grootste dierentuinfamilie, en dat al meer dan 10 jaar lang. Voor 2020 beloven de parken enkele mooie evenementen en heel wat nieuwe investeringen. Als kers op de taart verwelkomt ZOO Planckendael in 2020 een familie orang-oetans als nieuwe diersoort en ZOO Antwerpen twee witte neushoorns.

 

 

 

ZOO Antwerpen schitterde o.a. met de geboorte van babygorilla Thandie. Tijdens de zomer zorgde de ZOOmerbar op het Flamingoplein voor de nodige animo. Het was een schot in de roos met veel ambiance en zo’n 30 000 bezoekers. De winter bracht de warmte en het licht van Jungle Book Light Festival waarmee ze een bijzonder succesvolle editie neerzetten met opnieuw zo’n 110.000 bezoekers. ZOO Antwerpen tekende een prima jaar op en ontving 1.175.000 gasten, een kleine stijging ten opzichte van 2018.

 

Het aantal dagbezoekers in ZOO Planckendael liep iets terug in 2019 en klokte af op 820.000. Voor ZOO Planckendael was 2019 het jaar van de aap. De opening van Expeditie Bonobo en het gloednieuwe paradijs voor de berberapen kleurden de zomer. De bonobo’s kregen een nieuw verblijf dat 7 keer groter was dan hun vorige en een familie geredde berberapen kreeg een nieuwe, warme thuis. De grootste ooievaarskolonie van België verwelkomde bovendien voor het derde jaar op rij meer dan 100 jongen!

 

2020, tijd om een blik te werpen naar de toekomst

Met de jaarwisseling is het tijd om vooruit te kijken naar een toekomst vol mooie plannen. ZOO Antwerpen heeft grote plannen met het Jubileumcomplex aan de kant van het station. De zeeleeuwen krijgen een buitenbad en kunnen hun neus in de wind steken.

Niet alleen plant ZOO Antwerpen veel meer plaats voor deze sierlijke zwemmers, ook twee grote kattensoorten krijgen een ruime plek in een nieuw stukje ZOO. De start hiervoor wordt gegeven in 2020.

In 2020 is ook de historische volière uit 1856 helemaal hersteld. Het oudste gebouw van de ZOO werd teruggeplaatst met volle aandacht voor dierenwelzijn én de historische en architecturale waarde.

In ZOO Planckendael schonk bonobo Djanoa het leven aan een prachtige bonobobaby. Bij de giraffen was er ook een geboorte. Ook bij de neushoorns wordt de figuurlijke ooievaar verwacht. Neushoorn Karamat zal voor de zomer van 2020 nog nieuw leven schenken. ZOO Planckendael heeft dit jaar bovendien verrassende plannen in petto. Te beginnen met een volledige renovatie van de serre in continent Azië waar Planckendael een nieuwe diersoort mag verwelkomen: de orang-oetans.

 

ZOO Science

Sinds afgelopen jaar dragen ZOO Planckendael en ZOO Antwerpen hun wetenschapsboodschap duidelijker uit via www.ZOOscience.be. De website ontving 57.000 bezoekers die meer wilden te weten komen over het wetenschappelijk onderzoek in beide parken. Wetenschappelijk onderzoek zit in het DNA van de organisatie vervat: beoefend en toegepast in de parken, in de buitenlandse onderzoeksstations én in het zoölogisch onderzoekscentrum. Ook natuurbehoud in binnen- en buitenland is een prioriteit.