Giraf geboren in ZOO Planckendael

De feestdagen mogen dan wel achter de rug zijn, in ZOO Planckendael is iedereen in feeststemming. Giraf Barbie beviel op zondag 12 januari van een prachtige dochter! Ze kreeg van haar verzorgers de mooie naam Valeye, als eerbetoon aan haar vader Saleye die afgelopen jaar overleed. Moeder en dochter stellen het allebei prima. De verzorgers zagen Valeye al goed drinken. Barbie is een zeer ervaren moeder en koestert haar kleintje in de warme stal, waar iedereen hen kan bewonderen.

 

 

Vlotte bevalling

De baby zag afgelopen zondag om 11u06 het levenslicht. Eerst bungelden de voorpootjes naar buiten en daarop volgde het kopje. De eigenlijke geboorte duurde vrij kort. Een giraffengeboorte is wonderlijk, want de baby maakt een val van zo’n twee meter om daarna heel snel op zijn ranke pootjes te staan. Drooglikken gebeurde door de mama en onder het waakzame oog van grote broer Twiga en giraf Diamant. Ze past mooi met haar kopje onder mama’s buik en drinkt lekkere warme melk. Het girafje meet bijna 2 meter maar is een stuk minder fors dan grote broer Twiga bij zijn geboorte. “Haar hoorntjes liggen nog plat op haar hoofd waardoor het lijkt alsof haar kapsel in een middenstreep ligt. Het is een rustig meisje met sierlijke wimpers als kers op de taart” vertelt verzorger Jolien.

 

Naam met een V

In 2020 krijgen alle dieren die in ZOO Planckendael geboren worden een naam met een V. “We kozen voor de naam Valeye als eerbetoon aan kweekman Saleye die afgelopen jaar plots overleed. Het is leuk dat er een stukje van hem verder leeft in zijn dochter Valeye.”

Verzorger Jolien: “Valeye stelt het zeer goed en ook Barbie is zoals verwacht een voorbeeldige moeder. Het is dan ook al haar achtste jong. Ook de rest van de giraffenfamilie is heel nieuwsgierig naar het kleintje. Diamant en Twiga kijken regelmatig over het muurtje naar kleine Valeye. ”

 

Verbluffende cijfers

Het is voor Barbie haar achtste baby die ze na een draagtijd van ongeveer vijftien maanden ter wereld brengt. Mannetjes worden tot vijfeneenhalve meter lang, vrouwtjes tot vierenhalve meter. Ze zijn de langste landdieren ter wereld en toch hebben ze maar zeven nekwervels, net als de mens. Ook hun tong heeft unieke afmetingen: ze is wel 45 cm lang.

 

Bedreigde ondersoort

ZOO Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma voor deze bedreigde dieren en verwacht in maart een nieuwe kweekman afkomstig uit La Barben, Frankrijk. Zo is de kweekgroep weer compleet. Maar ook in de natuur steunt ZOO Planckendael de giraffen via de stichting Giraffe Conservation Foundation die een project in het Garamba Nationaal Park in Congo steunt. Met satelliethalsbanden monitoren rangers deze sierlijke dieren. Kennis is kostbaar voor hun bescherming. Lees meer over dit project en andere, interessante verhalen over ons wetenschappelijk onderzoek op www.zooscience.be.