Vrouwen die brand veroorzaakten in Duitse dierentuin geven zich aan

In Duitsland heeft er op oudejaarsnacht een waar drama plaatsgevonden. Er brak brand uit in het apenverblijf van de Krefeldse Zoo, waarbij een dertigtal dieren om het leven kwamen. Ondertussen hebben drie vrouwen die de brand veroorzaakten zich aangegeven bij de politie.

 

Het drama gebeurde in de Zoo van Krefeld, gelegen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, niet ver van de Nederlandse grens. Kort na middernacht in de nacht van oud- op Nieuwjaar brak er plots een zware brand uit in het apenverblijf waar onder andere chimpansees, gorilla’s en orang-oetans verbleven.

De brand werd veroorzaakt door vijf wensballonnen. Dit zijn kleine luchtballonnen met kaarsjes die door de lucht zweven. Het was lang een traditie met oudjaar om deze wensballonnen los te laten, maar dit is al sinds 2009 verboden in Duitsland. Vermoedelijk landde een ballon op het dak en het verblijf schoot meteen in vuur en vlam door de brandgevoelige dakbedekking. De brand werd waarschijnlijk versterkt door de bladeren die op het dak lagen. Tot overmaat van ramp konden de apen geen kant uit, want het 2000 vierkante meter grote verblijf uit 1975 was volledig overdekt. Daardoor konden de apen ook niet naar buiten vluchten.

Op restanten van de wensballonnen werden de namen gevonden van de drie vrouwen, die tussen de 30 en de 60 jaar oud zijn. Het gaat om een moeder en haar twee dochters. Ze gaven zich een dag na de feiten zelf aan bij de politie, die van een “moedige beslissing” spreken. De vrouwen vertelden dat ze de wensballonnen op het internet gekocht hadden en dat ze geen weet hadden dat dit verboden was.

 

Bijna alle apen in het verblijf kwamen om door rookvergiftiging of door het vuur zelf. Het zou gaan om ongeveer 30 dieren, met onder meer vijf orang-oetans, twee gorilla’s en een chimpansee. Alleen chimpansees Bally en Limbo hebben het overleefd omdat zij in de diepst gelegen verblijven zaten, die volledig van vervaardigd zijn uit beton. Ze kwamen ervan af met slechts enkele lichte brandwonden. De brandweer kon verhinderen dat de Gorillagarten, het tweede apenverblijf van de zoo, in vlammen opging.

De twee apen die de brand overleefden, zullen worden overgeplaatst naar een andere zoo. Ondertussen boden al meerdere dierentuinen zich aan om de apen op te vangen. De drie vrouwen riskeren daarnaast grote straffen. Dit kan gaan van een grote geldboete tot maximaal 5 jaar gevangenisstraf.

De Zoo van Keulen gaat naar aanleiding van deze brand ook aanpassingen maken aan hun apenverblijf, deze bevat immers dezelfde brandgevoelige dakbedekking. De Zoo van Krefeld bleef gisteren alvast gesloten voor het publiek. Het is niet duidelijk wanneer de dierentuin terug geopend zal worden.

 

Bron: Zoo Inside