Bouwvergunning goedgekeurd: komt hoogste achtbaan ter wereld er dan toch?

Er zijn al enkele jaren plannen voor het Skyplex-entertainmentcentrum in Orlando, dat ook de hoogste achtbaan ter wereld zal huisvesten. Hiervoor is nu een belangrijke vergunning verleend. Hiermee wordt er nieuw leven gepompt in het project van de Skyscraper, een indrukwekkende rollercoaster van maar liefst 150 meter hoog.

 

Toen de spectaculaire plannen voor de bouw van een 170 meter hoge amusementstoren en ’s werelds hoogste achtbaan voor Orlando werden aangekondigd in 2014, was er veel belangstelling voor het miljoenenproject. Er kwamen regelmatig nieuwe updates over het project naar buiten maar desondanks werd de opening meerdere malen uitgesteld. Sinds 2015 is het echter weer opvallend stil geworden rond het project. Maar ondertussen is er een belangrijke vergunning verleend die weer leven in de achtbaan blaast.

 

Skyplex:

De imposante toren wordt de belangrijkste attractie van het Skyplex amusementscentrum in de Amerikaanse stad Orlando. De achtbaan zal rond de torenstructuur gebouwd worden. Oorspronkelijk had de achtbaan al lang geleden moeten draaien, maar de bouw is nog niet eens begonnen.

Nadat het recordproject door velen dood werd verklaard, is er nu een teken van leven. Zoals The Next Miami meldt, heeft de Federal Aviation Administration onlangs toestemming gegeven voor de bouw van de imposante toren. Hiermee wordt een belangrijke stap in de realisatie van het project gezet.

In 2019 werd door Wallack Holdings LCC, die de Skyplex (toren en de achtbaan) zal bouwen, aangekondigd dat er bezuinigingen zouden zijn omdat sommige investeerders afhaakten. Daarom werden de plannen voor een hotel, dat aan de voet van de toren zou moeten worden gebouwd, on-hold gezet. Maar de achtbaan en het wereldrecord blijft het belangrijkste doel van het project.

 

Records:

De achtbaan zal SkyScraper heten. De 150 meter hoge rollercoaster zal worden gebouwd op een 170 meter hoge toren. Hiermee wordt de rollercoaster hoger dan Kingda Ka in Six Flags Great Adventure die met zijn hoogte van 139 meter al sinds 2005 de hoogste achtbaan ter wereld is. Naast het record van hoogste achtbaan ter wereld zal SkyScraper ook nog twee ander wereldrecords verbreken.

Zo zal de eerste inversie op het hoogste punt van de achtbaan geïnstalleerd worden waardoor het met gemak de hoogste inversie ter wereld zal worden. Die staat momenteel op naam van de in 2019 geopende Steel Curtain’s in het Amerikaanse pretpark Kennywood die een inversie op 60 meter hoogte heeft.

SkyScraper wordt daarnaast ook de achtbaan met de steilste achtbaandrop. Deze staat momenteel op naam van de in november 2019 geopende TMNT Shellraiser in Nickelodeon Universe die een drop van 121,5 graden heeft. SkyScraper krijgt dan weer een drop van 123 graden.

 

Statistieken:

De achtbaan wordt gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides die zich in de loop der jaren gespecialiseerd heeft in het bouwen van wereldrecord brekende attracties. SkyScraper wordt de allereerste “Polercoaster” en de eerste rollercoaster ter wereld die de grens van de 500 ft (150 meter) behaalt.

Naast de indrukwekkende hoogte zal de rollercoaster een snelheid krijgen van 105 km/u. Tijdens de rit gaan de inzittende 7 keer overkop op het 1600 meter lange parcours.

In april 2017 werden de eerste achtbaanonderdelen gefabriceerd door Intamin. Deze zijn nu opgeslagen tot de rollercoaster zal worden opgebouwd. Momenteel is de planning zo dat de werken van de achtbaan zouden moeten starten in 2020 en dat het project in 2021 geopend moet worden. Of deze deadlines nog steeds realistisch zijn, is niet helemaal duidelijk.

 

 

 

 

Bron: Parkerlebnis, Wikipedia, Skyplex Orlando, SkyScraper