Vergane glorie: Vaikų Pasaulis

In de Litouwse stad Elektrenai kan je het verlaten pretpark Vaikų Pasaulis terug vinden. Het park sloot de deuren in 2013 en sinds die tijd staan de attracties weg te roesten tussen de groeiende vegetatie.

 

Vaikų Pasaulis was ooit een pretpark gelegen in de Litouwse stad Elektrenai. Deze stad werd gebouwd rond een elektriciteitscentrale in 1961, om de werknemers onder te brengen. Vandaar ook de naam van deze stad. In 1967 kwam men op het idee naast het meer, dat gebruikt werd als buffer voor het koelwater van de elektriciteitscentrale, een pretpark te bouwen. De naam Vaikų Pasaulis is Litouws voor kinderwereld.

Het park wordt beschouwd als het oudste pretpark dat geopend werd in Litouwen. Het was de thuishaven van een 30 meter hoog reuzenrad en de eerste achtbaan van Litouwen. Deze achtbaan werd gebouwd door de befaamde fabrikant Schwarzkopf en is van het type Jet Star 2.

Behalve de achtbaan en reuzenrad kan je in het verlaten park nog restanten vinden van speeltuigen, een zweefmolen en Waltzer attractie.

 

Als alles volgens planning verloopt, zal het park in de loop van 2020 gesloopt worden. Litouwers zelf noemen het verlaten park vaak een ‘litteken van het Sovjettijdperk’. Een goede reden dus om het hoofdstuk af te sluiten.

 

Bron: mixnews, Rcdb

Foto’: Wikipedia