Stemming geopend voor tiende editie Diamond ThemePark Awards!

Al tien jaar lang ondernemen de Diamond ThemePark Adwards jaarlijks een zoektocht naar het beste uit de sector van pretparken en dierentuinen. Ook voor de tiende editie zijn de meeste pijlen gericht op de lokale pretparken en dierenparken, al is het duidelijk dat ook Europees een Diamond ThemePark Award aan belang wint. Ondertussen zijn de finalisten in elke categorie bekend en is het hoogtijd aan de bezoekers om ook hun stem te laten horen.

 

Jubileum-editie

Al voor de 10e keer organiseren twee parkfan-vrienden, Patrick Joossens (Parkworld/Zoo.be) en Vincent De Vriendt (Pretparkbeest.be), deze populaire verkiezingsslag.
Wat vind jij het beste pretpark of beste dierentuin? Op dit en vele andere vragen proberen we elk jaar opnieuw een antwoord te vinden. In totaal zijn er 21 categorieën waar de bezoeker zijn of haar stem op kan uitbrengen. Hun stem telt voor de helft mee. De andere helft wordt bepaald door een jury.

“Met de Diamond ThemePark Awards willen we graag de pretparken en dierentuinen op een positieve manier in de kijker zetten.”, aldus Patrick Joossens. “We zetten in op Europese parken, en dan nog voornamelijk parken uit de regio van België en Nederland. We beseffen dat we in Nederland niet de enige zijn maar in België is dat eerder beperkt. Daarom is het belang van de Awards niet te onderschatten. Ons initieel doel was om de sector op een leuke manier in de kijker te zetten, maar we hadden nooit op voorhand durven inschatten dat ons initiatief zo populair zou worden, en vooral zo belangrijk zou zijn voor de parken zelf. We zijn daar best trots op.”

Het systeem is eenvoudig: mensen brengen, waar zij kunnen, hun stem uit op hun finalist. De nominaties werden door een jury gekozen. Deze jury bestaat uit doorwinterde pretpark- en dierentuinbezoekers, die vaak hun stem en visie laten horen via online media. Ook zij brengen hun stem uit, die voor de helft het eindresultaat mee bepaalt.

Alle scores worden samengebracht en het eindresultaat levert dan de winnaar op. Deze worden bekend gemaakt in het voorjaar van 2020, tijdens een speciaal evenement in Bellewaerde.
Bellewaerde is niet alleen een pretpark, maar ook een dierenpark. Het park opende vorig seizoen nog Bellewaerde Aquapark, dat tijdens de winterperiode geopend is voor het publiek. In 2020 zal het West-Vlaamse park bovendien ook nog een nieuwe achtbaan openen.

 

Veranderingen

Voor de jubileum editie van de Diamond ThemePark Awards zijn er ook een aantal wijzigingen doorgevoerd in de award uitreiking. Hiervoor is er rekening gehouden met de feedback van de parken, de fans en de juryleden.

De belangrijkste verandering is het wegvallen van de parkjury die twee jaar geleden was geïntroduceerd. De inbreng van de stemmen zal nu dus nog uitsluitend gebeuren door de fans en de erkende vakjury. Daarnaast is het aantal categorieën verminderd en zijn het aantal nominaties per categorie sterk teruggebracht. Het aantal nominaties per categorie is nu teruggebracht naar 8 waar dit vroeger soms wel tot 20 of meer kon zijn.

Nog meer veranderingen vinden we bij de stemprocedure zelf. De voorbije jaren moest iedereen de volledige vragenlijst doorlopen. Nu kan je gericht kiezen om enkel te stemmen op dierenparken, pretparken of om alleen de Europese vragenlijsten in te vullen. Daarnaast is er ook een rechtstreekse link naar de 4 hoofdcategorieën, zijnde: Beste Pretpark Be/Ne, Beste Dierenpark Be/Ne, Beste Europese Themapark en Beste Europese Dierentuin.

Verder is er ook een optie toegevoegd waarbij er blanco kan gestemd worden in de categorieën waar hij/zij van zichzelf vindt niet genoeg kennis te hebben om een oordeel te kunnen vellen. Vroeger kon men ook al een categorie overslaan zonder te stemmen, maar dit was iets wat de meeste mensen niet wisten.

 

Categorieën:

BeNe-pretparken

  
BeNe-dierenparken

  • Beste Dierentuin / Best Zoo / Le Meilleur Parc Zoologique / Bester Zoo (BeNe)
  • Mooiste Dierenverblijf / Most Beautiful Animal Enclosure / L’Habitat le plus Beau / Bestes Tiergehege (BeNe)
  • Leukste Avontuur in de Zoo / Best Adventure inside the zoo / L’Aventure la plus Amusante dans un Parc Zoologique / Bestes Abenteuer im Zoo (BeNe)
  • Mooiste Geboorte / Most Beautiful Birth / La plus belle naissance / Die schönste Geburt (BeNe)
  • Beste dierendemonstratie-show / Best animal demonstration-show / La Meilleure Démonstration-spectacle d’animaux / Beste Tierdemonstration-Show (BeNe)

  
BeNe-parken

  • Beste Personeel / Best Staff / Le Meilleur Personnel / Bester Personal (BeNe)
  • Beste Restaurant / Best Restaurant / Le Meilleur Restaurant / Bestes Restaurant (BeNe)
  • Beste Evenement / Best Event / Le Meilleur Evénement / Best Event (BeNe)
  • Mooiste Park / Most Beautiful Park / Le Plus Beau Parc / Das schönste Park (BeNe)  
  • e-Award (BeNe)

  
Eu-parken

  
Spotlight Award (gekozen door de jury)

 

Stem hier op alle categorieën.