Monsterverhoging belastingen: Plopsa Coo zet grote investeringen in de ijskast

De stad Stavelot maakt zich zorgen. Het bedrijf Studio 100, dat verschillende pretparken in België bezit, zet de geplande grote investeringen in Plopsa Coo voorlopig in de ijskast. Dit komt omdat oppositiepartij CitoyenS! de belastingen voor het pretpark wil verzesvoudigen.

 

De oppositiepartij CitoyenS! heeft zich uitgesproken voor een drastische verhoging van de belasting die Plopsa Coo ieder jaar moet betalen. Plopsa Coo betaalt momenteel 50.000 euro per jaar aan de gemeenschap. Na een indexaanpassing zal het bedrag 61.000 euro bedragen. In de ogen van de partij zou 300.000 euro echter een passender bedrag zijn. CitoyenS! baseert zich hierbij op vermeende richtlijnen van het Waalse Gewest.

De Plopsa Groep heeft op basis van deze plannen te veel onzekerheden voor de toekomst, waardoor het bedrijf zijn toekomstplannen voorlopig in de ijskast zet. Dit heeft de CEO van Studio 100, die eigenaar is van de Plopsa Groep, laten weten in een brief aan de gemeente. Normaal had de groep in de komende vijf jaar, 25 miljoen euro geïnvesteerd in onder andere een hotel, een waterspeelplaats en een overdekt pretpark.

 

Jobs staan op het spel:

Burgemeester Thierry de Bournonville, die nota nam van deze brief, is niet gelukkig met het gebeuren. “Het is een vervelende situatie. Vooral voor de toekomst van het park en voor de banen die het genereert. Het hotelproject met de overnachtingen zou al heel wat extra jobs en bezoekers opleveren. Dan heb je ook nog het indoorpark dat het hele jaar door geopend zou kunnen worden, waardoor zelfs in de winter heel wat mensen aan de slag zouden kunnen blijven, ook tijdens de slechte seizoenen”, laat de burgemeester van Stavelot weten.

Wat de belastingen betreft, vertelt hij dat de andere parken aan dezelfde regels onderworpen zijn als in Stavelot, bijvoorbeeld met 40.000 euro in Plopsaland De Panne of PlopsAqua, maar bijvoorbeeld 0 euro in Hannut en Antwerpen. “De overeenkomst tussen het park en de stad dateert van voor ik burgemeester werd,” vertelt Bournonville, die bezorgd is over de toekomst van het park, dat een grote aantrekkingskracht is voor toeristen.

2019 was een van de slechtste jaren in de geschiedenis van Plopsa Coo sinds de overname van Télécoo in 2006. Afgelopen jaar kwamen er slechts 215.000 bezoekers naar het park.

 

Bronnen: grenzecho, vedia