De stemming voor de ElloCoaster coasterpoll is geopend en dit betekent dat de inmiddels 3e editie van start is gegaan. De geestelijke opvolger van de legendarische Mitch Hawker Coaster poll maakt gebruik van één van de eerlijkste vergelijkingsmethodes voor Coasters. Hiermee moet dan de beste rollercoaster in de wereld bepaald worden. Je kan je eigen scores nog inzenden tot 31 december.
Begin november werd de derde editie van de ElloCoaster coasterpoll afgetrapt. Dit jaar kunnen voor het eerst ook stalen coasters gerangschikt worden. Anders dan het zoveelste bedenkelijke lijstje waar meestal vooral de populaire rollercoasters hoog scoren, houdt deze ook rekening met de toppers op plekken waar minder mensen komen. Dit gebeurt door een paarsgewijze vergelijkingsmethode. Uiteraard worden de resultaten er alleen maar beter van als we ook de coasterexpertise in onze contreien aanboren! Formulieren kunnen ingestuurd worden tot 31 december. In de loop van januari volgen de resultaten.
Zelf deelnemen
Elke inzending is nuttig, of je nu 30 coasters hebt bereden of 3000. Bij ElloCoaster kan je een lijst downloaden met alle deelnemende rollercoasters. Daaruit verwijder je simpelweg alle coasters die je niet bereden hebt. De overgebleven exemplaren kan je onderwerpen aan jouw oordeel en van goed (laagste nummer) naar slecht (hoogste nummer) rangschikken. Wie klamme handjes krijgt bij het idee met Excel te moeten werken kunnen we geruststellen: er is een stap voor stap-uitleg waarmee zelfs je oma zou kunnen deelnemen. Het ingevulde formulier stuur je samen met je naam, land en stad door naar ElloCoaster via het email adres editor@ellocoaster.com.
Veel coasters
Als je erg veel rollercoasters hebt bereden kan je ook werken met groepsscores. Voor je top 30 kan je dan van 1 tot 30 scoren om daarna te werken met groepen die je telkens een hogere score geeft naargelang je de bijhorende rollercoasters slechter vindt. Een indeling in ‘deze achtbanen moet ik bij elk bezoek gedaan hebben’, ‘doe ik alleen wanneer de wachtrij niet te lang is’, ‘zal ik enkel doen als de rest van de groep er in gaat’ en ‘daar stap ik nooit meer in’ heeft dan bijvoorbeeld rangcijfer 100 voor alle coasters uit de eerste groep, rangcijfer 200 voor alle coasters uit de tweede groep enzovoort. De specifieke waarde doet er op zich niet toe: zolang coasters die jij beter vindt een lager getal hebben dan coaster die je slechter vindt is alles in orde.
Berekeningsmethode
In plaats van iedereen zijn bereden rollercoasters te laten rangschikken en voor elke coaster simpelweg de ingezonden rangplaatsen bij elkaar op te tellen, gebruikt ElloCoaster een ander systeem. Bij de klassieke methodes zullen rollercoasters op populaire locaties, die dus door een groot aantal mensen bereden zijn, beter scoren dan rollercoasters die gebouwd zijn op locaties waar bijna niemand komt. Om dit probleem te verhelpen gebruikt de ElloCoaster poll de rangplaatsen om te bepalen of de ene coaster wint van een andere. Bij ingezonden formulieren worden achtbanen dus paarsgewijs vergeleken en wint telkens diegene die over alle formulieren heen hoger gerangschikt stond dan de andere. De score die uiteindelijk aan een rollercoaster wordt toegekend is dus een optelsom van het aantal keren dat die van alle andere coasters won. Ook de legendarische Mitch Hawker Coaster poll die tussen 1993 en 2013 werd georganiseerd maakte gebruik van deze methode.
Artikel: Jonas Claes – Pretparken.be
Bron: ElloCoaster