Opnieuw mooie bezoekersaantallen voor Nigloland in 2019

Voor het vierde jaar op rij behaalt Nigloland meer dan 600.000 bezoekers en bevestigd hiermee haar plek tussen de grote pretparken van Frankrijk. Hiermee zet men de positieve balans verder. Men viert dan ook het behalen van 635.000 bezoekers.

 

De familie, het hart van Nigloland

Om het succes van 635.000 bezoekers te bereiken zet de familie Gélis dan ook de gezinnen bovenaan in het park, wat men kan merken aan de opkomst. Het is deze groep bezoekers waarop het park dan ook mikt. Dit jaar openden oprichters en eigenaren van Nigloland, Patrice, Philippe en Rodolphe Gélis, Eden Palais. Deze 700 m² grote ruimte is gewijd aan de geschiedenis van het park. Het park is van plan deze familiestrategie voor het jaar 2020 voort te zetten.

Nigloland werd dit jaar ook meermaals beloont met mooie prijzen, zoals een derde plaats bij de Euroapean Star Awards voor beste parken met minder dan 1 miljoen bezoekers.  Het Economische magazine Capital riep het park uit tot tweede beste park in Frankrijk.

 

Twee mooie periodes in dit seizoen

Nigloland noteerde dit jaar een sterke opkomst in de zomer- en herfstperiode. Dit jaar bezochten de bezoekers massaal het park tijdens de maanden juli en augustus, ondanks de hittegolven. Maar ook de maand oktober dankzij het evenement: Nigloween. Enkel dit event lokte al 151.000 bezoekers tijdens de Halloween-periode naar het park, wat bewijst hoe succesvol dit is.

 

2020

Tijdens de sluitingsperiode richt het park zich op volgend jaar. In 2020 hoopt het park een groei van 5% te verwezenlijken. Hiervoor heeft het park besloten te investeren in de familieachtbaan Noisette Express. Het park wil ook laten zien dat het deel wil uitmaken van een ecologische aanpak.

 

 

“Het werk aan Noisette Express begon in juli en loopt door tijdens de winter om de baan in april 2020 te kunnen inhuldigen tijdens de heropening. De baan is ontworpen door het parkteam en op maat gemaakt. We zijn erg enthousiast over deze attractie en kijken uit naar de reacties van de bezoekers. Ook wil men pedagogisch te werk gaan en de gezinnen sensibiliseren om afval te recycleren en sorteren in de wachtrijen.” Vertelt Rodolphe Gélis, CEO van Nigloland.