ZOO Antwerpen verwelkomt chimpansee Kitoto

Chimpansee Kitoto zorgt voor extra ‘girlpower’ in het mensapenverblijf van ZOO Antwerpen. Binnen enkele weken zouden de chimpanseevrouwtjes Lomela en Nancy dan aansluiten. Ook zij komen uit Duitsland naar Antwerpen. Een kweekrol zullen ze niet op zich nemen. Daar zijn ze te oud voor. Ze zullen voor extra animo zorgen en voor een beter evenwicht tussen de mannetjes en de vrouwtjes in de chimpanseegroep in Antwerpen.

 

Extra leven in de vallei! In de Mensapenvallei. En Kitoto (36) bijt de spits af. Zij arriveerde als eerste nieuweling in het mensapenverblijf, waar ze vanaf vandaag te bewonderen is. Eerst blijft ze nog even gescheiden van de rest van de groep. Zo kan ze wennen aan haar nieuwe omgeving. “Dat gebeurt vooral door te ruiken en te kijken naar de anderen”, zegt curator zoogdieren, Mathias Papies. “De komende dagen zal ze eerst visueel contact maken met de twee vrouwtjes in de huidige groep. Het is belangrijk dat alles gebeurt op het ritme van het dier zelf.”

 

 

Kitoto leefde jarenlang samen met een ouder mannetje in de Duitse dierentuin Wuppertal. Om te vermijden dat ze na zijn dood alleen zou zitten, neemt ZOO Antwerpen haar op in de huidige zevenkoppige chimpanseegroep. “Kitoto is een slimme meid”, vindt coördinator dierenzorg Sarah Lafaut. “Kitoto zal bij ons ook mooie herinneringen kunnen ophalen, want hoogstwaarschijnlijk wordt ze na meer dan 20 jaar herenigd met haar jongere zus Lomela (30). “Ze groeiden samen op in het Duitse Münster. Het is mooi dat ze elkaar bij ons na al die tijd zullen terugzien.”

 

Grappige grimas

Op de planning staat namelijk dat Lomela samen met Nancy (39) uit het Duitse dierenpark Nordhorn naar ZOO Antwerpen zal komen. Het gaat uiteraard om levende dieren, dus externe factoren kunnen hun komst altijd beïnvloeden. Maar in principe verwachten we het duo in de loop van oktober”, legt Papies uit.

 

ZOO Antwerpen bracht de dames eerder al een bezoekje. “Lomela is uitermate vriendelijk, erg sociaal en een beetje een dikkerdje. Nancy is eveneens erg sociaal en staat gekend om haar grappige grimas. “Ze kan haar lip omhoogtrekken en dan lijkt het alsof ze knipoogt. Ze zoekt ook altijd naar een lekker warme ondergrond met veel stro om comfortabel op te zitten. Ze houdt wel van aandacht en wil bij iedereen geliefd zijn.” De twee dames zijn erg aan elkaar gehecht. Ze zitten vaak erg dicht bij elkaar en vlooien elkaar.

 

Natuurlijker evenwicht

De drie nieuwe vrouwtjes zullen het oestrogeen-gehalte in de chimpanseegroep van ZOO Antwerpen alleszins omhoogtrekken. Ze zorgen vooral voor een beter natuurlijk evenwicht in de groep. De komst van de drie dames is een verrijking voor àlle dieren. Er zijn meer verschillende onderlinge ontmoetingen mogelijk. De drie nieuwkomers kunnen zich veel beter uitleven in onze mensapenvallei dan in de verblijven waar ze eerder woonden.” De dierentuinen Wuppertal en Nordhorn kiezen ervoor om geen chimpansees meer te houden omdat ze te kleine groepen hebben én omdat de verblijven niet meer helemaal strookten met wat chimpansees nodig hebben. Kitoto houdt er bijvoorbeeld heel erg van om nesten te bouwen met oude kleren en om verstoppertje te spelen onder jutten zakken. Ze klimt graag de hoogte in om een goed overzicht te hebben. Ze kan zich zeker uitleven in de Mensapenvallei van ZOO Antwerpen.