Drukke periode in het zeehondenopvangcentrum van SEA LIFE Blankenberge

Het enige zeehondenopvangcentrum van België verzorgt op dit moment 8 zeehonden. 8 pups die afgelopen zomer erg verzwakt aanspoelden langs de Belgische kust. De zeehondenpopulatie is aan het herstellen, maar blijkt nog erg zwak. De zeehonden stellen het ondertussen goed en zijn ook te bezoeken door de bezoekers van SEA LIFE Blankenberge.

 

8 zeehonden

Op dit moment worden 8 zeehonden verzorgd in het centrum. “Er zijn deze zomer meer zeehonden aangespoeld die bovendien ook veel zwakker waren dan vroeger.”, vertelt Victor Vienne, dierenverzorger bij SEA LIFE Blankenberge. “Er worden tegenwoordig meer zeehonden opgemerkt aan de Belgische kust, hierdoor krijgen we ook meer meldingen op ons noodnummer. Het is goed om te zien dat wandelaars net zo begaan zijn met de gezondheid de zeehonden als wij. Het delen van hun beeldmateriaal is erg waardevol voor ons, zo kunnen wij de “banaanhouding” van de pup al controleren.”, gaat Vienne verder.

 

Amper 8 kilogram

Het zeehondenopvangcentrum in Blankenberge is het enige centrum in België dat zieke zeehonden verzorgt. “We vangen zeehonden op over de hele lengte van de kust. Zo hebben we op dit moment een zeehond uit Zeebrugge, dat was dichtbij voor ons rescue team. Maar ook de zeehond die in nood was in Koksijde kon op onze hulp rekenen.” vertelt Nicola Hamilton, general manager bij SEA LIFE Blankenberge. “We merkten dat er deze zomer opmerkelijk meer zeehonden last hadden van longontstekingen of oorontstekingen. Hierdoor werden ze veel zwakker binnengebracht met een lager startgewicht, onze zwakste woog bijvoorbeeld amper 8kg. Ons team dierenverzorgers diende hun gezondheid dus nog korter op te volgen.”, gaat Hamilton verder. Wanneer de zeehonden helemaal hersteld zijn, moeten ze bovendien minimum 30kg te wegen alvorens ze terug worden vrijgelaten in zee.

 

Wat te doen bij het opmerken van een zeehond op het strand?

  1. Houd afstand en raak het dier in geen geval aan.
  2. Kijk of het dier gewond is. Zie je wondjes? Bel de brandweer of het zeehondenopvangcentrum.
  3. Ligt het dier in de vorm van een banaan, lekker opgekruld? Dan is het vast aan het uitrusten. Dit kan soms wel een volledige dag duren, indien het geen stress ervaart van omstaanders. Hou daarom 10 tot 20 meter afstand.
  4. Ligt het dier hélemaal plat? Bel de politie of bezorg beeldmateriaal aan het zeehondenopvangcentrum (0477 34 58 90).
  5. Is de zeehond overleden? Neem dan contact op met de brandweer.