Op kraamvisite bij Nausicaá – het grootste zeecentrum van Europa

Wanneer je Nausicaá, het Nationaal Zeecentrum in Boulogne-sur-Mer, bezoekt wil je uiteraard het gigantische aquarium zien en de fantastische onderwaterwereld van dichtbij bewonderen. Maar Nausicaá is meer dan een aquarium. Het is ook een wetenschapscentrum waar onderzoek wordt gedaan naar de biodiversiteit in onze zeeën en oceanen, en een plek waar koralen, vissen en zeezoogdieren worden gefokt om deze biodiversiteit te behouden. Dat betekent dat er voortdurend nieuw leven wordt geboren bij Nausicaá!

 

Nausicaá deelt haar wetenschappelijke kennis met de bezoekers en zet zich op deze manier in om bewustwording te creëren en aandacht te vragen voor klimaatverandering, milieuvervuiling en de gevolgen daarvan voor de maritieme biodiversiteit. Zo kunnen per dag een 20-tal bezoekers een exclusief kijkje nemen achter de schermen om in de voetsporen te treden van de verzorgers en onderzoekers. 

 

De kweekprogramma’s

Het nationaal zeecentrum mocht in de afgelopen 27 jaar al heel wat geboortes aankondigen. Veel van die jongen zijn intussen volwassen dieren en de bezoekers hebben ze kunnen zien opgroeien. Enkele soorten die vanuit kweekprogramma’s van Nausicaá gecoördineerd zijn geboren: de epaulethaai, de zwartvoetpinguïn, de zeepaardjes en de roggen. 

 

Vioolroggen

In juli werden bij Nausicaá enkele vioolroggen geboren. Meteen na hun geboorte worden de jongen in een kweekschool geplaatst en meerdere keren per dag gevoegd door oplettende verzorgers. De kleintjes hebben een stevige eetlust en groeien snel. Dankzij de professionele zorg en expertise van de Nausicaá-medewerkers zullen de roggen binnenkort in de permanente tentoonstelling opgenomen kunnen worden, of verhuizen naar partneraquaria voor uitwisselingsprogramma’s.   

 

Kraamafdeling

Iedere kraamkamer vertelt een ander verhaal. Zo zijn er kleine kameelgarnalen die zich ‘dansend’ leren voortbewegen en het koraal beschermen. Een stukje verderop wonen de kleine zwartvoetpinguïns. In de afgelopen jaren zijn er al 17 pinguïneieren uitgekomen onder het golvende Nausicaá dak. Daarnaast specialiseert het zeecentrum zich in het stekken van koralen en het kweken van bijzondere kwallen. De unieke vakkennis die hierbij wordt opgedaan is essentieel voor het behoud van deze speciale soorten.