Top 10 best bezochten pretparken in Europa

In onze wekelijkse top 10 bekijken we deze keer wat de 10 best bezochte pretparken in Europa zijn van het afgelopen jaar (2018). Deze keer is er een wijziging gebeurd in de top 3! We geven je het overzicht hieronder.

 

#10: Puy Du Fou (2,31 M)

Puy Du Fou is een themapark in Frankrijk dat ieder jaar meer en meer bezoekers over de vloer krijgt. Dit themapark draait volledig rond grote spectaculaire shows over allerlei gebeurtenissen in de geschiedenis zoals de verschillende veldslagen en veroveringen. Het themapark heeft geen traditionele attracties zoals achtbanen of thrill rides.

In 2018 stegen de bezoekersaantallen van Puy Du Fou licht met 2,0%, goed voor 2.305.000 bezoekers. Ondanks de positieve cijfers verliest het park wel een plaats in de ranglijst en valt het park weer terug naar de 10de plaats.

Drie belangrijke shows in Puy Du Fou zijn: De Vikingshow “Les Vikings”, de roofvogelshow met meer dan 200 vogels “Le Bal Des Oiseaux Fantômes” en het grootste openluchtspektakel ter wereld “Cinéscénie” dat zich afspeelt op een oppervlakte van 23 hectare en waar 2.400 acteurs, 130 paardrijders, 80 technici en 500 werknemers aan meedoen om de volledige show in het midden van de nacht op te voeren.

 

#9: Legoland Windsor (2,32 M)

Legoland Windsor is gelegen in Engeland en is het best bezochte Legoland Park van de 3 Europese Legoland parken. Vorige jaar mocht het park 2.315.000 bezoekers ontvangen wat een stijging is van 2,9% ten opzichte van het jaar voordien. Hiermee verbreekt het park haar eigen bezoekersrecord en stijgt het naar de 9de plaats in de Europese ranking.

Drie van de belangrijkste attracties in Legoland Windsor zijn: De familie achtbaan “Dragon”, de Log Flume (de boomstammetjes) “Pirate Falls Treasure Quest” en de Rapid River (ook wel de ronde bootjes genoemd) “Viking River Splash”.

 

#8: Gardaland (2,90 M)

Gardaland is gelegen in Italië en is het best bezochte pretpark van Italië. Vorig jaar mocht het park 2.900.000 bezoekers ontvangen, 11,5% meer dan het jaar voordien. Hiermee wordt het barslechte jaar van 2017 met gemak weer goedgemaakt. Toen was het park de grootste daler uit de top 20, nu de beste stijger uit de top 10. Voor Gardaland was 2018 het beste seizoen in 9 jaar tijd.

De belangrijkste achtbanen van het park zijn: De Wing Coaster “Raptor”, de Dive Coaster “Oblivion The Black Hole” en de hangende achtbaan “Blue Tornado”.

 

#7: Liseberg (3,06 M)

Liseberg is gelegen in Zweden en mocht vorig jaar 3.055.000 bezoekers ontvangen. Dit is een lichte daling van 0,2% ten opzichte van het jaar er voor. Het lijkt er op dat het pretpark niet heeft kunnen profiteren van de nieuwe attractie Valkyria, die vorige zomer opende. Liseberg is het best bezochte pretpark van Zweden.

Liseberg heeft als belangrijkste attracties: De vrijeval toren “AtmosFear”, de multi launch coaster “Helix” en de terreincoaster “Lisebergbanan”. Vorig jaar opende er de Dive Coaster “Valkyria”.

 

#6: PortAventura Park (3,65 M)

PortAventura Park is gelegen in Barcelona en is het best bezochte pretpark van Spanje. Vorig jaar mocht het park 3.650.000 bezoekers ontvangen, wat evenveel is ten opzichte van het jaar ervoor.

Wat je zeker niet mag missen in PortAventura Park zijn: De looping achtbaan “Dragon Khan”, de megacoaster “Shambhala” en de vrijevaltoren “Hurakan Condor”.

 

#5: Tivoli Gardens (4,85 M)

Tivoli Gardens is het best bezochte pretpark van Denemarken en mocht vorig jaar 4.850.000 bezoekers ontvangen, dit is 4,5% beter dan het jaar voordien. Hiermee behaald het park na 2 mindere jaren een absoluut bezoekersrecord. Tivoli Gardens is het 24ste best bezochte pretpark ter wereld.

De topattracties van Tivoli Gardens zijn de oudste nog werkende achtbaan van Europa “Rutschebanen”en de 80 meter hoge Star Flyer “Himmelskibet” en zeker niet te vergeten de thrill ride “Vertigo”.

 

#4: Walt Disney Studios Park (5,30 M)

Walt Disney Studios Park is gelegen in het Disneyland Paris Resort in Frankrijk. Vorig jaar mocht het park 5.298.000 bezoekers ontvangen en scoorde daarmee haar beste resultaat ooit. Het resultaat betekende een stijging van 1,9% ten opzichte van 2017. Toch verliest het pretpark een plekje op de Europese lijst en valt het voor het eerst in 4 jaar weer uit de top 3. Walt Disney Studios Park is het 23ste best bezochte pretpark ter wereld.

De belangrijkste attracties van Walt Disney Studios Park zijn: De darkride “Ratatouille”, de vrijeval toren “Tower of Terror” en de gelanceerde achtbaan “Rock ‘n’ Roller Coaster”.

Onderstaande video laat een aantal attracties zien van het gehele Disneyland Paris Resort, zowel Disneyland Park en Walt Disney Studios Park.

 

#3: De Efteling (5,40 M)

De Efteling mocht vorig jaar 5.400.000 bezoekers ontvangen en is daarmee het best bezochte pretpark van de Benelux. Het park doet daarmee 4,2% beter dan het jaar voordien en komt zo voor het eerst in de Europese top 3 te staan. Op wereld vlak staat de Efteling nu 22ste, een plaats beter dan het jaar voordien.

Wat je zeker niet mag missen in de Efteling is: Het Sprookjesbos, de Dive Coaster “Baron 1898” en de houten achtbaan “Joris en de Draak”.

 

#2: Europa-Park (5,72 M)

Europa-Park mocht vorig jaar 5.720.000 bezoekers ontvangen. Hiermee stegen de bezoekersaantallen van het park met 0,4% ten opzichte van het jaar voordien. Europa-Park is het best bezochte pretpark van Duitsland en het 21ste best bezochte pretpark van de wereld. De bezoekersaantallen van Europa-Park stijgen elk jaar opnieuw.

De achtbanen die je zeker niet mag missen in Europa-Park zijn: de gelanceerde achtbaan “Blue Fire”, de megacoaster “Silver Star” en de houten achtbaan “Wodan Timbur Coaster”.

 

#1: Disneyland Park (9,84 M)

Disneyland Park is het best bezochte pretpark van Europa. Nadat de bezoekersaantallen daalde tussen 2013 en 2016, zitten de bezoekersaantallen sinds 2017 weer in stijgende lijn. In 2016 ontving het park nog 8.400.000 bezoekers, in 2018 waren dit er 9.843.000. Toch staan de bezoekerscijfers nog in schril contrast met het recordjaar 2009 toen het park nog 12.740.000 bezoekers over de vloer kreeg.

Daarnaast daalt het pretpark ook nog een plaats naar de 13de plaats op de wereldranglijst nadat het vorige jaar opnieuw naar de 12de plaats was gestegen. Disneyland Park is gelegen in het Disneyland Paris Resort net zoals Walt Disney Studios Park dat we al tegen kwamen op de 4de plaats.

De belangrijkste attracties van Disneyland Park zijn: De darkride “Pirates of the Caribbean”, de gelanceerde achtbaan “Hyper Space Mountain” en  de familie achtbaan “Big Thunder Mountain”.

Onderstaande video laat een aantal attracties zien van het gehele Disneyland Paris Resort, zowel Disneyland Park en Walt Disney Studios Park.

 

 

 

Opvallende resultaten:

De beste stijger in de top 20 is Parque Warner Madrid, die een stijging van 18,8% mocht noteren en zo van 1.840.000 bezoekers in 2017 naar 2.185.000 bezoekers gaat in 2018. Het park stijgt in 1 klap 4 plaatsen op de Europese lijst en gaat van de 16de naar de 12de plaats.

Andere parken in de top 20 die goed scoorde zijn; Gardaland met 11,5%, Alton Towers met 10,5% en Chessington World Of Adventures met 9,9%. Het Italiaanse Gardaland maakt met deze groei haar barslecht jaar van 2017 goed. Ook Alton Towers lijkt eindelijk weer te herstellen van het zware ongeluk dat er in 2015 gebeurde. De opening van de houten achtbaan Wicker Man sloeg duidelijk goed aan.

De sterke groei bij verschillende parken heeft dan weer gevolgen voor het Duitse pretpark Heide Park. Het park komt voor het eerst in haar bestaan niet meer voor in de Europese top 20. Heide Park haalde de afgelopen jaren heel wat thrill rides uit het park weg, zonder hiervoor een vervanger te voorzien. Daarnaast bleef de houten achtbaan Colossos voor het 3de opeenvolgende jaar gesloten wegens onderhoudswerken. Verder was het al 5 jaar geleden dat er hier nog eens een grote achtbaan geopend werd.

 

Algemene trend:

De 20 best bezochte pretparken van Europa mochten samen zo’n 65.371.000 bezoekers ontvangen. Dit is een stijging 4,4% ten opzichte van het jaar er voor waar de parken toen samen 62.596.000 bezoekers over de vloer kregen. Hiermee kunnen we zeggen dat er een algemene stijgende trend is bij de populairste pretparken van Europa.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 door Jonathan Sansens aan de hand van het Global Attractions Attendance Report dat gepubliceerd werd op 21 mei 2019 door de Themed Entertainment Association (TEA). Dit rapport werd gebaseerd op de Theme Index van 2018 dat opgesteld werd uit het onderzoekswerk van de economische afdeling van AECOM.