Uitgetest: Untamed – Walibi Holland

Op 1 juli 2019 opende de achtbaan Untamed in Walibi Holland. Het is de eerste hybride achtbaan gebouwd door Rocky Mountain Construction in Europa. Fans van over heel de wereld keken dan ook vol nieuwsgierigheid en spanning naar de bouw van deze spectaculaire achtbaan. Themeparkfreaks trok er meteen op uit om de rollercoaster uit te testen. Onze bevindingen kan u hieronder lezen.

 

Inleiding:

Maandenlang hadden achtbaanfans over heel de wereld uitgekeken naar de opening van Untamed in Walibi Holland. De werken gingen eind oktober van 2018 van start en gedurende 9 maand werd er hard gewerkt aan de nieuwe achtbaan.

Untamed werd gebouwd op de oude fundamenten van Robin Hood en is de eerste houten achtbaan in Europa die wordt omgebouwd naar een hybride achtbaan. Dit wil zeggen dat de nieuwe achtbaan een combinatie is van hout en staal, houten supports met stalen track. Het was de gespecialiseerde Amerikaanse topconstructeur Rocky Mountain Construction (RMC) die instond voor de ombouw van Robin Hood.

De eerste achtbaan die RMC omvormde was de Texas Giant in Six Flags Over Texas, die in 2011 heropende als de New Texas Giant. De nieuwe lay-out was meteen een succes en op korte tijd bouwde het bedrijf heel wat andere oude houten achtbanen om tot moderne hybride rollercoasters, al dan niet met inversies. Voor de ombouw wordt gebruikgemaakt van de zogenaamde IBox Track. Op het moment van schrijven is RMC bezig met de bouw van haar 14de achtbaan met IBox Track, Untamed is de 12de omgebouwde achtbaan die geopend werd en de eerste in Europa. 

 

Statistieken:

Untamed is sneller, hoger, langer en steiler dan de oude Robin Hood. De hybride achtbaan heeft een snelheid van 92 km/u en een hoogte van 36,5 meter. Op het parcours van 1.085 meter voegde RMC 5 inversies toe (momenten dat je overkop gaat), een wereldrecord op een hybride achtbaan. De first drop is 35,4 meter diep met een hoek van 80°, dit is bijna verticaal. Tijdens de rit zijn er 14 airtime-momenten, dubbel zoveel als bij Goliath, alsook heel wat andere interessante elementen te beleven. Untamed was een investering van maar liefst 12,5 miljoen euro, bezoekers vanaf 120 centimeter mogen al een ritje maken op de achtbaan.

 

Ritverloop:

Untamed heeft een heleboel speciale elementen en inversies. De rit start met het buitenrijden van het station. Meteen rijdt de trein in een 45° outside banking corner die de richting van het parcours 180° laat draaien en waarbij de bezoekers schuin in de bocht naar buiten hangen. Hierna rijdt de trein de lifthill met helling van 40° op tot een hoogte van 36,5 meter. Een first drop van 35,4 meter in een hoek van 80° volgt met daarna een micro bunny (een minuscuul heuveltje).

Daarna komt het spectaculairste element, de 270° Double Inverting Corner Stall, waarbij de inzittenden 2 keer overkop gaan. De trein draait bij dit element eerst 270° rond zijn as, om daarna weer helemaal terug te draaien. De trein gaat verder naar een double up, gevolgd door een twisted airtime hill waarbij de bezoekers als het ware uit de stoetjes gekatapulteerd worden (mochten er geen beugels zijn). Een straight airtime hill volgt met daarna een outside banked curved airtime hill, dit is een element waarbij zijdelinkse airtime wordt ervaren.

Net voor het keerpunt komt de Step-Up Underflip, waarbij de bezoekers voor de derde keer overkop gaan, gevolgd door een 97° outside stall en een double up, double down. Hierna volgt de 4de inversie met een 140° Stall en een 100° overbank. Daarna komen er twee straight airtime hills en een outside banked airtime hill, gevolgd door de 5de en laatste inversie, de Uphill Barrel Roll. Hierna gaat de trein nog op een drop ‘n’ pop om uiteindelijk tot stilstand te komen in het station.

 

 

Mijn verwachtingen voorafgaand:

Tot vorig jaar had ik nog nooit een achtbaan bereden van de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. Dit veranderde toen ik in 2018 naar Amerika ging en daar 7 exemplaren van deze fabrikant mocht uitproberen. Hierbij waren 5 achtbanen met de IBox Track en 2 volledig houten achtbanen die van ‘scratch’ door RMC werden opgebouwd. De fabrikant werd door de indrukwekkende lay-outs en adembenemende elementen onmiddellijk mijn favoriete achtbaanbouwer. Hierdoor waren mijn verwachtingen voor Untamed dan ook torenhoog, misschien zelfs wel te hoog om realistisch te zijn.

Ik was dan ook heel erg enthousiast toen Walibi Holland op 6 februari 2018 aankondigde de eerste hybride RMC achtbaan van Europa te bouwen, en dat nog wel zo dicht bij huis! Een pretpark dat ik kan bezoeken met een daguitstapje en waar ik niet eens een vliegtuig voor nodig heb. Hoe meer de bouw van Untamed vorderde en hoe meer details er bekend werden gemaakt, des te meer ik uitkeek naar het nieuwe project.

Toch begon ik me ergens zorgen te maken dat mijn verwachtingen te hoog waren, uiteindelijk is de achtbaan ‘maar’ 36,5 meter hoog en wordt er een snelheid van ‘maar’ 92 km/u bereikt. Hiermee behoort Untamed op papier wel tot de top van de Benelux, maar zijn de statistieken van de achtbaan wel ver verwijderd van bijvoorbeeld de 112 meter hoge en 180 km/u snelle Red Force in het Spaanse Ferrari Land, de hoogste en snelste rollercoaster van Europa.

 

Ritervaring:

(Om de lange tekst wat in te delen heb ik bij elke paragraaf de keywoorden in het vet gezet.)

Vol ongeduld, spanning, adrenaline en opwinding stapte ik op 1 juli 2019 om exact 13u35 door de wachtrij van Untamed. De achtbaan was zonet geopend voor pers en genodigden en zo meteen zou het eerste ritje een feit zijn. Ik was meteen verrast door de zeer groene ligging van de wachtrij en de vele beplantingen die waren aangebracht in de wachtrij. Alles paste perfect in het thema van Wilderness, de nieuwe themazone van het park. Heel leuk in deze wachtrij zijn de bogen van groen waar je onderdoor loopt en het stuk track met de oude Robin Hood trein waar het pad rond gaat. De wachtrij van Untamed loopt langs een groot deel van het parcours waardoor je heerlijk uitzicht hebt op de razende trein terwijl je staat te wachten.

Het meest opvallende aan het stationsgebouw, dat voordien dienst deed als station van de oude Robin Hood achtbaan, is dat het dak van het gebouw volledig bedekt is met groen en lampjes. Ook hier komt op een relatief eenvoudige wijze de sfeer van het themagebied meteen tot zijn recht. Belangrijk om te weten wanneer je de trein in stapt, is dat je enkel je gordel mag vastdoen en je beugel zelf niet mag sluiten, dit moet door de medewerkers gebeuren. Die beugel is trouwens loodzwaar en een nadeel van mijn favoriete fabrikant. Hopelijk vindt het bedrijf hier nog iets op bij de toekomstige achtbanen.

Wanneer de rit start rijdt de trein botersoepel uit het stationsgebouw recht in de eerste bocht die RMC ombouwde naar een 45° outside banking corner. Geen saaie eerste bocht meer zoals bij Robin Hood en vele andere achtbanen wel het geval is. Na dit opwarmertje dat een leuke toevoeging is, maar waar je nu ook niet te veel van moet verwachten, rijdt de trein de 36,5 meter hoge lifthill op in een hoek van 40°. Dit is een pak steiler en hoger dan vroeger en dat wordt beloond met een mooi uitzicht over de baan en het park. Ik ben trouwens heel blij dat RMC iets gedaan heeft aan de verschrikkelijk luide lifthill, want bij andere rollercoasters die ik van hen deed, produceerde de lifthill soms een pijnlijk lawaai van meer dan 90db! Iets wat echt wel niet meer aangenaam was en zelfs schadelijk kon zijn voor de oren.

Wanneer je boven aan de lifthill bent aangekomen volgt de first drop van 35,4 meter in een hoek van maar liefst 80°. Dit is een pak steiler dan die vroeger was. Om een vergelijk te geven, de steile drop van Goliath is ‘maar’ 70°. De first drop is pittig en zeer goed, maar helaas veel te snel voorbij, hier merk je dat de achtbaan hoog is, maar niet extreem hoog zoals bijvoorbeeld Goliath met zijn hoogte van 46 meter. Daarna heb je een micro bunny, dit is een minuscuul heuveltje. Het effect hiervan is leuk, maar eerder beperkt.

Wat nu volgt is mijn favoriete element van de achtbaan. Het is ook meteen het element met de meest moeilijke naam, namelijk de 270° Double Inverting Corner Stall, waarbij de inzittenden 2 keer over kop gaan. Het is een heel uitgestrekt, lang en hoog element waarbij de track eerst 270° gedraaid wordt, waardoor de bezoekers een eerste keer overkop gaan, en daarna draait de track opnieuw 270° in de andere richting, waardoor de bezoekers voor een tweede keer overkop gaan in hetzelfde element. Het is de eerste keer ooit dat dit element gebouwd werd en van mijn part mag het nog veel meer gebouwd worden!

Na dit spectaculaire element gaat de trein over een double up, gevolgd door een twisted airtime hill waarbij de bezoekers airtime in deze bocht ervaren. Een straight airtime hill volgt met daarna een outside banked curved airtime hill. Dit is een zeer leuk element dat wij niet gewoon zijn in Europa. Het is eigenlijk een airtime heuvel die gedraaid is waardoor je zijdelinkse airtime ervaart, het handelsmerk van RMC. Deze vier heuveltjes verzekeren je van een grote portie airtime waarvoor Untamed garant staat.

Net voordat de trein aan het keerpunt komt, worden de langere uitgestrekte elementen omgeruild voor korte krachtige elementen die elkaar in een snel tempo opvolgen. Het eerste element is de Step-Up Underflip, waarbij de bezoekers voor de derde keer overkop gaan. Dit is eigenlijk een soort Barrel Roll die overgaat in een 180° bocht. De inversie wordt meteen gevolgd door een 97° outside stall en een ‘double up, double down’ waarbij de bezoekers geen seconde rust krijgen.

Hierna volgt de virede inversie met een 140° Stall waarbij de track 140° draait waardoor de inzittenden net overkop gaan en dan draait de track terug. De inversie wordt gevolgd door een 100° overbank. De track vervolgt laag over de grond en volledig door de houten supports van het eerste gedeelte, waardoor je de zogenaamde ‘headchoppers’ krijgt. Het effect is uniek waarbij je constant het gevoel krijgt dat de supports en steunbalken je rakelinks passeren. Dit maakt het snelheidsgevoel nog hoger.

Tussen alle supports in gaat de trein door twee straight airtime hills en een outside banked airtime hill. Hierbij blijft de trein in volle snelheid en is de airtime enorm krachtig en heerlijk agressief. Afsluiten doen we met de vijfde en laatste inversie, de Uphill Barrel Roll, die door vele samen met de 270° Double Inverting Corner Stall als favoriete elementen worden aangeduid. Tot slot gaat de trein nog op een drop ‘n’ pop om uiteindelijk tot stilstand te komen in het station.

 

Oordeel:

Untamed is een fantastische achtbaan die mijn torenhoge verwachtingen volledig wist in te lossen. De rollercoaster neemt je mee in een rit vol spectaculaire unieke elementen die je constant naar adem doen snakken. De elementen volgen elkaar in snel tempo op en de trein raast van in het begin tot het einde als een gek door het parcours. De rit zelf is mooi gevarieerd met in het begin iets langere en uitgestrektere elementen, maar bij het keerpunt van de achtbaan worden de elementen agressiever en volgen ze elkaar in een waanzinnig tempo op. Untamed geeft nooit het gevoel te verslappen. Het bewijs hiervan zijn de twee meest geliefde elementen waarbij de ene in het begin en de andere op het einde van de rit zit.

Untamed is botersoepel en levert bakken airtime op, 14 keer om precies te zijn. De meeste airtime momenten zijn lekker agressief, dit wordt ook wel ejector airtime genoemd. Na je eerste ritje zal je onmiddellijk een tweede ritje willen maken alsook een derde en een vierde… Het enige nadeel van de achtbaan is dat deze zo heftig is en zoveel ejector airtime oplevert, dat je het wel serieus kan voelen aan de onder- en bovenbenen waar de beugel op rust. Dit is wel natuurlijk iets compleets persoonlijk waarvan je meer of minder last kan hebben naargelang je lichaamsbouw.

Mijn favoriete plaats in de achtbaan is volledig achteraan. Hier komen de verschillende airtime momenten het beste tot hun recht. De achtbaan probeert je talloze keren uit je stoeltje te gooien en ben je blij dat de beugels dit verhinderen. Vooraan geeft de rollercoaster een heel ander gevoel en word je over de verschillende airtime heuvels geduwd. Daarnaast merkte ik ook een groot verschil tussen mijn eerste ritje en de ritjes erna wanneer de trein goed opgewarmd was. Mocht je de achtbaan in het begin van de dag doen, kom dan zeker later nog eens terug wanneer deze volledig is opgewarmd en nog sneller door zijn parcours loopt.

Ondanks de relatief bescheiden statistieken weet Rocky Mountain Construction een rit voor te schotelen om U tegen te zeggen. Walibi Holland wou het maximale uit de achtbaan halen en zat daarvoor meerdere malen uitgebreid samen met de ontwerpers van RMC. Het resultaat hiervan is goed te merken want deze naar wereldnormen kleine achtbaan hoeft niet onder te doen voor exemplaren die meer dan dubbel zo groot zijn.

En nu misschien de belangrijkste vraag die op je lippen licht: Is deze achtbaan de beste van Nederland? Absoluut! Daar hoeft niemand over te twijfelen, de achtbaan is ook makkelijk de beste van de Benelux en stoot hiermee Goliath na 18 jaar van de troon. Dit is trouwens niet alleen mijn mening, maar ook de algemene conclusie van de vele fans en kenners die aanwezig waren uit binnen- en buitenland. Hoe hoog de achtbaan scoort op Europees niveau is moeilijk te zeggen, dit hangt natuurlijk sterk af van wat jij het belangrijkste vindt in een achtbaan. Maar je mag Untamed wel makkelijk rekenen bij de beste achtbanen van Europa. Untamed is een rollercoaster van wereldklasse en we mogen super fier en blij zijn om dit prachtige exemplaar in de lage landen te hebben.