Top 10 snelste achtbanen van Nederland

Met de opening van de hybride achtbaan Untamed in Walibi Holland komt er voor het vijfde jaar op rij een nieuwe snelle achtbaan bij in Nederland. Laat ons samen eens kijken hoe de nieuwe top 10 van 2019 er nu uitziet.

 

#10: Speed of Sound – Walibi Holland (75,6 km/u)

Speed of Sound werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De achtbaan behaald een snelheid van 75,6 km/u en heeft een hoogte van 35,5 meter. Het ritje van 285 meter bevat 3 inversies. Het parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers in totaal 6 keer over kop gaan. Tijdens de rit zijn er grote G krachten tot maar liefst 5,2G. De achtbaan is de 10de snelste en de 2de hoogste achtbaan van Nederland. Wat Speed of Sound uniek maakt ten opzichte van andere achtbanen, is dat deze sinds 2011 muziek heeft in de treinen. Van 2011 tot 2014 was een aangepaste versie van het popnummer Hello World te horen, die je hier kan beluisteren. Vanaf 2015 werd het lied vervangen door een housenummer dat gemaakt werd door DJ Randy van Velde. Het liedje kan je hier beluisteren.

 

#9: Condor – Walibi Holland (80 km/u)

Condor werd gebouwd in 1994 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De Inverted Coaster behaalt een topsnelheid van 80 km/u en is 31 meter hoog. Tijdens de rit van 662 meter gaan de bezoekers 5 maal over kop.

 

#8: Troy – Toverland (86,9 km/u)

Troy werd in 2007 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in Toverland. De achtbaan heeft een snelheid van 86,9 km/u en een hoogte van 31,9 meter. Troy is 1077,2 meter lang en heeft 6,5 miljoen euro gekost. Hiermee is Troy zowel de snelste, hoogste als langste houten achtbaan van de Benelux. Tijdens de bouw van de achtbaan verwoeste een storm een deel van de lift hill waardoor die opnieuw moest worden opgebouwd.

 

#7: Lost Gravity – Walibi Holland (87 km/u)

Lost Gravity werd gebouwd in 2016 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in Walibi Holland. De achtbaan heeft een topsnelheid van 87 km/u en is 32 meter hoog. Tijdens het ritje van 680 meter gaan de bezoekers 2 maal over kop. De buitenste zitjes van de achtbaan hebben geen vloer.

 

#6-5: Xpress: Platform 13 – Walibi Holland & Baron 1898 – Efteling (90 km/u)

Xpress Platform 13 in Walibi Holland en Baron 1898 in de Efteling hebben beide de zelfde snelheid en delen samen de 5de plaats.

 

Xpress: Platform 13 – Walibi Holland:

Xpress Platform 13 werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De gelanceerde achtbaan behaalt een topsnelheid van 90 km/u in 2,8 seconden. Xpress is 25,8 meter hoog en tijdens het ritje van 996 meter lang gaan de bezoekers door 3 inversies.

 

Baron 1898 – Efteling:

Baron 1898 werd gebouwd in 2015 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in de Efteling. De Dive Coaster behaalt tijdens de first-drop, die bijna loodrecht is, een snelheid van 90 km/u. Baron 1898 is 30 meter hoog, maar omdat de first drop 7,5 meter ondergronds gaat is er een maximaal hoogteverschil van 37,5 meter. De achtbaan is 501 meter lang en bevat 2 inversies.

 

#4: Untamed – Walibi Holland (92 km/u)

Untamed in Walibi Holland werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction. Om Untamed te bouwen werd de oude houten achtbaan Robin Hood omgevormd tot een moderne Hybride achtbaan die houten supports met stalen track combineert. De snelheid van 80 km/u werd opgetrokken naar 92 km/u, de hoogte veranderde van 32 meter naar 36,5 meter met een drop van 35,4 meter. Untamed groeide van 1035 meter track naar 1085 meter track en er werden 5 inversies toegevoegd aan de lay-out. Daarnaast heeft de achtbaan een first drop van 80° en 14 airtime momenten.

 

#3-2: Fēnix – Toverland & Gold Rush – Attractiepark Slagharen (95 km/u)

Fēnix in Toverland en Gold Rush in Attractiepark Slagharen hebben beide de zelfde snelheid en delen daarom samen de 2de plaats.

 

Gold Rush – Attractiepark Slagharen:

Gold Rush werd gebouwd in 2017 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in Attractiepark Slagharen. De achtbaan wordt door middel van 3 lanceringen tot een snelheid van 95 km/u gebracht en bereikt daarmee een hoogte van 33 meter. Van de 3 lanceringen zijn er 2 voorwaarts en 1 achterwaarts. De 400 meter lange achtbaan heeft 2 inversies. Door de verschillende lanceringen wordt er in totaal een lengte van 620 meter afgelegd.

 

Fēnix – Toverland:

Fēnix in Toverland opende in 2018 en werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Wing Coaster behaalt een snelheid van 95 km/u en kwam zo meteen op de 2de plaats in de top 10 binnen gesneld. Fēnix heeft een hoogte van 40 meter en is 813 meter lang. Tijdens de rit gaan de inzittende 3 keer overkop.

 

#1: Goliath – Walibi Holland (106 km/u)

Goliath werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in Walibi Holland. De achtbaan was 16 jaar lang de snelste achtbaan van de Benelux. Goliath behaalt een snelheid van 106 km/u en is 46,8 meter hoog. De achtbaan van 1214 meter bevat een Stengel Dive en 3 bunny hops.

 

 

Het verleden:

In het verleden bestonden er nog 2 snelle achtbanen die deze lijst gehaald zouden hebben, mochten ze nog in het park gestaan hebben.

 

Münchner Bahn – Beekse Bergen (85,3 km/u)

Müncher Bahn werd gebouwd in 1982 door de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf. De achtbaan reisde eerst rond op de kermis met de Duitse kermisexploitant Pötzsch vooraleer deze werd opgezet in de Beekse Bergen. Daar verbleef Müncher Bahn tot en met 1986, waarna deze werd doorverkocht aan Movie Park Germany. De achtbaan bleef tot 1991 onder de naam Traumlandbahn in Movie Park Germany en verhuisde toen naar het Taiwanese pretpark Future World. Het nieuwe pretpark werd echter nooit geopend want het ging tijdens de bouw door de Aziatische financiële crisis van 1997 failliet. Müncher Bahn behaalde tijdens de rit van 850 meter een snelheid van 85,3 km/u en had een hoogte van 24 meter.

 

Thunder Loop – Attractiepark Slagharen (77 km/u)

Thunder Loop werd gebouwd in 1979 door de Duitse achtbaanbouwer Schwartzkopf in Attractiepark Slagharen. De achtbaan behaalde een snelheid van 77 km/u en was 24,5 meter hoog. Tijdens de rit van 592 meter kregen de bezoekers 1 inversie voorgeschoteld. Na het verwijderen van Münchner Bahn in 1986, werd Thunder Loop de snelste achtbaan van Nederland. Dit bleef ze tot 1994. Bij opening was de achtbaan 2 jaar lang de hoogste achtbaan van Nederland. Tevens was het Nederlands eerste achtbaan met een inversie. In 2016 maakte Thunder Loop haar laatste rondjes en maakte daarna plaats voor Gold Rush.

 

 

De toekomst:

In 2015 werd Baron 1898 geopend, een jaar later in 2016 werd Lost Gravity geopend, in 2017 volgde Gold Rush, in 2018 werd Fēnix geopend en dit jaar, in 2019, wordt Untamed geopend. Zo kwamen de laatste 5 jaar telkens een nieuwe achtbaan in deze top 10. We kunnen dus spreken over een top 10 die vaak veranderd.

De oude Robin Hood stond op een 8ste plaats in deze top 10, de nieuwe Untamed schuift op naar een 4de plaats. Buiten Untamed zijn er voorlopig nog geen andere projecten bekend gemaakt die de top 10 kunnen beïnvloeden in de toekomst.

Walibi Holland is de grootste vertegenwoordiger van snelle achtbanen in Nederland. Met 6 noteringen hebben zij meer dan de helft van deze lijst in hun park staan. Toverland komt 2 keer voor en de Efteling en Attractiepark Slagharen vervolledigd de lijst met 1 notering.  

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 9500 achtbanen wereldwijd.