Top 10 snelste achtbanen van België

Met de komst van Pulsar in Walibi Belgium in 2016 werd het 7 jaar oude snelheidsrecord van België verbroken. Kan Fury in Bobbejaanland opnieuw dit record verbreken? Laat ons samen eens een kijkje nemen van hoe de top 10 snelste achtbanen in België er uitzicht in 2019.

 

#10: Heidi: The Ride – Plopsaland De Panne (71 km/u)

Heidi The Ride werd gebouwd in 2016 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het West-Vlaamse pretpark Plopsaland De Panne. Door problemen met de milieuvergunning van het pretpark werd de opening van Heidi The Ride uitgesteld naar 2017. De houten achtbaan behaald een snelheid van 71 km/u en is 22 meter hoog. Heidi The Ride is 618 meter lang en heeft 6 miljoen euro gekost.

 

#9-8: Boomerang – Bellewaerde & Cobra – Walibi Belgium (75,6 km/u)

Deze 2 achtbanen zijn identiek hetzelfde. Ik ga ze daarom maar eenmaal bespreken. De achtbanen zijn gebouwd door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en zijn van het model “Boomerang”. Van dit model zijn er tot nu toe 54 achtbanen gemaakt wereldwijd waarvan er 22 in de loop van hun bestaan verplaatst zijn naar een ander park. De achtbanen hebben een snelheid van 75,6 km/u en een hoogte van 35,5 meter. Het ritje van 285 meter bevat 3 inversies. Het parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers in totaal 6 keer over kop gaan. Tijdens de rit zijn er grote krachten tot maar liefst 5,2G. De achtbanen hebben een capaciteit van 760 personen per uur en zijn gebouwd op amper 88 bij 30 meter. Het succes van de Boomerang is te onder andere te danken aan zijn hoog thrill-gehalte terwijl de achtbaan toch een zeer beperkte oppervlakte in beslag neemt. Boomerang werd gebouwd in 1984 in Bellewaerde en was de 2de Boomerang achtbaan die gebouwd werd in de wereld, maar het was de eerste ter wereld die opende voor het publiek. Cobra werd gebouwd in 2001 in Walibi Belgium.

 

#7-5: Typhoon – Bobbejaanland, Vampire & Weerwolf – Walibi Belgium (80 km/u)

Vampire en Weerwolf in Walibi Belgium en Typhoon in Bobbejaanland hebben alle drie de zelfde snelheid en delen daarom samen de 4de plaats.

 

Vampire – Walibi Belgium:

Vampire werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Belgium. De Inverted Coaster behaald een topsnelheid van 80 km/u en is 33,3 meter hoog. Tijdens de rit van 689 meter gaan de bezoekers 5 maal over kop.

 

Weerwolf – Walibi Belgium:

Weerwolf werd gebouwd in 2001 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Belgium. De houten achtbaan behaald een topsnelheid van 80 km/u en is 28 meter hoog. Weerwolf is 1035 meter lang en is daarmee de langste achtbaan van België.

 

Typhoon –Bobbejaanland:

Typhoon werd gebouwd in 2004 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in Bobbejaanland. De achtbaan behaald een topsnelheid van 80 km/u en is 25,7 meter hoog. Tijdens de rit van 670 meter gaan de bezoekers 4 maal over kop.

 

#4: Psyké Underground – Walibi Belgium (85,3 km/u)

Psyké Underground werd gebouwd in 1982 door de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in Walibi Belgium. De gelanceerde achtbaan behaald een topsnelheid van 85,3 km/u en een hoogte van 42 meter. Psyké Underground was 6 jaar lang de snelste achtbaan van Europa en 5 jaar lang de hoogste achtbaan van Europa. De achtbaan bleef 27 jaar lang de snelste achtbaan van België en 34 jaar de hoogste achtbaan van België. De record brekende achtbaan heeft een lengte van 220,1 meter en heeft 1 looping, de track wordt zowel voorwaarts al achterwaarts afgelegd. Psyké Underground sloot eind 2008, toen de achtbaan het volgende seizoen niet meer open ging, verloren veel fans de hoop op een heropening. In 2013, 5 jaar na de sluiting van de achtbaan, werd de vliegwielaandrijving van de lancering vervangen door een LIM (Lineaire Inductie Motor) lancering en werd de achtbaan (na nog een aantal andere vernieuwingen) heropend.

 

#3: Anubis: The Ride – Plopsaland De Panne (90 km/u)

Anubis The Ride werd gebouwd in 2009 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in Plopsaland De Panne. De gelanceerde achtbaan behaald een topsnelheid van 90 km/u en was 7 jaar lang de snelste achtbaan van België. Anubis is 34 meter hoog en 600 meter lang. Tijdens de rit gaan de bezoekers 3 keer overkop.

 

#2: Pulsar – Walibi Belgium (101 km/u)

Pulsar werd gebouwd in 2016 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in Walibi Belgium. De achtbaanrit start met een achterwaartse lancering tot een hoogte van 25 meter waarbij een snelheid van 50 km/u wordt bereikt. Hierna volgt een drop terug naar beneden met een voorwaartse lancering tot een hoogte van 35 meter en een snelheid van 80 km/u. Wanneer de boot op de spike van 90 graden tot stilstand komt, volgt een achterwaartse drop gevolgd door een achterwaartse lancering. Hierbij wordt de snelheid opgedreven tot 101 km/u en komt de boot op een andere spike van 90 graden en dit tot op een hoogte van 45 meter. Hierna volgt opnieuw een voorwaartse drop met een grote splash in het water. De achtbaan is 217 meter lang en was goed voor een investering van 8,5 miljoen euro. Pulsar werd bij de opening meteen de snelste en hoogste achtbaan van België.

 

#1: Fury – Bobbejaanland (106,6 km/u)

Fury in Bobbejaanland werd gebouwd in 2019 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides. De achtbaan behaalt een snelheid van 106,6 km/u en verbrak bij opening het 17 jaar oude snelheidsrecord van de Benelux. Fury is in totaal 43 meter hoog en bevat 4 inversies. De rollercoaster heeft een lengte van 600 meter, maar doordat sommige stukken meerdere keren worden afgelegd zal er een totale afstand van 830 meter worden afgelegd. Het unieke aan de achtbaan is dat de bezoekers zelf zullen kunnen kiezen of ze het parcours voorwaarts of achterwaarts afleggen.

 

 

 

Het verleden:

In het verleden bestond er nog een snelle achtbaan die deze lijst gehaald zou hebben, mocht die nog gewerkt hebben. Looping Star in Bobbejaanland draaide zijn rondjes van 1979 tot 2003. De achtbaanklassieker werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf en had een snelheid van 77 km/u en ging 1 maal over kop. Looping Star was 24,5 meter hoog en 592 meter lang.

 

 

De toekomst:

In 2016 werd het Belgische snelheidsrecord nog verbroken met de komst van Pulsar in Walibi Belgium. Drie jaar later doet Fury in Bobbejaanland het nog beter, zo goed zelfs dat Fury niet alleen de snelste achtbaan van België is geworden, maar ook van de Benelux.

Maar dat is nog niet alles, want Walibi Belgium heeft grote plannen. Het park heeft tijdens een persvoorstelling op 22 juni 2017 laten weten dat ze in 2021 de snelste, hoogste en langste achtbaan van de Benelux zullen openen. De megacoaster krijgt een snelheid van 113 km/u en wordt 50 meter hoog. De achtbaan zal 1200 meter lang worden en heel wat speciale elementen bevatten. Door de komst van deze achtbaan zal het Belgische snelheidsrecord voor de 3de keer in 6 jaar tijd verbroken worden.

Walibi Belgium is het park dat beschikt over de meeste achtbanen die gerangschikt staan in de top 10 van snelste achtbanen in België. Van de 10 achtbanen staan er 5 in Walibi Belgium, 2 in Plopsaland De Panne, 2 in Bobbejaanland en 1 in Bellewaerde.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 9.500 achtbanen wereldwijd.