Nu al 4 zieke zeehondenpups in het opvangcentrum van SEA LIFE Blankenberge

Door de noordenwind vorig weekend spoelden vier zeehondenpups aan. SEA LIFE Blankenberge stak de handen uit de mouwen en redde de zieke diertjes. Die zijn nu te zien in het zeehondenopvangcentrum. De pups zijn nog heel klein en wegen tussen de 8 en 12 kg.

 

“Vorige week vrijdagavond kwam het eerste bericht binnen dat een zieke pup op het strand van Zeebrugge lag. Hij woog 9 kg en was te klein om te overleven zonder zijn moeder. Daarom zal de zieke zeehond nu bij ons blijven tot hij groot genoeg is om zelfstandig in de zee te gaan. Zaterdagochtend werd er nog een kleine pup van 9 kg in Oostende opgehaald en in de namiddag een nog kleinere pup van 8 kg in Koksijde. De vierde pup werd maandagavond in Middelkerke opgehaald en woog bijna 12 kg. De dierenverzorgers van SEA LIFE zijn nu allemaal volop bezig met de verzorging en tot nu toe gaat het uitstekend” vertelt General Manager Nicola Hamilton.

“In de zomer krijgen wij gewone zeehonden binnen”, vertelt dierenverzorger Bas Bovendeur. “De zeehondpups moeten vier weken na geboorte zelfstandig zijn van hun mama’s. Maar soms zijn de kleintjes er nog niet klaar voor of de pups zijn de mama kwijt geraakt door verstoring van de mens. De mama’s verlaten ze toch en soms worden de pups dan ziek of te mager. Het is op dit moment dat SEA LIFE bijspringt en voor de dieren zorgt.”

SEA LIFE zorgt sinds 1998 voor zieke zeehonden aan de Belgische kust en elk jaar komen er tussen 20 en 40 zeehondenpups in het opvangcentrum binnen.

  

Niet alle zeehonden op het strand zijn ziek

Niet alle zeehonden op het strand zijn ziek of moeten gered worden. Wij gaan niet naar een ziekenhuis als wij niet ziek zijn en dat telt ook voor zeehonden. Zij komen vaak rusten op het strand en daardoor heeft SEA LIFE een stappenplan gemaakt dat iedereen kan gebruiken om te zien als het dier hulp nodig heeft of niet.

1.      Houd afstand en raak het dier niet aan.

2.      Ligt het dier in de vorm van een banaan, lekker opgekruld? Dan is het vast aan het uitrusten. Dit kan wel 3 uur duren, indien het geen stress ervaart van omstaanders.

3.      Ligt het dier helemaal plat of zijn er wonden? Bel de politie of het zeehondenopvangcentrum (0477 34 58 90).