Verrassing in Zoo Antwerpen: Onverwachts kruipt tweede flamingo kuiken uit het ei

Wat een fantastisch geschenk in het flamingo-verblijf! Een tweede schattig kuikentje verrast ZOO Antwerpen. De verzorgers gunden de Cubaanse flamingogroep wat rust na de recente geboorte van kleintje Umi. Daardoor gebeurden er even geen nestinspecties. Van een mannelijke vogel die begin juli op een ei was gaan zitten, werd aangenomen dat hij op een nepei zat. Niets was minder waar: volledig zelfstandig kroop baby Ubi uit zijn ei en zorgde zo voor de verrassing van het jaar. Het grijze, schattige pluizenbolletje is te bewonderen door bezoekers vanop het Flamingoplein, vooraan in ZOO Antwerpen.  

Flamingo-eieren zijn erg fragiel en om breken te vermijden, worden ze in de broedmachine uitgebroed. Intussen blijven de ouders ijverig op een nepei van kalk broeden zodat hun broedzorg gestimuleerd blijft. Na het uitkippen in de broedmachine – meestal met wat hulp van de verzorgers – wordt het kuiken dan op het nest onder de ouders geplaatst.  

Maar een ‘overijverige’ flamingoman bleek wel degelijk op het ei van zijn vrouwtje te broeden, en niet op een kalkei zoals werd gedacht. Het jong kipte volledig zelfstandig uit en trok de aandacht van de verzorgers door het typische flamingo-piepgeluid te maken. “Ons hart ging sneller slaan bij deze ontdekking”, vertelt verzorgster Heidi. “Dit hebben we nog nooit meegemaakt. De naam van het verrassingsflamingootje: Ubi. “Dat past perfect bij Umi, het baby’tje dat anderhalve week geleden uitkipte in de broedmachine.”

Voor de ouders is Ubi hun eerste kuiken. En ze trekken de kleine, grijze pluizenbol al goed mee in de groep. Ubi is een sterk jong. “Wat kunnen we nog meer wensen?” gaat Heidi verder. “Het is altijd hartverwarmend dat twee kleine flamingo’s samen kunnen opgroeien. Kom dus zeker eens kijken naar deze hoogst aaibare, nieuwe aanwinst.”