Goudwanggibbon geboren in ARTIS

In ARTIS is vrijdagnacht een goudwanggibbon geboren. De verzorgers zagen de baby zaterdagochtend voor het eerst, stevig vastgeklemd aan moeders buik. Omdat de beentjes van het jong kort na de geboorte nog niet zo sterk zijn, houdt het de moeder vooral stevig vast met zijn armen. Moeder vormt tijdens het slingeren een kommetje met haar benen om het jong extra te ondersteunen. Gibbons behoren tot de mensapen, net als chimpansees en gorilla’s, en leven in familiegroepen. Op het Gibboneiland in ARTIS leven nu vier goudwanggibbons; vader, moeder en hun twee jongen. Het geslacht van de baby is nog niet bekend.

 

Kleurverandering

Een gibbonstel is monogaam en blijft hun hele leven samen. Ze vormen een familiegroep samen met hun jongen. Het huidige stel is sinds 2011 in ARTIS en ze zijn ervaren ouders. De draagtijd van goudwanggibbons is zeven maanden. Goudwanggibbons  (Nomascus gabriellae) worden altijd geboren met een lichtgekleurde vacht. Na een aantal maanden verandert de vacht van kleur en wordt geleidelijk aan donkerder, tot uiteindelijk zwart. De wangen blijven geel. Tijdens de puberteit verandert de vacht van de vrouwtjes weer terug naar goudachtig wit. Mannetjes blijven dan zwart.

 

Snelle mensapen

Gibbons zijn kleine mensapen. Ze zijn veel kleiner dan chimpansees of gorilla’s: zo’n 60 tot 80 cm groot en maar 7 tot 11 kilo zwaarGibbons hebben net als andere mensapen geen staart. Ze hebben extreem lange armen en handen, waarmee ze uitstekend door de bomen kunnen slingeren. Ze zijn dan ook de snelste niet-vliegende dieren die in bomen leven. Ze leven van oorsprong in het regenwoud van Zuidoost- Azië. Er bestaan veertien verschillende gibbonsoorten, die allemaal bedreigd zijn. Verlies en versnippering van hun leefgebied is een groot probleem. Ook worden jonge dieren gevangen voor verkoop als huisdier of voor vleesconsumptie. ARTIS neemt deel aan het Europese fokprogramma van deze diersoort.

 

Ochtendduet 
Wie in de vroege ochtend in de buurt van ARTIS is, heeft grote kans de goudwanggibbons te horen zingen.  Gibbons zingen onder andere om een partner te vinden. Als ze een paar gevormd hebben, zingen ze om hun band te versterken en aan te geven dat ze bij elkaar horen. Hoe harmonieuzer het gezang van de gibbonfamilie, hoe hechter de band. Zo’n zangsessie kan wel een half uur duren en bestaat uit meer dan honderd verschillende noten. ARTIS is momenteel bezig met de ontwikkeling van een nieuw binnenverblijf voor de goudwanggibbons.