In het wild uitgestorven Spix ara’s terug naar de natuur tegen 2020

Pairi Daiza’s droom om Spix’ ara’s – een papegaaiensoort die in het wild uitgestorven is, bij het grote publiek bekend dankzij de animatiefilm ‘Rio’ – te herintroduceren in de natuur wordt realiteit. Terwijl de bouw van een hypermodern kweekcentrum voor deze vogels in Pairi Daiza volop aan de gang is, werd in Brazilië zopas een TCA (Technical Cooperation Agreement) ondertekend door de Braziliaanse overheid, de Pairi Daiza Foundation en ACTP (Association for the Conservation of Threatened Parrots) om vijftig vogels voor het einde van 2019 terug naar de Caatingawoestijn te brengen, waar ze vervolgens vrijgelaten zullen worden. Ter plekke wordt ook gebouwd aan een Release Centre. Ook de nieuwe Braziliaanse regering onder president Jair Bolsonaro toont zo haar intentie om deze iconische vogel in ere te herstellen.

 

Op 7 juni jongstleden trokken vertegenwoordigers van de Pairi Daiza Foundation en ACTP naar Brazilië om er samen met de Braziliaanse overheid de laatste contracten af te sluiten omtrent de herintroductie van Spix ara’s in hun natuurlijke habitat. Als belangrijke partner in dit project, neemt de Pairi Daiza Foundation haar verantwoordelijkheid in het opnieuw herintroduceren van deze iconische, blauwe vogels in hun natuurlijke omgeving: de wildernis van de Braziliaanse Caatinga-regio, waar ze al sinds het jaar 2000 uitgestorven zijn.

De herintroductie van de Spix ara is zo voor alle partijen een topprioriteit geworden. Niet in het minst voor de Braziliaanse overheid, die toont dat zij dit project bijzonder serieus neemt. Zo tekende onder meer de Braziliaanse minister van Landbouw en viceminister voor Milieu Tereza Cristina present voor de bezegeling van het contract.

Zo werd opnieuw een belangrijke horde genomen die tot gevolg heeft dat voor het einde van 2019 maar liefst vijftig Spix’ ara’s naar Brazilië zullen overgebracht worden, waar momenteel door ACTP – en met co-financiering van de Pairi Daiza Foundation en het Jurong Bird Park (Singapore) – een Release Centre gebouwd wordt. Dit Release Centre wordt opgetrokken temidden van een afgebakend en herbeplant gebied van duizenden hectares, waar een veilige toekomst voor onze vrijgelaten vogels mogelijk is. In het Release Centre worden in eerste instantie vogels vanuit de ACTP-faciliteiten in Berlijn ondergebracht, en in een latere fase de jongen uit het Pairi Daiza-kweekcentrum, om in Brazilië vervolgens geacclimatiseerd en voorbereid te worden op hun herintroductie in het wild.

In België bouwt Pairi Daiza intussen voort aan een kweekcentrum voor bedreigde vogelsoorten, waar temidden van ons park Spix’ ara’s gekweekt zullen worden in hypermoderne faciliteiten. In de bouw van dit state-of-the-art centrum wordt door de Pairi Daiza Foundation maar liefst drie miljoen euro geïnvesteerd. Dit moet toelaten om koppeltjes Spix’ ara’s zich in de allerbeste omstandigheden te laten voortplanten, om de jongen vervolgens de kans te geven zich in Brazilië opnieuw in de natuur te vestigen. Pairi Daiza – dat oorspronkelijk van start ging als een ornithologisch park – draagt alle vogelsoorten immers in het hart.