Top 10 meeste inversies op een achtbaan in Europa

In deze top 10 maken we een overzicht van de 10 achtbanen met de meeste inversies van Europa.

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). Een lijst met uitleg over de verschillende soorten inversies vind je hier terug.

 

#25-10: De 5-Loopers (5 inversies)

Er staan 16 achtbanen op plaats 10, daarom starten we met plaatsen 10 tot 25.

 

Suspended Looping Coaster (SLC) van Vekoma

De voornaamste reden dat deze top 10 een top 25 is geworden komt door het enorme succes van de Vekoma Suspended Looping Coaster, een achtbaan waarin je onder de track hangt met je benen los en die inversies heeft. Er werden maar liefst 11 exemplaren gebouwd in Europa waarvan er 1 met 4 inversies en 10 met 5 inversies. Het begon allemaal in 1994 met de eerste SLC ter wereld in Walibi Holland. El Condor was een prototype en was de eerste Inverted Coaster van Europa met 5 inversies. Daarna opende nog 6 andere standaard SLC’s in Europa namelijk: Vampire in Walibi Belgium (België, 1999), Limit in Heide Park Resort (Duitsland, 1999), MP-Express in Movie Park Germany (Duitsland, 2001), Titánide in Terra Mitica (Spanje, 2003), Infusion in Blackpool Pleasure Beach (Verenigd Koninkrijk, 2007) en de nieuwste SLC Roller Coaster Mayan in Energylandia (Poolen, 2015). Het standaard model is bijna exact hetzelfde als het prototype maar heeft een paar kleine wijzigingen om het comfort van de bezoeker te verhogen. In 1997 opende Jaguar in het Spaanse pretpark Isla Mágica en in 1998 opende Blue Tornado in het Italiaanse pretpark Gardaland. Dit zijn beide een stadaard SLC maar met een extra helix en extra trein op het parcours. De laatste Europese SLC met 5 inversies is Odyssey gebouwd in 2002 en vindt je terug in het Engelse pretpark Fantasy Island, deze SLC is volledig custom ontworpen en niet te vergelijken met de standaard SLC’s.

De standaard SLC behaalt een snelheid van 80 km/u en heeft een hoogte van 33,3 meter. Tijdens de 689 meter lange achtbaantrack gaat de achtbaan 5 keer overkop. De inversies zijn: Roll Over (2 inversies), Sidewinder (1 inversie) en een Double In-Line Twist (2 inversies). De achtbaan heeft een capaciteit van 1040 personen. Het prototype en de standaard versie met extra helix hebben de zelfde inversies.

Hieronder een video van Vampire in Walibi Belgium, een standaard SLC.

De custom SLC Odyssey behaalt een snelheid van 101,4 km/u en is 50,9 meter hoog. De achtbaan heeft een lengte van 891,2 meter en gaat 5 maal overkop. De inversies zijn: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Sidewinder (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie).

Hieronder een video van Odyssey in Fantasy Island, een custom SLC.

 

Suspended Looping Coaster (SLC) van Intamin

Ook Intamin bouwde hun eigen Suspended Looping Coaster, maar deze werd veel minder bekend bij het grote publiek er werden ook slechts 2 gebouwd. De enige SLC van Intamin met 5 inversies staat in het Finse pretpark Särkänniemi Amusement Park en heeft de naam Tornado. De achtbaan opende in 2001, behaalt een snelheid van 75 km/u en heeft een hoogte van 25 meter. Tijdens de achtbaantrack van 700 meter krijgen de bezoekers volgende 5 inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Heartline Role (1 inversie) en nog een Heartline Role (1 inversie).

 

Inverted Coaster van B&M

Ook Bolliger & Mabillard gingen op het succes van de SLC verder, B&M noemde hun model niet Suspended Looping Coaster, maar Inverted Coaster. B&M vond de Inverted Coaster 2 jaar eerder uit dan Vekoma, maar het grote succes in Europa kwam er pas na de bouw van de eerste SLC’s. Ze bouwden twee Inverted Coasters in Europa met 5 inversies.

Batman la Fuga opende in 2002 in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid. De achtbaan haalt een snelheid van 80 km/u en heeft een hoogte van 32 meter. Tijdens de rit van 823 meter krijgen de bezoekers volgende 5 inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Loop (1 inversie), Corkscrew (1 inversie) en nog een Corkscrew (1 inversie).

Oziris opende 10 jaar later in 2012 in het Franse pretpark Parc Astérix. De achtbaan is 35 meter hoog en heeft volgende 5 inversies: Dive Loop (1 inversie), Loop (1 inversie), Immelmann (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie) en nog een Zero-G Roll (1 inversie).

 

Wing Coaster van B&M

Bolliger & Mabillard bouwde naast de Inverted Coaster ook een Wing Coaster. Voorlopig staan er 2 in Europa die 5 inversies hebben.

Swarm opende in 2012 in het Engelse pretpark Thorpe Park. De achtbaan is 38,7 meter hoog en is 775,1 meter lang. Tijdens de rit krijgen de bezoekers volgende 5 inversies voorgeschoteld: Dive Drop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Inclined Loop (1 inversie), Corkscrew (1 inversie) en een In-Line Twist (1 inversie).

Flug der Dämonen opende in 2014 in het Duitse pretpark Heide Park Resort. De achtbaan behaalt een snelheid van 100 km/u en is 40 meter hoog. Tijdens de rit van 772 meter krijgen de bezoekers volgende 5 inversies voorgeschoteld: Dive Drop (1 inversie), Immelmann (1 inversie), Corkscrew (1 inversie) en een Demonic Knot (2 inversies) die uniek is voor deze achtbaan.

 

Euro-Fighter van Gerstlauer

Gerstlauer Amusement Rides bouwde een heel ander populair achtbaanmodel, de Euro-Fighter. Er werden veel Euro-Fighters gebouwd in Europa, maar slechts 1 Euro-Fighter die 5 inversies telt. Het is ook de enige normale Sit-Down Coaster met 5 inversies van Europa. Huracan werd in 2010 gebouwd in het Duitse pretpark Belantis. De achtbaan behaalt een snelheid van 85 km/u en heeft een hoogte van 32 meter. Tijdens de korte rit van 560 meter krijgen de bezoekers volgende 5 inversies voorgeschoteld: Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies) en een Interlocking Corkscrews (2 inversies).

 

#9-8: Katun – Mirabilandia & Monster – Walygator Parc (6 inversies)

In 2000 opende in het Italiaanse pretpark Mirabilandia de achtbaan Katun gemaakt door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. De Inverted Coaster behaalt een snelheid van 104 km/u en heeft een hoogte van 50 meter. Tijdens de rit van 1,2km gaat de achtbaan 6 maal over kop. De inversies zijn als volgt: Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Corkscrew (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie).

 

In 2010 opende in het Franse pretpark Walygator Parc de achtbaan Monster gemaakt door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. Monster werd gekocht van het Japanse pretpark Expoland waar ze tussen 1996 en 2007 haar rondjes reed als Orochi, Orochi is een achtkoppige draak uit Japanse mythologie. De Inverted Coaster behaalt een snelheid van 90 km/u en is 40 meter hoog. Tijdens de rit van 1,2 kilometer krijgen de bezoekers volgende 6 inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Corkscrew (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie).

 

#7-5: Goudurix, Helix en Superman (7 inversies)

In 1989 opende Goudurix in het Franse pretpark Parc Astérix en verbrak bij opening het Europese record van meeste inversies op 1 achtbaan. Op wereldniveau was dit een evenaring van het record. Dit record kon de achtbaan 6 jaar lang vasthouden. De achtbaan werd gebouwd door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en behaalt een snelheid van 90,1 km/u en is 36 meter hoog. Tijdens de rit van 950 meter krijgen de bezoekers volgende elementen voorgeschoteld: Butterfly (2 inversies), Batwing (2 inversies), Loop (1 inversie) en een Double Corkcrew (2 inversies).

 

In 2002 opende Superman in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid, de achtbaan werd gebouwd door de Zwitserse achtbaan bouwer Bolliger & Mabillard. De Floorless Coaster behaalt een snelheid van 100 km/u en is 50 meter hoog. Tijdens de achtbaanrit van 1,1 kilometer krijgen bezoekers volgende 7 inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Immelmann (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies) en een Interlocking Corkscrews (2 inversies).

 

In 2014 opende Helix in het Zweedse pretpark Liseberg, de achtbaan werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides. De achtbaan haalt een snelheid van 100 km/u en is 41 meter hoog. Tijdens de rit van 1381 meter krijgen de inzittenden volgende 7 inversies voorgeschoteld: Corkscrew (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Norwegian Loop (2 inversies), Zero-G Roll (1 inversie), Top Hat – Inside (1 inversie) en een In-Line Twist (1 inversie).

 

#4: Dragon Khan – PortAventura Park (8 inversies)

Dragon Khan gelegen in PortAventura (Spanje) was de eerste achtbaan ter wereld met 8 inversies. Dragon Khan werd gebouwd in 1995 door Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en verbrak bij opening het 7 jaar oude record van Shockwave in Six Flags Great America. Dragon Khan behaalt een snelheid van 104,6 km/u en heeft een daling van 49,1 meter. Tijdens de rit van 1269,5 meter krijgen de bezoekers volgende inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Dive-Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Loop (1 inversie) en Interlocking Corkscrews (2 inversies).

 

#3-2: Colossus – Thorpe Park & Altair CCW-0204 – Cinecittà World (10 inversies)

Er zijn 2 achtbanen met 10 inversies in Europa. Het was het Engelse pretpark Thorpe Park die in 2002 het 7 jaar oude wereld record van Dragon Khan verbrak met de bouw van de achtbaan Colossus. Twaalf jaar later in 2014 werd in Italië Altair CCW-0204 gebouwd in Cinecittà World, een achtbaan die bijna volledig hetzelfde is als Colossus.

De achtbanen zijn gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides en gaan dus 10 keer overkop. Er werden wereldwijd in totaal vijf 10-loopers van Intamin geopend. Na de eerste twee achtbanen werd het standaard model lichtjes aangepast. Colossus heeft een snelheid van 72,4 km/u en een hoogte van 30 meter. Altair CCW-0204 heeft een snelheid van 85 km/u en een hoogte van 33 meter. Tijdens een rit van 850 meter krijgen de bezoekers volgende inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Double Corkscrew (2 inversies), Quad Heartline Roll (4 inversies) en Heartline Roll (1 inversie).

 

Een video van Colossus:

 

Een video van Altair CCW-0204:

 

#1: Smiler – Alton Towers (14 inversies)

In 2013, 11 jaar na de bouw van Colossus, verraste het Engelse pretpark Alton Towers met de bouw van de Smiler. Ze verpulverde het record van Thorpe Park met niet 11, 12 of 13 inversies, maar om zeker te zijn dat ze het record nog een tijdje in handen zouden hebben, lieten ze een achtbaan bouwen met 14 inversies. De Smiler werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides en koste 18 miljoen pond. De achtbaan behaalt een snelheid van 85 km/u en is 30 meter hoog. Ondanks de opvallend kleine oppervlakte waarop de achtbaan gebouwd is, heeft de Smiler toch een lengte van 1170 meter. Tijdens de rit krijgen de bezoekers volgende inversies voorgeschoteld: Heartline Roll (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Sidewinder (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Sea Serpent (2 inversies), Cobra Roll (2 inversies), Corkscrew (1 inversie) en Corkscrew (1 inversie).

 

De toekomst:

Momenteel zijn er geen projecten bekend op Europees grondgebied die deze top 10 zouden kunnen beïnvloeden. De Smiler zal waarschijnlijk nog heel lang het wereldrecord in handen houden. In Turkije (Ankara) zal er in 2019 wel een 10-looper achtbaan open gaan van Intamin, deze ligt echter niet op Europese bodem maar in het Aziatische gedeelte van Turkije en kan dus niet in deze top 10 opgenomen worden.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 9000 achtbanen wereldwijd.