Mini-expo: 20 jaar LEGO Star Wars in Speelgoedmuseum Mechelen

May the Fourth be marked in your calendar! Vanaf 4 mei (oftewel International Star Wars day) ontdek je de nieuwe mini-tentoonstelling rond 20 jaar LEGO Star Wars. Deze mini-expo ligt vlak naast de grote LEGO tentoonstelling en blijft ook staan tot eind september.

 

In 1999 kwamen de eerste LEGO Star Wars sets op de markt samen met de release van Star Wars Episode 1: The Phantom Menace. De sets waren geïnspireerd op de eerste drie films uit het bekende saga. Star Wars was de allereerste licentiedeal die LEGO aanging. Sindsdien groeide het thema uit tot een van de populairste franchises.

Verzamelaar en topfan Peter De Smet toont zijn favoriete sets uit 1999. Daarnaast zet hij ook sets van 20 jaar geleden naast de nieuwe versie die opnieuw werd uitgebracht ter ere van de verjaardag. 

 

Peter De Smet

Peter De Smet uit Lokeren is een groot LEGO liefhebber en bekend als LEGO Watcher. Zijn voorkeur gaat uit naar de Star Wars franchise omdat hij als kind opgroeide met de eerste films.

Als Speelgoedmuseum willen we het verhaal achter het speelgoed zeker ook documenteren, daarom stelden we hem enkele vragen over zijn verzameling!

“Ik was als kind al groot LEGO liefhebber, vooral van de thema’s Ridders en Ruimte. In LEGO Star Wars worden die twee mooi gecombineerd. Wanneer in 1999 de eerste LEGO Star Wars sets op de markt kwamen ben ik mee op die kar gesprongen.”
 
“Mijn zoon is ook gebeten door de LEGO Star Wars microbe. We vullen elkaar aan, hij verzamelt vooral sets van de reeks Star Wars Rebels, ik eerder de sets uit de eerste films omdat ik daarmee ben opgegroeid. Wat een nostalgie om die klassieke ruimtetuigen in mijn vitrinekast te zien blinken!”

“Als kind droomden mijn broer en ik van een kamer tot aan het plafond gevuld met LEGO. Als ik nu in mijn bureau naar de gestapelde dozen kijk, ben ik blij dat ik die kinderdroom heb kunnen waarmaken. ”

“Ik verzamel LEGO uit liefde voor het speelgoed en niet als investering. Sommige mensen kopen LEGO om er rijk van te worden. Hierdoor zijn bepaalde sets snel uitverkocht en is het als verzamelaar zoeken om toch nog die ene doos te vinden aan een schappelijke prijs. LEGO is bedoeld om creatief te bouwen en te spelen. Fantasie en plezier maken is leuker dan geld!”