Top 10 meeste inversies in een pretpark in Europa

Een inversie, het moment wanneer je overkop gaat in een achtbaan, is en blijft iets speciaals en typerend aan de meeste stoere achtbanen. Elke achtbaanfan zal al wel eens een ritje gemaakt hebben in een achtbaan met een inversie en zal zich ook nog goed kunnen herinneren in welke achtbaan hij het eerst ondersteboven hing. Sommige achtbanen die overkop gaan hebben één inversie, andere meer. De achtbaan met de meeste inversies heeft er 14. Sommige parken hebben 1 achtbaan die overkop gaat, andere parken geen enkel en sommige parken hebben verschillende achtbanen die overkop gaan. We telden alle inversies van alle achtbanen per park op om zo tot onderstaande lijst te komen. In deze top 10 krijgen we een overzicht van de 10 parken in Europa waar je het meeste bij overkop kan gaan in de achtbanen.

 

Indien de parken evenveel inversies hebben dan zetten we het park met de meeste inversie achtbanen eerst. Is ook dat gelijk dan is het park met de meeste inversies op 1 achtbaan die wint.

 

#10: Walibi Belgium (9 inversies)

Walibi Belgium is een Belgisch pretpark gelegen in de Waalse provincie Waals-Brabant, net onder de hoofdstad Brussel. Het pretpark maakt deel uit van de Franse groep Compagnie des Alpes en heeft 8 achtbanen waarvan er 3 overkop gaan. De laatste rollercoaster met inversies is Cobra, deze opende in 2001.

Vampire is een Suspended Looping Coaster van de Nederlandse fabrikant Vekoma, de achtbaan gaat 5 keer overkop. Cobra is een Boomerang Coaster eveneens gebouwd door Vekoma, de bezoekers gaan zowel voorwaarts als achterwaarts door de 3 inversies. Psyké Underground is een indoor Shuttle Loop coaster van de Duitse fabrikant Schwarzkopf, de bezoekers gaan zowel voorwaarts als achterwaarts door de looping.

 

#9: Cinecittà World (10 inversies)

Cinecittà World is een Italiaans pretpark gelegen in Rome. Het filmpretpark heeft 3 achtbanen waarvan er 1 overkop gaat. De enige loopingachtbaan van het park werd geopend in 2014 bij de opening van Cinecittà World.

Altair is een 10 inversion looping coaster van de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Altair gaat dus 10 keer overkop is 33 meter hoog en behaalt een snelheid van 85 km/u.

 

#8: Liseberg (10 inversies)

Liseberg is een Zweeds pretpark gelegen in Göteborg. Het pretpark heeft 6 achtbanen waarvan er 2 overkop gaan. De laatste nieuwe rollercoaster met inversies in het park is Valkyria die in 2018 opende.

Helix is een multi-launch coaster van de Duitse fabrikant Mack Rides, tijdens de rit gaan de bezoekers 7 keer overkop. De achtbaan is 1381 meter lang en bevat twee lanceringen. Helix is 41 meter hoog en behaalt een snelheid van 100 km/u.

Valkyria is een Dive Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en bevat 3 inversies. De rit start met een 50 meter diepe verticale drop aan 105 km/u. De drop eindigt in een tunnel, Valkyria is 700 meter lang.

 

#7: Parc Astérix (12 inversies)

Parc Astérix is een Frans pretpark dat net onder Parijs gelegen is. Het pretpark maakt deel uit van de Franse groep Compagnie des Alpes en telt 7 achtbanen waarvan er 2 overkop gaan. De laatste nieuwe achtbaan met inversies is OzIris die in 2012 gebouwd werd.

Goudurix is een custom looping coaster van de Nederlandse fabrikant Vekoma. De achtbaan heeft 7 inversies en was bij opening de Europese recordhouder van meeste inversies op een achtbaan. Tijdens de rit wordt er een snelheid behaalt van 90,1 km/u, de achtbaan is 36 meter hoog.

OzIris is een Inverted Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en bevat 5 inversies. Tijdens de rit wordt er een snelheid behaalt van ongeveer 90 km/u, de achtbaan is 35 meter hoog.

 

#6: Parque Warner Madrid (15 inversies)

Parque Warner Madrid is een Spaans pretpark gelegen in Madrid. Het pretpark maakt deel uit van de Spaanse investeringsmaatschappij Parques Reunidos maar ook Warner Bros heeft nog een deel van de aandelen. Het park bevat 6 achtbanen waarvan er 3 overkop gaan. Bij de opening in 2002 werden alle loopingcoasters gebouwd, daarna kwam er geen meer bij.

Superman is een Floorless Coaster gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en gaat 7 keer overkop. De achtbaan is 50 meter hoog en behaalt een snelheid van 100 km/u. Batman: Arkham Asylum is een Inverted Coaster eveneens van Bolliger & Mabillard en gaat 5 keer overkop. De achtbaan is 32 meter hoog en behaalt een snelheid van 80 km/u. Stunt Fall is een Giant Inverted Boomerang van de Nederlandse fabrikant Vekoma. De attractie is 58,2 meter hoog en start met een verticale vrijeval aan 105,6 km/u. Hierna gaan de bezoekers zowel voorwaarts als achterwaarts door de 3 inversies.

 

#5: Heide Park Resort (15 inversies)

Heide Park is een Duits pretpark en is gelegen in Soltau in de Deelstaat Nedersaksen. Het is een pretpark van de Merlin Entertainments groep en telt 9 achtbanen waarvan er 4 overkop gaan. De laatste nieuwe loopingcoaster is Flug der Dämonen die gebouwd werd in 2014.

Flug der Dämonen is een Wing Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en gaat 5 keer overkop. Limit is een Suspended Looping Coaster gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma en gaat 5 keer overkop. Big Loop is een looping coaster eveneens gebouwd door Vekoma en gaat 4 keer overkop. Krake is een Dive Coaster gebouwd door Bolliger & Mabillard en deze bevat 1 inversie.

 

#4: Gardaland (17 inversies)

Gardaland is een Italiaans pretpark en is gelegen bij het Gardameer. Het is een pretpark van de Merlin Entertainments groep en telt 8 achtbanen waarvan er 5 overkop gaan. De laatste nieuwe loopingcoaster is Oblivion – The Black Hole die gebouwd werd in 2015.

Blue Tornado is een Suspended Looping Coaster gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma en gaat 5 keer overkop. Shaman is een looping coaster eveneens gebouwd door Vekoma en gaat 4 keer overkop. Raptor is een Wing Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en gaat 3 keer overkop. Sequoia Magic Loop is een Screaming Squirrel van de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies, de achtbaan gaat 3 keer overkop in de unieke Saxophone inversies. Oblivion – The Black Hole is een Dive Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en bevat 2 inversies.

 

#3: Walibi Holland (18 inversies)

Walibi Holland is een Nederlandse pretpark gelegen in Biddinghuizen in de provincie Flevoland. Het pretpark maakt deel uit van de Franse groep Compagnie des Alpes en telt 7 achtbanen waarvan er 5 overkop gaan. De laatste nieuwe achtbaan met inversies is Untamed die in 2019 geopend wordt.

Untamed is een hybride achtbaan van de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction en zal 5 keer overkop gaan. Condor een Suspended Looping Coaster gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma gaat 5 keer overkop. Speed of Sound is een Boomerang achtbaan die eveneens gebouwd werd door Vekoma, bezoekers gaan gedurende de rit zowel voorwaarts als achterwaarts door de 3 inversies. Xpress: Platform 13 is een gelanceerde achtbaan van Vekoma en gaat 3 keer overkop. Tot slot hebben we nog Lost Gravity gebouwd door de Duitse fabrikant Mack Rides en bevat 2 inversies.

 

#2: Alton Towers (20 inversies)

Alton Towers is een Brits pretpark gelegen in graafschap Staffordshire. Het is een pretpark van de Merlin Entertainments groep en telt 10 achtbanen waarvan er 3 overkop gaan. De laatste geopende achtbaan die overkop ging was The Smiler in 2013.

Het is voornamelijk aan de wereldrecord brekende achtbaan, The Smiler, te danken dat Alton Towers 20 inversies weet te verzamelen. Bijna ¾ van het totaal komt van deze achtbaan die maar liefst 14 keer overkop gaat en daarmee het wereld record op haar naam heeft staan. The Smiler die gebouwd is door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides is 30 meter hoog en behaalt een snelheid van 85km/u.

Verder hebben we nog Nemesis, een Inverted Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard, deze gaat 4 keer overkop. Galactica (het voormalige Air) is een Flying Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat 2 keer overkop.

 

#1: Thorpe Park (22 inversies)

Thorpe Park is een Brits pretpark gelegen in graafschap Surrey. Het is een pretpark van de Merlin Entertainments groep en telt 7 achtbanen waarvan er 4 overkop gaan. De laatste nieuwe inversie achtbaan werd gebouw in 2012 met The Swarm. Thorpe Park heeft al 10 jaar het record in handen van Europees pretpark met de meeste inversies.

De achtbaan met de meeste inversies is Colossus, gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides en gaat 10 keer overkop. De Swarm is een Wing Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat 5 keer overkop. Nemesis Inferno is een Inverted Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat 4 keer overkop. Saw – The Ride is een Euro-Fighter van de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides en heeft 3 inversies.

 

 

Toekomst:

Walibi Holland opent dit jaar Untamed, de eerste RMC hybride achtbaan van Europa. De achtbaan telt 5 inversies waardoor het park ineens 5 plaatsen winst maakt op de ranglijst. Het park gaat van een 8ste naar een 3de plaats. Liseberg bouwde in 2018 Valkyria, een Dive Coaster van B&M die 3 keer overkop gaat. Hiermee stijgt het pretpark meer dan 10 plaatsen in de lijst en komt zo voor het eerst de top 10 binnen op een mooie 8ste plaats.

Energylandia is een van de snelst groeiende pretparken in de wereld. Het park werd voor het eerst geopend in 2014 en telt ondertussen al 12 achtbanen. Ook heel wat andere achtbanen zijn aangekondigd en in opbouw. Een daarvan is Zadra, een hybride achtbaan van Rocky Mountain Construction die 3 keer overkop zal gaan. Ook een Vekoma launch coaster met 5 inversies is al voorgesteld. Dit zou het totaal aantal inversies van 9 naar 17 brengen waardoor het park van een 11de plaats in 2019 naar een 4de plaats in 2020 zal springen.

 

Opvallend:

Opvallend is dat de 4 grote thrill parken van de Britse Merlin Entertainments groep zich in de top 5 bevinden. Ook de Franse pretparkengroep Compagnie des Alpes doet het goed. De 3 grote parken van de groep bevinden zich allemaal in de top 10. Hiermee zijn 7 van de 10 parken vertegenwoordigd door maar 2 verschillende uitbaters.

 

De volledige top 20:

De grootste kanshebbers van parken om de top 10 binnen te komen zijn de parken die in de top 20 staan. De eerstvolgende parken binnen de top 20 zijn: Energylandia (9 inversies), PortAventura Park (9 inversies), Walygator Parc (9 inversies), Särkänniemi Amusement Park (8 inversies), Flamingo Land (8 inversies), Mirabilandia (8 inversies), Fantasy Island (8 inversies), Movie Park Germany (8 inversies), Bobbejaanland (8 inversies) en Blackpool Pleasure Beach (7 inversies).

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 4500 pretparken en 9000 achtbanen wereldwijd.