Nationale Romeinenweek in Archeon

Tijdens de Nationale Romeinenweek van 4 t/m 12 mei a.s. vinden in Archeon diverse activiteiten plaats. Hierbij wordt extra aandacht gegeven aan het leven van de Romeinse dames, de kleding, de accessoires, sieraden en hun maatschappelijke leven.

 

Dagelijks vindt het spectaculaire gladiatorengevecht plaats, de tempelceremonie bij de tempel van Nehalennia en worden de rituelen en gebruiken rondom het badhuis getoond. De Romeinse muur, die ooit in Albanianae (Alphen aan den Rijn) heeft gestaan, is zeker een bezoek waard zodat je een mooi overzicht hebt van de Romeinse stad in Archeon. Kinderen kunnen zelf een Romein worden en meedoen aan de verschillende Romeinse activiteiten zoals exerceren in het Romeins legioen.

In de Zwammerdam Restauratiewerf wordt momenteel hard gewerkt aan de restauratie van de Zwammerdam 2. Een unieke restauratie waarbij men zelf kan zien hoe deel voor deel, plankje voor plankje het te restaureren schip wordt voltooid.

 

Extra activiteiten tijdens de Nationale Romeinenweek
In de weekenden van 4 en 5 mei en 11 en 12 mei zijn er extra activiteiten met aandacht voor het Romeinenweek thema van dit jaar: het leven van de Romeinse dames.
Bezoekers kunnen een bezoek brengen aan de Romeinse kapsalon en schoonheidssalon. Hier ziet men hoe de Romeinse dames eruitzagen, welke kapsels en make-up ze droegen en hoe dit werd gemaakt. Bezoekers kunnen ook zelf plaats nemen in de salon voor een Romeins kapsel of make over. Ook sieraden waren populair bij de Romeinse vrouwen; oorbellen, kettingen en armbanden. Voor een kleine bijdrage kunnen bezoekers ook zelf oorbellen of een Romeins hangertje maken.

 

Aanliggen bij de RomeinenZaterdag 11 mei wordt in de Romeinse herberg een groots bacchanaal georganiseerd met volop vertier en vermaak en een heus aanligdiner. Heerlijke Romeinse gerechten worden geserveerd en het kledingvoorschrift is uiteraard Romeins. In de herberg liggen de tunica’s en palla’s klaar voor alle gasten.

 

Meer informatie over de Romeinenweek in Archeon vind je op https://www.archeon.nl/nl/agenda/romeinen_week.html