Top 10 snelste Wing Coasters ter wereld

Wing Coasters zijn achtbanen waarbij de zitjes van de achtbaantrein niet boven de track zijn geplaatst, maar langs de zijkant van de track. Hierdoor lijkt de achtbaantrein een soort van grote vogel te zijn die vliegt. Inzittenden van dit type achtbanen krijgen een soort van zweverig gevoel wanneer ze een ritje maken. Wij zochten uit welke de 10 snelste Wing Coasters in de wereld zijn en brachten ze samen in deze top 10.

 

#10: Thunderbird – Holiday World (96,6 km/u)

Thunderbird in het Amerikaanse pretpark Holiday World werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2015. Deze gelanceerde Wing Coaster behaalt een snelheid van 0 tot 96,6 km/u in 3,5 seconden. Thunderbird is 42,7 meter hoog en op het 925,1 meter lange parcours gaan de inzittende 4 keer overkop. Thunderbird is tevens de enige gelanceerde achtbaan die Bolliger & Mabillard maakte en het is ook een van de twee enige gelanceerde Wing Coasters in de wereld. De rollercoaster was een investering van 22 miljoen dollar.

 

#9: Wild Eagle – Dollywood (98,2 km/u)

Wild Eagle in het Amerikaanse pretpark Dollywood werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2012. De Wing Coaster behaalt een snelheid van 98,2 km/u en bevat een drop van 41,1 meter. In totaal is Wild Eagle 953,1 meter lang en de bezoekers gaan 4 keer overkop tijdens de rit. De rollercoaster was een investering van 20 miljoen dollar.

 

#8: Flug der Dämonen – Heide Park Resort (100 km/u)

Flug der Dämonen in het Duitse pretpark Heide Park Resort werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2014. De Wing Coaster behaalt een snelheid van 100 km/u en is 40 meter hoog. Tijdens de rit van 772 meter gaan de bezoekers 5 keer over kop. De rollercoaster was een investering van 15 miljoen euro.

 

#7: GateKeeper – Cedar Point (107,8 km/u)

GateKeeper in het Amerikaanse pretpark Cedar Point werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2013. De Wing Coaster behaalt een snelheid van 107,8 km/u en is 51,8 meter hoog. Tijdens de rit van 1269,2 meter gaan de inzittende 6 keer overkop. De rollercoaster was een investering van 25 miljoen dollar en loopt over de toegangspoort van het park.

 

#6: Parrot Coaster – Chimelong Ocean Kingdom (108 km/u)

Parrot Coaster in het Chinese pretpark Chimelong Ocean Kingdom werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2014. De Wing Coaster behaald een snelheid van 108 km/u en is 50 meter hoog. Tijdens de rit van 1278 meter gaan de bezoekers 3 keer overkop.

 

#5: Wing Coaster – Wuxi Wanda City (118 km/u)

De Wing Coaster in het Chinese pretpark Wuxi Wanda City in de provincie Jiangsu moet in de loop van 2019 openen. De rollercoaster wordt gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en moet de snelste Wing Coaster worden dat de fabrikant bouwde. De achtbaan krijgt een snelheid van 118 km/u en wordt 60 meter hoog. Tijdens de rit van 1278 meter gaan de bezoekers 4 keer overkop. Hieronder kan u de onride simulatie beelden bekijken die werden gemaakt aan de hand van de getoonde lay-out.

 

#4: X2 – Six Flags Magic Mountain (122,3 km/u)

X2 in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain werd gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics in 2002. X2 is de allereerste 4D Coaster ooit gebouwd. Bij een 4D coaster draaien de bakjes tijdens de rit rond hun horizontale as waardoor de inzittende meermaals overkop gaan. De 4D Coaster behaalt een snelheid van 122,3 km/u en er zitten 2 inversies in de baan. De achtbaan was bij opening de snelste rollercoaster ter wereld die overkop ging. Dat record hield de achtbaan 4 jaar lang in handen. De rollercoaster is 53,3 meter hoog en heeft een daling van 65,5 meter. De steilste drop op het parcours van 1100,3 meter is 88,5 graden en er zijn krachten tot 4 G te voelen.

 

#3-2: Dinoconda – China Dinosaurs Park & Eejanaika – Fuji-Q Highland (126 km/u)

Dinoconda in China Dinosaurs Park en Eejanaika in Fuji-Q Highland behalen beiden een even grote snelheid en delen daarom samen de 2de plaats.

 

Eejanaika – Fuji-Q Highland:

Eejanaika in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland werd gebouwd door de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies in 2006. Eejanaika is een 4D Coaster en was de aller eerste in zijn soort in Azië. De 4D Coaster behaalt een snelheid van 126 km/u en bevat 3 inversies. In totaal is de achtbaan 76 meter hoog en 1153 meter lang. Bij opening pakte Eejanaika het record van snelste achtbaan ter wereld die overkop ging.

 

Dinoconda – China Dinosaurs Park:

Dinoconda in het Chinese pretpark China Dinosaurs Park werd gebouwd door de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies in 2012. Ook Dinoconda is een 4D Coaster, de derde en laatste gebouwde van het model 4th Dimension. Tijdens de rit wordt er een snelheid behaalt van 126 km/u en de bezoekers gaan door 3 inversies. In totaal is de achtbaan 69 meter hoog en 1050 meter lang.

 

#1: Furius Baco – PortAventura Park (135 km/u)

Furius Baco in het Spaanse pretpark PortAventura Park werd gebouwd in 2007 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De gelanceerde achtbaan behaalt een snelheid van 135 km/u en bevat 1 inversie. De achtbaan was bij opening de snelste rollercoaster van Europa, de snelste achtbaan met een inversie in de wereld en de snelste Wing Coaster ter wereld. Het Europese snelheidsrecord verloor de achtbaan definitief in 2018 aan Hyperion in Energylanida en in 2017 geraakte de achtbaan haar record kwijt voor snelste achtbaan met een inversie aan de vernieuwde Do-Dodonpa in Fuji-Q Highland. Maar hoe dan ook was het best knap om deze records meer dan 10 jaar in handen te hebben. Furius Baco is nog steeds de snelste Wing Coaster ter wereld en de enige die Intamin ooit gebouwd heeft.

 

 

Toekomst:

In 2018 hadden we een nieuwkomer met Fēnix in het Nederlandse pretpark Toverland die de 10de plaats te pakken kreeg in deze top 10. De achtbaan is gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en behaalt een snelheid van 95 km/u. Door de komst van de Wing Coaster in het Chinese pretpark Wuxi Wanda City valt Fēnix na 1 jaar alweer uit de top 10.

De Wing Coaster van Wuxi Wanda City is meteen de snelste Wing Coaster die Bolliger & Mabillard bouwde en komt zo op een mooie 5de plaats terecht in deze top 10. Van alle fabrikanten in deze lijst bouwde B&M de meeste Wing Coasters. Toch wisten ze zich niet in de top 3 van deze top 10 te nestelen.

 

Nog meer Wing Coasters:

Sinds 2014 bouwde Bolliger & Mabillard 7 Wing Coasters in China. Hiervan zijn echter maar heel weinig gegevens van bekent. Twee daarvan waar informatie over bekend is, staan in deze top 10. Over de vijf andere zijn helaas geen snelheidsstatistieken bekend waardoor we niet weten als ze in deze top 10 zouden terecht komen.

Zo opende in 2017 Flying Wing Coaster in Happy Valley in de provincie Chongqing, deze Wing Coaster gaat 5 keer over kop. In 2018 opende Wing Coaster in Colourful Yunnan Paradise, deze rollercoaster is 45 meter hoog en gaat 5 keer over kop. Nog in 2018 opende Heaven’s Wing in Huayi Brothers Movie World, deze Wing Coaster gaat 6 keer over kop.

Nog mogelijke nieuwkomers voor deze top 10 in 2019 is de Wing Coaster van Hot Go Dreamworld die 6 keer over kop gaat en de Wing Coaster van Happy Valley Jiangsu die 5 keer over kop gaat. Mocht er meer informatie bekend gemaakt worden zullen we deze top 10 verder updaten.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 9000 achtbanen wereldwijd.