Bouwer in de kijker: Larson International

 

Larson International is een attractiebouwer die gevestigd is in Texas, Amerika. Het bedrijf bouwt eigen ontworpen attracties voor kermissen en pretparken, maar bezit ook de patenten van Bisch-Rocco en Sellner Manufacturing. Een van de meest gekende Larson-attracties is ongetwijfeld de Larson Loop die je terugvindt in meerdere Amerikaanse parken.

 

Larson Internationaal draagt ook de naam J&S Rides. Dit bedrijf werd opgericht rond 1988 en specialiseerde zich in het bouwen van attracties. Doorheen de jaren kocht het bedrijf ook andere bedrijven op.

In 2002 kocht Larson de rechten van de Flying Scooters-attractie, die ontworpen werd door Bisch-Rocco. Dit bedrijf bouwde een roterende constructie om piloten te trainen. In 1930 werd een variant ontwikkeld die gebouwd kon worden voor attractieparken. De eerste modernere uitvoering van Larson werd gekocht door California’s Great America.

In 2007 kocht Larson de patenten op de Cliff Hanger en Zero Gravity-attracties, die voorheen gebouwd werden door Dartron Industries.

In 2011 kocht Larson ook Sellner Manufacturing, een attractiebouwer uit Minnesota. Dit bedrijf bestond sinds 1923 en was gekend voor waterglijbanen, maar vooral voor de Tilt-A-Whirl attractie was bijzonder populair.

 

Attracties:

Flying Scooters: Bij de Flying Scooters-attractie neem je plaats in een gondel die je zelf kan omhoog en omlaag laten bewegen. De molen zelf werkt als een zweefmolen, maar door middel van een speciale vleugel kan je zelf de zweefhoogte kiezen.

 

 

Tilt-A-Whirl: Bij de Tilt-A-Whirl neem je plaats in een gondel, die op een roterend platform gemonteerd is. Dit platform draait afzonderlijk van de grote schijf rond, waarop meerdere van deze platformen zich bevinden.

 

 

Star Dancer: De Star Dancer bestaat uit een centrale mast met daaraan een ster met gondels. Bij het begin van de rit worden de gondels omhoog gehesen en gaat de attractie draaien, waardoor je een mooi overzicht krijgt op de omgeving.

 

 

Super Shot: De Super Shot is een vrijevaltoren, waarbij je in een ronde gondel omhoog gehesen wordt. Na enkele seconden op een hoogte van 40 meter stil te hangen, maak je plots een vrijeval.

 

 

Mega Bounce: Bij deze attractie neem je plaats op een stoeltje, dat op een arm gemonteerd zit. Wanneer de attractie begint rond te draaien, gaan de armen snel op en neer.

 

 

Huff-n-Puff: De Huff-n-Puff is een echte kinderattractie. De kids nemen plaats in een treinwagon die ze met behulp van een hendel zelf laten rijden.

 

 

Fireball: Bij de Fireball gaan de inzittenden voorwaarts en achterwaarts door een looping. Eerst schommel je heen en weer tot er voldoende snelheid opgebouwd is om volledig ondersteboven te gaan. Een serie van 360° rondjes volgt door de looping waarbij je af en toe volledig ondersteboven zal stilhangen.

 

 

Giant Loop: De Giant Loop is een grotere versie van de Fireball. Bij deze versie ligt het hoogste punt op 22 meter.

 

 

Hubbles Wheel: Het Hubbles Wheel is een soort reuzenrad dat gebruikmaakt van de technologie achter de Fireball.

 

 

Funnel Force: De Funnel Force is de Larson-uitvoering van de klassieke zweefmolen.

 

 

Spin Rides

Larson biedt ook een breed gamma aan Spin Rides aan. Deze attracties hebben als basis de theekopjes-attractie, maar dan in verschillende uitvoeringen.

 

Track Rides

Onder de Track Rides vinden we rondritjes die over een spoor verlopen. Hier is keuze tussen een prehistorisch thema of de klassieke oldtimers.

 

Flying Rides

Onder deze noemer verzamelt Larson de kindermolens, die armen hebben die met een druk op een knop omhoog kunnen bewegen.

 

Bron en foto’s: Larson International