De Zonnegloed wil komende jaren nog meer dieren kunnen opvangen

De Zonnegloed in Vleteren kan terugblikken op een succesvol jaar waarbij men 70.000 bezoekers kon verwelkomen. Vorig jaar heeft men voor 35 nieuwe dieren blijvende opvang kunnen bieden waaronder beren, roofvogels en stinkdieren. Ook de komende jaren wil men blijven groeien om nog meer verwaarloosde dieren een veilig onderdak te kunnen bieden.

 

Wild Animal Sanctuary De Zonnegloed in het West-Vlaamse Vleteren is uniek in zijn soort in België. Ze redden dieren uit gruwelijke gevangenissituaties en zorgen ervoor dat ze kunnen leven in grote aangepaste leefomgevingen met anderen van hun eigen soort. Daarnaast kunnen mensen gewonde dieren de ze gevonden hebben binnenbrengen voor de eerste zorgen. Op dit moment kan men onderdak bieden aan 350 dieren van 113 verschillende diersoorten.

Karel Ackaert, verantwoordelijke van De Zonnegloed, is tevreden over 2018. Vooral de reddingsactie van de bruine beren Uli en Mimi was een hoogtepunt. Ook de bezoekersaantallen vielen niet tegen. Aangezien ze geen subsidies van de overheid krijgen is het voor hen belangrijk dat ze via bezoekers en vrije donaties genoeg geld binnenkrijgen om de dieren dagelijks te verzorgen.

De komende jaren wil men nog meer verblijven bouwen om gewonde en verwaarloosde dieren op te vangen. Een eerste stap zou reeds eind februari klaar moeten zijn, waarbij het voormalige jeugdverblijf zal omgebouwd worden naar dierenverblijven waar vooral reptielen zullen ondergebracht worden. In de periode 2019-2020 hoopt men om ook nog uit te breiden met opvangplekken voor grote katachtigen. Het zou in de eerste plaats gaan om poema’s, luipaarden en leeuwen. In een latere fase zouden hier ook nog wolven bij komen. De meeste van deze dieren zou overgenomen worden van de Nederlandse Stichting AAP (Animal Advocacy and Protection).

Bron: Het Laatste Nieuws, De Zonnegloed