Top 10 meeste achtbanen in een Europees pretpark

Ben jij ook een achtbaan fan? Hou jij ook zo veel van achtbanen? Ben je vaak terug te vinden op een achtbaan? Dan is dit de perfecte top 10 voor jou! We zochten uit welke parken in Europa de meeste achtbanen hebben en brachten ze samen in deze top 10.

 

Dit jaar zijn er maar liefst 3 nieuwkomers in de top 10. Hierdoor zijn er 5 pretparken die allemaal 8 achtbanen hebben en daardoor samen op een 8ste plaats staan. Daarom is de top 10 een top 13 geworden.

 

#13-9: Gardaland, Linnanmäki, PortAventura Park, Walibi Belgium,… (8)

Het Belgische Bobbejaanland, het Spaanse PortAventura Park, het Italiaanse Gardaland, het Belgische Walibi Belgium en het Finse Linnanmäki hebben allemaal 8 achtbanen in het assortiment en delen daarom samen een 8ste plaats.

 

Bobbejaanland:

We beginnen deze lijst al meteen met onze eerste nieuwkomer. Bobbejaanland is gelegen in de Belgische provincie Antwerpen en werd opgericht in 1961 door de countryzanger Bobbejaan Schoepen. Dit jaar opent het park een gloednieuwe achtbaan, het wordt een Infinity Coaster van de Duitse fabrikant Gerstlauer. Het wordt de grootste achtbaan van het park en van België.

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen waarvan er 1 een snelheid behaalt van 100 km/u en 2 achtbanen die een snelheid behalen van minstens 70 km/u. In maar 2 achtbanen ga je overkop en er zijn 2 achtbanen waarin je een Virtual Reality-ervaring kan beleven. Het park bevat geen enkele houten achtbaan maar wel 1 gelanceerde achtbaan. De oudste nog werkende achtbaan werd gebouwd in 1987 (Dream Catcher) en de jongste achtbaan werd gebouwd in 2019 (de gloednieuwe Infinity Coaster).

 

Gardaland:

Gardaland is gelegen in de Italiaanse regio Veneto en ligt vlakbij het Gardameer. Een van de topattracties is de Wing Coaster Raptor van B&M, die zeer mooi gethematiseerd is. Daarnaast heb je ook nog de spectaculaire Dive Coaster (Oblivion – The Black Hole), een bizarre achtbaan waarbij de bezoekers lange tijd ondersteboven hangen (Sequoia Adventure) en een lange familieachtbaan (Mammut).

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen waarvan er 1 een snelheid behaalt van 100 km/u en 4 achtbanen die een snelheid behalen van minstens 70 km/u. In maar liefst 5 achtbanen ga je overkop en er is 1 achtbaan waar je een Virtual Reality-ervaring kan beleven. Het park bevat geen enkele houten achtbaan of gelanceerde achtbaan. De oudste achtbaan werd gebouwd in 1985 (Shaman) en de jongste achtbaan werd gebouwd in 2016 (Kung Fu Panda Master).

 

Linnanmäki:

Linnanmäki is gelegen in de Finse hoofdstad Helsinki en is het oudste pretpark van het land. De achtbaan in het park met de meeste historische waarde is ongetwijfeld de houten achtbaan, Vuoristorata, die gebouwd werd in 1951. De rollercoaster heeft drie treinen die bestuurd worden door een Brakeman. Een Brakeman is een persoon die meerijdt op de achtbaan en ervoor zorgt dat de trein op tijd remt. Linnanmäki heeft ook twee speciale achtbanen, namelijk de 4D Coaster, Kirnu, waarbij de bakjes rond de horizontale as draaien en daardoor overkop gaan en Ukko, een bizarre achtbaan waarbij de lifthill pas eindigt in de helft van de eerste inversie, waardoor de bezoekers heel traag overkop gaan. In 2019 opent het park Taiga, een multi launch coaster met meerdere inversies van de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides.

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen, maar er is ook nog een twijfelgeval. Sommige achtbaanfans rekenen het mee als een Inverted Powered Coaster en anderen dan weer niet. Voor wie het wel meerekent heeft het pretpark dus 9 achtbanen. Linnanmäki heeft 2 achtbanen die sneller gaan dan 100 km/u en 2 achtbanen die sneller gaan dan 70 km/u. Het park heeft 1 houten achtbaan en een achtbaan die een Virtual Reality-ervaring kan aanbieden. In 3 achtbanen kan je overkop. De oudste nog werkende achtbaan van het park is de houten achtbaan Vuoristorata, die opende in 1951. De jongste achtbaan van het park is Taiga, die in 2019 opent voor het publiek.

 

PortAventura Park:

PortAventura Park is gelegen in de Spaanse provincie Tarragona en is een onderdeel van het PortAventura World Resort. De meest sensationele achtbaan van het park is Shambhala, een Hyper Coaster van B&M, die een drop heeft van 78 meter diep en daarbij een snelheid behaalt van 134 km/u. De snelste achtbaan van het park is de gelanceerde achtbaan Furius Baco, met een snelheid van 135 km/u en de achtbaan die het meest overkop gaat is Dragon Khan, waarbij de bezoekers door 8 inversies moeten. Hiernaast heb je nog een duellerende houten achtbaan Stampida en een aantal familieachtbanen.

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen waarvan er 3 sneller gaan dan 100 km/u en 5 achtbanen die sneller gaan dan 70 km/u. PortAventura heeft 3 houten achtbanen, 1 gelanceerde achtbaan en 2 achtbanen die overkop gaan. De oudste achtbanen werden gebouwd in 1995 (Dragon Khan en Diablo). De jongste achtbaan is Shambhala, die gebouwd werd in 2012.

 

Walibi Belgium:

Walibi Belgium is de 2de nieuwkomer in de top 10 en is gelegen in de Belgische provincie Waals-Brabant. Het pretpark heeft verschillende spectaculaire attracties, waaronder de gelanceerde indoor looping achtbaan, Psyké Underground, en de gelanceerde watercoaster, Pulsar, waarbij de bezoekers met een snelheid van 100 km/u in het water plonsen. Daarnaast heeft het park ook een houten achtbaan (Weerwolf), een Inverted Coaster (Vampire) en een Boomerang Coaster (Cobra). Dit jaar opent het park een nieuwe familieachtbaan van de Duitse achtbaanbouwer Zierer en ook voor 2020 en 2021 staan er nog achtbanen op de planning.

In totaal heeft Walibi Belgium 8 achtbanen waarvan er 1 een snelheid behaalt van meer dan 100 km/u en 5 achtbanen die een snelheid behalen van meer dan 70 km/u. In totaal gaan er 3 achtbanen overkop en zijn er 3 achtbanen die het parcours zowel voorwaarts als achterwaarts afleggen. Er is 1 houten achtbaan en 2 achtbanen die gelanceerd worden. De oudste nog werkende achtbaan van het park is Psyké Underground, die opende in 1982, en de jongste achtbaan van het park is de familieachtbaan die dit jaar zal openen voor het publiek.

 

#8-6: Mirabilandia, Heide Park & Flamingo Land (9)

Het Italiaanse Mirabilandia, het Engelse Flamingo Land en het Duitse Heide Park hebben allemaal 9 achtbanen in hun park staan en delen daarom samen de 6de plaats.

 

Flamingo Land:

Flamingo Land is gelegen in het Engelse graafschap North Yorkshire en is een combinatie van een pretpark en dierentuin. Het pretpark heeft verschillende spectaculaire achtbanen, maar ook een heleboel achtbanen die gericht zijn op de allerkleinsten. Kumali is de grootste achtbaan van het park. Het is een Inverted Coaster van Vekoma die een snelheid behaalt van 88,3 km/u en waarbij de bezoekers 4 keer overkop gaan. Velocity is een gelanceerde motorachtbaan die een snelheid behaalt van 86,9 km/u. Mumbo Jumbo is een El Loco coaster van S&S Sensei Technologies. Deze achtbaan heeft een spectaculaire drop van maar liefst 112° en is daarmee de achtbaan met de tweede steilste drop in Europa.

In totaal heeft Flamingo Land 9 achtbanen, waarvan er 4 gericht zijn op de durvers en 5 gericht zijn op kleine kinderen. Er zijn 8 achtbanen waar volwassenen in mogen. In 3 achtbanen ga je overkop en er is 1 gelanceerde achtbaan. De oudste nog werkende achtbaan van het park is Dino Roller, die in 1988 geopend werd. De jongste achtbaan van het park is Hero, die in 2013 geopend werd.

 

Heide Park:

Heide Park is gelegen in de Duitse deelstaat Nedersaksen en is het pretpark dat het meeste actie aanbied in Duitsland. Het pretpark heeft verschillende spectaculaire achtbanen zoals de houten achtbaan Colossos, die een hoogte heeft van 50 meter, de Dive Coaster Krake, de Wing Coaster Flug der Dämonen en de gelanceerde achtbaan Desert Race.

In totaal heeft Heide Park 9 achtbanen waarvan er 6 voor de durvers zijn en 3 voor families. Er zijn 4 achtbanen die minstens een snelheid behalen van 100 km/u en er zijn 5 achtbanen die sneller gaan dan 70 km/u. In 4 achtbanen gaan de bezoekers overkop en er is 1 gelanceerde achtbaan. Heide Park heeft ook 1 houten achtbaan en een zeldzame Bobslee-achtbaan. De oudste nog werkende achtbaan van het park is de Looping Coaster Big Loop, die geopend werd in 1983 en de jongste achtbaan van het park is de Wing Coaster, Flug der Dämonen, die opende in 2014.

 

Mirabilandia:

De 3de en laatste nieuwkomer van 2019 is Mirabilandia dat gelegen is in de Italiaanse regio Emilia-Romagna. Dit jaar pakt het park uit met een duellerende motorachtbaan die de naam Superbike Race krijgt. Bezoekers zullen met twee tegelijkertijd tegen elkaar kunnen racen. Verder heeft het park nog een Water Coaster (Divertical), een gelanceerde achtbaan (iSpeed) en de Inverted Coaster (Katun). Ook de familieachtbaan Rexplorer is een populaire achtbaan onder de bezoekers.

In totaal heeft Mirabilandia 9 achtbanen waarvan 2 achtbanen minstens een snelheid behalen van 100 km/u en 3 achtbanen zijn sneller gaan dan 70 km/u. In 2 achtbanen gaan de bezoekers overkop en er zijn 3 gelanceerde achtbanen. Het park heeft geen houten achtbaan meer maar wel 2 roller coasters waarbij je tegen elkaar kan racen. De oudste nog werkende achtbaan van het park is Rexplorer die geopend werd in 1983 en de jongste achtbaan van het park is Superbike Race die in 2019 geopend wordt.

 

#5: Alton Towers (10)

Alton Towers is gelegen in het Engelse graafschap Staffordshire en is gelegen rond de torens van het kasteel van Alton. Het pretpark heeft verschillende spectaculaire attracties zoals de Flying Coaster Galactica, waarbij de bezoekers het gevoel krijgen dat ze vliegen gedurende de rit. Het park bezit ook de intense Inverted Coaster Nemesis en de Dive Coaster Oblivion, waarbij de bezoekers 35 meter onder de grond duiken. De spectaculairste achtbaan van het park is de looping coaster, The Smiler, die maar liefst 14 keer overkop gaat en daarmee het wereldrecord in handen heeft. Tot slot is er nog Wicker Man, een rollercoaster die vuur en hout combineert.

In totaal heeft Alton Towers 10 achtbanen waarvan er 3 overkop gaan. Het park heeft 1 achtbaan die sneller gaat dan 100 km/u en 6 achtbanen die een snelheid behalen hoger dan 70 km/u. Het park heeft 1 gelanceerde achtbaan en 1 houten achtbaan. De oudste nog werkende achtbaan van het park is de Runaway Mine Train, die geopend werd in 1992 en de jongste achtbaan in het park is de houten achtbaan Wicker Man die opende in 2018.

 

#4-3: Blackpool Pleasure Beach & Energylandia (12)

Het Engelse Blackpool Pleasure Beach en het Poolse Energylandia hebben allemaal 12 achtbanen en delen daarom samen de 3de plaats.

 

Blackpool Pleasure Beach:

Blackpool Pleasure Beach is gelegen in het Engelse graafschap Lancashire en is een pretpark met een hoge historische waarde. Het park bevat veel houten oude achtbanen en andere nostalgische attracties. De grootste achtbaan van het park is de Big One, een megacoaster van Arrow Dynamics, die een snelheid behaalt van 119,1 km/u en bij opening de grootste van Europa was. Icon was de nieuwe achtbaan van 2018 en is een multi launch coaster die verschillende keren overkop gaat. In de Inverted Coaster Infusion ga je dan weer 5 keer overkop, terwijl je bij de houten achtbaan Grand National met elkaar in duel kan gaan. Steeplechase is de enige nog werkende achtbaan in de wereld waarbij bezoekers op 3 verschillende tracks tegen elkaar kunnen racen.

In totaal heeft Blackpool Pleasure Beach 12 achtbanen waarvan er 8 in staal zijn en maar liefst 4 in hout. Er is 1 achtbaan die een snelheid behaalt van meer dan 100 km/u en er zijn 4 achtbanen die een snelheid behalen van meer dan 70 km/u. Het pretpark heeft 4 achtbanen die langer zijn dan 1000 meter en 2 attracties waarbij je tegen elkaar kan racen. Het park bevat 2 gelanceerde achtbanen en 3 achtbanen die overkop gaan. Blackpool Pleasure Beach heeft als enige pretpark in de wereld 4 nog werkende achtbanen die in 1935 gebouwd zijn of vroeger. De oudste nog werkende achtbaan van het park is de houten achtbaan Big Dipper, die in 1923 geopend werd en de jongste achtbaan is de Icon, de multi launch coaster die in 2018 opende.

 

Energylandia:

Energylandia is gelegen in de Poolse provincie Malopolskie en is het snelst groeiende pretpark in Europa. Het pretpark opende in 2018 met Hyperion de grootste mega coaster van Europa, die een snelheid van 142 km/u heeft en een drop bevat van 82 meter diep. Het park opende met Speed de grootste watercoaster ter wereld. Speed heeft een hoogte van 50 meter en behaalt een snelheid van 101 km/u. Daarnaast heeft Energylandia ook nog een Inverted Coaster van Vekoma en een gelanceerde achtbaan van diezelfde fabrikant. Voor de toekomst staan er nog meerdere achtbanen op de planning zoals een hybride achtbaan van RMC, een multi launch coaster van Vekoma en een heuse tilt coaster.

In totaal heeft Energylandia 12 achtbanen waarvan er 2 overkop gaan. Er zijn 2 achtbanen die sneller gaan dan 100 km/u en er zijn 5 achtbanen die sneller gaan dan 70 km/u. Het park heeft 2 achtbanen waarbij de bezoekers onderaan de track hangen en 1 gelanceerde achtbaan. De oudste achtbanen van het park zijn geopend in 2014. Dit zijn de familieachtbanen Mars, Owocowy Ogród en Viking Roller Coaster. De jongste achtbaan van het park is Hyperion die in de zomer van 2018 opende.

 

#2-1: Europa-Park & Wiener Prater(13)

Het Duitse Europa-Park en Oostenrijkse Wiener Prater hebben beide 13 achtbanen en delen daarom samen de eerste plaats.

 

Europa-Park:

Europa-Park is gelegen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg en richt zich op de volledige familie. Het park heeft verschillende spectaculaire attracties en ook verschillende attracties gericht op gezinnen en kinderen. In het pretpark worden er elke dag verschillende grote shows opgevoerd en momenteel is men bezig met de bouw van een groot waterpark. De grootste achtbaan van het park is de megacoaster Silver Star, die een snelheid behaalt van 127 km/u en 73 meter hoog is. In de achtbaan Blue Fire kan je dan weer 4 keer overkop gaan en in de houten achtbaan Wodan raas je dan weer tegen 100 km/u door het parcours.

In totaal heeft het pretpark 13 achtbanen waarvan er 12 in staal en 1 in hout. Er zijn 3 achtbanen die minstens een snelheid behalen van 100 km/u en er zijn 7 achtbanen die een snelheid behalen van minstens 70 km/u. Het pretpark bevat 2 watercoasters en 2 achtbanen die een Virtual Reality-ervaring aanbieden met in totaal 5 verschillende VR-films. Er is 1 achtbaan die overkop gaat en er is ook 1 gelanceerde achtbaan. Europa-Park heeft 2 achtbanen die indoor zijn gebouwd en 1 Bobslee-achtbaan. De oudste achtbaan van het pretpark is Alpenexpress Enzian, die geopend werd in 1984 en de jongste achtbaan van het park is Ba-a-a-Express die in 2016 opende.

 

Wiener Prater:

Wiener Prater is gelegen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Het pretpark heeft geen vaste toegangsprijs zodat er dient betaalt te worden per attractie. Het pretpark heeft vele familieachtbanen en een aantal thrill rides. De spectaculairste achtbaan van het park is de Boomerang Coaster waarbij de bezoekers 3 keer voorwaarts overkop gaan en 3 keer achterwaarts overkop gaan. Volare is een achtbaan van Zamperla waarbij de bezoekers in de bakjes van de achtbaan moeten liggen. De attractie behaalt een snelheid van 50 km/u en gaat 2 keer overkop. Verder heeft het park nog de Megablitz, een familieachtbaan van Vekoma, die een snelheid behaalt van 70 km/u en een verrassend leuke rit weggeeft.

In totaal heeft het park 12 vaste achtbanen en 1 seizoensgebonden achtbaan in het assortiment zitten. Hiervan hebben 3 een snelheid behalen van minstens 70 km/u. In 2 achtbanen ga je overkop en het park heeft 2 houten achtbanen waarvan er eentje alleen is toegelaten voor de allerkleinste kinderen. Het pretpark heeft 3 wilde-muis achtbanen en 3 achtbanen met draaiende karretjes. Er zijn 3 achtbanen overdekt, waarvan er 2 een volledige rit in het donker hebben. De oudste nog werkende achtbaan van het pretpark is de houten kinderachtbaan Auto BergBahn, die geopend werd in 1948. De jongste achtbaan van het park is de indoor spinning coaster, Maskerade, die opende in 2015. In 2016, 2017 en 2018 kwamen er telkens een gastachtbaan naar het park, die er een aantal maanden verbleef en zo tijdelijk een 13de achtbaan voor het park vormde. Ook in 2019 is dit het geval al is nog niet duidelijk welke achtbaan dit zal zijn.

 

 

Toekomst:

De lijst is de afgelopen jaren hard veranderd en zal ook in de toekomst nog hard veranderen. Dit jaar zijn er maar liefst 3 nieuwe pretparken die de lijst voor het eerst binnenkomen. Verschillende andere parken hebben nog toekomstplannen voor 2020 of later.

Dit jaar hebben we 5 parken in de lijst die dit een nieuwe achtbaan openen. We hebben Mirabilandia dat de duellerende achtbaan Superbike Race opent waardoor het pretpark van 7 achtbanen naar 9 achtbanen stijgt. Linnanmäki sloot vorig jaar de achtbaan Vonkaputous en opent dit jaar in de plaats de gelanceerde achtbaan Taiga en ook Bobbejaanland opent een nieuwe Infinity Coaster. Wiener Prater zag in 2018 haar tijdelijke achtbaan Olympia Looping terug verdwijnen maar krijgt er dan weer een nieuwe tijdelijke achtbaan bij. Tot slot hebben we nog Walibi Belgium dat voor het tweede jaar op rij een achtbaan opent.

In een verdere toekomst zullen er mogelijk nog meer nieuwe parken bijkomen. Gröna Lund plant in de toekomst nog een nieuwe achtbaan. Deze zou dan in 2021 moeten openen, waardoor het totaal op 8 komt. Ook de Efteling heeft plannen voor nog een 7 ste en 8ste achtbaan in 2020 en 9de in 2021. Parc Astérix plant op haar beurt een 8ste achtbaan in 2021. Daarnaast zal ook Phantasialand een 8ste rollercoaster openen met de gelanceerde Flying Coaster F.L.Y.

Bij de bestaande parken in de top 10 zijn er ook nog uitbreidingsplannen. Energylandia heeft nog concrete plannen voor een RMC hybride achtbaan, een familieachtbaan en een multi launch coaster. Daarnaast zijn er ook nog plannen voor een mijntrein-achtbaan en een tilt coaster. Europa-Park wil dan weer een 14de achtbaan openen in 2021. Ook Walibi Belgium heeft nog plannen voor een 9de en 10de achtbaan in 2020 en 2021.

Parken die net niet de top 10 halen zijn: Phantasialand (7), Gröna Lund (7), Parc Astérix (7), Walibi Holland (7), Thorpe Park (7), Movie Park Germany (7), Hansa Park (7), Skyline Park (7), Efteling (7), Parc Saint Paul (7), Djurs Sommerland (7) en Parque de Atracciones de Madrid (7).

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 aan de hand van de rollercoaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 4500 pretparken en meer dan 9000 achtbanen wereldwijd.