Top 10 hoogste indoor coasters ter wereld

Soms zijn de weergoden ons minder goed gezind wanneer men een bezoekje brengt aan een pretpark. Gelukkig zijn er heel wat pretparken die overdekte attracties of zones aanbieden waar de bezoekers niet nat worden en waar heel wat attracties terug te vinden zijn, zo ook achtbanen. Wij zochten uit welke de 10 hoogste overdekte achtbanen ter wereld zijn en vatten ze samen in deze top 10.

 

 

#10: Star Ripper – Star Fantasy Port (30 m)

Star Ripper werd geopend in 2017 in het Chinese pretpark Star Fantasy Port. De rollercoaster heeft een hoogte van 30 meter en een snelheid van 72 km/u. Tijden de rit van 550 meter gaan de bezoekers 3 keer overkop en door 1 lange tunnel. Star Ripper is gelegen in een indoor pretpark.

 

#9-8: Space Mountain – Tokyo Disney & Hong Kong Disneyland (30,5 m)

Space Mountain in Tokyo Disney en Hyperspace Mountain in Hong Kong Disneyland zijn even hoog en delen daarom samen de 5de plaats in deze top 10.

 

Space Mountain – Tokyo Disney:

Space Mountain werd ontworpen door Walter Elias Disney en werd geopend in 1983 in Tokyo Disneyland, een pretpark van het Japanse Tokyo Disney resort. De achtbaan heeft een hoogte van 30,5 meter en is 1051,6 meter lang. De achtbaanrit van 2 minuten en 40 seconden verloopt volledig in het donker.

 

Space Mountain – Hong Kong Disneyland:

Hyperspace Mountain werd gebouwd in 2005 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Hong Kong Disneyland. De achtbaan heeft een hoogte van 30,5 meter en is 1051,6 meter lang. De achtbaanrit van 2 minuten en 30 seconden verloopt volledig in het donker.

 

#7: Star Wars Hyperspace Mountain: Rebel Mission – Disneyland Paris (32 m)

Star Wars Hyperspace Mountain Rebel Mission werd geopend in Disneyland Park, een pretpark van het Franse Disneyland Paris resort. De achtbaan werd gebouwd in 1995 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Hyperspace Mountain wordt door middel van een elektrische lier gelanceerd tot een snelheid van 70,8 km/u en bereikt daarmee een hoogte van 32 meter. Tijdens de track van 1 kilometer lang die volledig in het donker afgelegd wordt gaan de bezoekers 3 keer overkop.

 

#6: Shark Attack – Hotgo Spring Paradise (37 m)

Shark Attack werd gebouwd in 2017 door de Chinese achtbaanbouwer Beijing Shibaolai Amusement Equipment in het Chinese pretpark Hotgo Spring Paradise. De achtbaanbaan is een namaakversie van de Boomerang Coaster van de Nederlandse fabrikant Vekoma. Shark Attack is de grootste achtbaan van het indoor pretpark en behaalt tijdens de rit een snelheid van 80 km/u. De bezoekers leggen het parcours zowel voorwaarts als achterwaarts af, waardoor ze in totaal 6 keer overkop gaan in de 3 inversies. De geschatte hoogte ligt op ongeveer 37 meter.

 

#5: Supersonic Odyssey – Berjaya Times Square Theme Park (38 m)

Supersonic Odyssey werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Maleisische pretpark Berjaya Times Square Theme Park. De achtbaan heeft een hoogte van 38 meter en behaalt een snelheid van 70 km/u. De rit start meteen met een Heartline Roll nog voor de trein op de bandenlift is gekomen. Het achtbaan parcours is in totaal 800 meter lang en bevat ook nog een Looping en Corkscrew, goed voor een totaal van 3 inversies. Supersonic Odyssey is gelegen in een overdekte hal waar ook de rest van het pretpark te vinden is.

 

#4: Psyké Underground – Walibi Belgium (42 m)

Psyké Underground werd gebouwd in 1982 door de voormalige Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Inductie Motor (LIM) lancering tot een snelheid gebracht van 85,3 km/u en bereikt een maximale hoogte van 42 meter. Het parcours van 220,1 meter bevat 1 looping en wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers 2 keer overkop gaan. De achtbaan werd officieel geopend in 1982 met de naam Sirocco. Sirocco had een vliegwiellancering en was volledig in de openlucht gebouwd.

In 1999 veranderde de naam naar Turbine en werd de looping overkapt. Bij de start van het nieuwe seizoen in 2009 ging de achtbaan niet meer open, veel fans dachten dat Turbine zou worden afgebroken, maar in de zomer van 2013 werd de achtbaan opnieuw geopend, dit maal onder de naam Psyké Underground. De achtbaan werd volledig overkapt en de vliegwiellancering werd vervangen door de LIM lancering, sindsdien gebeurd de volledige achtbaanrit in het donker.

 

#3: Mindbender – Galaxyland Amusement Park (44,2 m)

Mindbender werd gebouwd in 1985 door de voormalige Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in het Canadese pretpark Galaxyland Amusement Park. De achtbaan wordt via een bandenlift tot een hoogte van 44,2 meter gebracht waarna een drop volgt met een snelheid van 96,6 km/u. Tijdens de rit van maar liefst 1279,6 meter gaan de bezoekers door 3 loopings en krijgen ze tot 5,2 G krachten te verwerken. Mindbender is gelegen in een overdekt pretpark en was 32 jaar lang de hoogste indoor rollercoaster ter wereld.

 

#2: Dragonfly – Adventure Island (60 m)

In 2018 opent er in Qatar een nieuw pretpark dat volledig indoor zal komen te liggen. Het pretpark zal de naam Adventure Island krijgen en er komen twee of drie achtbanen te staan. Een van die achtbanen wordt Dragonfire en deze zal gebouwd worden door de Amerikaanse achtbaanbouwer Premier Rides. De achtbaan zal een hoogte van 60 meter krijgen en een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering bevatten. Het hoogste punt zal bereikt worden door een grote spike.

 

#1: Turbo Track – Ferrari World Abu Dhabi (64 m)

Turbo Track werd gebouwd in 2017 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in Ferrari World Abu Dhabi gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. De rollercoaster wordt gelanceerd met een snelheid van 102 km/u tot een hoogte van 64 meter. Hiermee is het de eerste indoor rollercoaster die de kaap van de 100 km/u overschrijdt. Turbo Track verbrak bij opening het 32 jaar oude wereldrecord van Mindbender in Galaxyland Amusement Park. De track van 180 meter wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd en bevindt zich in een gigantische hal van het pretpark.

 

 

Verleden:

In het verleden bestond een achtbaan in het Japanse Fantasy Dome Tomakomai die volledig overdekt was. De indoor coaster werd in 1990 gebouwd door de Japanse achtbaanbouwer Togo. Deze achtbaan had een hoogte van 35,1 meter en een snelheid van 90,1 km/u. De steilste drop op het 745,2 meter lange parcours had een hellingsgraad van 50 graden. Met deze statistieken zou de achtbaan op een 7de plek veroverd hebben mocht deze nog hebben bestaan.

 

Toekomst:

In 2017 mochten we maar liefst twee nieuwe achtbanen verwelkomen met Shark Attack in Hotgo Spring Paradise en Turbo Track in Ferrari World Abu Dhabi. Deze laatste kon zelfs het wereldrecord, dat al 32 jaar standhield, verbreken. Maar dat is nog niet alles, ook voor 2018 en 2019 staan er nieuwe achtbanen op het programma! Hierdoor wordt de oude top 10 nieuw leven ingeblazen. Door de komst van de verschillende nieuwe banen vallen Canyon Blaster in Adventuredome, Space Mountain in Magic Kingdom (Walt Disney World) en El Loco in Adventuredome uit de top 10.

 

In 2019 zal er alweer een nieuwkomer de top 10 binnendringen. Nickelodeon Universe Theme Park wordt een groot nieuw indoor pretpark in de Verenigde Staten van Amerika. Dit nieuwe indoor pretpark zal twee belangrijke grote achtbanen openen. Eén daarvan wordt een Euro-Fighter achtbaan van de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides dat een kopie wordt van Takabisha in Fuji-Q Highland, maar dan met een nog steilere first drop. Deze drop zal een hellingsgraad van 121,5° hebben waardoor het de nieuwe wereldrecordhouder wordt. De achtbaan krijgt ook zeven inversies. Hiermee zal het record van meeste inversies op een indoor achtbaan verpulverd worden. De Euro-Fighter krijgt een snelheid van 100 km/u, waardoor het de 2de of 3de snelste indoor achtbaan ter wereld wordt. Het parcours van 1.000 meter zal naast de zeven inversies ook een lancering en een lift hill bevatten. Tot slot wordt de rollercoaster 43 meter hoog. Hieronder een video van de Takabisha in Fuji-Q Highland.

 

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8500 achtbanen wereldwijd.