Top 10 langste flying coasters ter wereld

Een flying coaster is een achtbaan waarbij de treintjes van de achtbaan onderaan de track hangen in plaats van erboven zoals bij de meeste achtbanen. De bezoekers liggen in de bakjes op hun buik. Tijdens de rit verandert deze positie en komen de inzittenden soms op hun rug te liggen. Hierdoor lijkt het alsof je kan vliegen. Themeparkfreaks zocht uit wat de 10 langste flying coasters in de wereld zijn en brachten ze samen in deze top 10.

 

#10-9: Superman: Ultimate Flight & Crystal Wing (852,8 m)

Superman Ultimate Flight in Six Flags Great America en Crystal Wing in Happy Valley Beijing zijn beide even lang en delen daarom samen een 9de plaats.

 

Superman: Ultimate Flight – Six Flags Great America:

Superman Ultimate Flight werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America. De achtbaan heeft een lengte van 852,8 meter en een ritje duurt 3 minuten. Tijdens de rit wordt er een snelheid behaald van 82,1 km/u en de rollercoaster heeft een hoogte van 32,3 meter. In totaal gaan de bezoekers 2 keer overkop.

 

Crystal Wing – Happy Valley:

Crystal Wing werd in 2006 gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Chinese Happy Valley pretpark nabij Peking. Het was de allereerste flying coaster op Aziatische bodem en daarnaast werd deze zeer mooi gethematiseerd. De achtbaan heeft een lengte van 852,8 meter en een ritje duurt 3 minuten. Tijdens de rit wordt er een snelheid behaalt van 82,1 km/u en de rollercoaster heeft een hoogte van 32,3 meter. In totaal gaan de bezoekers 2 keer overkop.

 

#8: Starry Sky Ripper – Joyland (855 m)

Starry Sky Ripper werd gebouwd in 2011 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Chinese pretpark Joyland. De achtbaan heeft een lengte van 855 meter en een ritje duurt 2 minuten en 6 seconden. De flying coaster is 40 meter hoog en heeft een daling van 31,8 meter. Tijdens de rit van 855 meter wordt er tijdens de rit een snelheid behaald van 88 km/u. In totaal gaan de bezoekers 5 keer overkop, hierbij gaan ze eenmaal van vliegende naar liggende positie en ook nog eens omgekeerd.

 

#7: Harpy – Xishuangbanna Theme Park (885 m)

Harpy werd gebouwd in 2015 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Chinese pretpark Xishuangbanna Theme Park. De flying coaster heeft een lengte van 885 meter en het ritje duurt 2,5 minuten. De achtbaan heeft een hoogte van 40 meter en behaalt tijdens de rit een snelheid van 85 km/u. In totaal gaan de inzittende 2 keer overkop.

 

#6-5: Batwing & Firehawk (1018 m)

Batwing in Six Flags America en Firehawk in Kings Island zijn beide even lang en delen daarom samen de 5de plaats.

 

Batwing – Six Flags America:

Batwing werd gebouwd in 2001 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Amerikaanse pretpark Six Flags America. De achtbaan heeft een lengte van 1018 meter en een ritje duurt 2 minuten. Batwing heeft een hoogte van 35,1 meter en behaalt tijdens de rit een snelheid van 80,5 km/u. De bezoekers gaan 5 keer overkop en gaan gedurende de rit 2 keer van liggende positie naar vliegende positie en omgekeerd.

 

Firehawk – Kings Island:

Firehawk opende in 2007 in het Amerikaanse pretpark Kings Island. De achtbaan werd gebouwd in 2001 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Amerikaanse pretpark Geauga Lake en reed daar haar rondjes als X-Flight tot 2006. De flying coaster heeft een lengte van 1018 meter en het ritje duurt 2 minuten en 10 seconden. De achtbaan brak bij opening het lengte record van Stealth in California’s Great America. Firehawk heeft een hoogte van 35,1 meter en behaalt tijdens de rit een snelheid van 80,5 km/u. De achtbaan heeft 5 inversies, tijdens de rit gaan de bezoekers 2 keer van liggende positie naar vliegende positie en omgekeerd. Het stationsgebouw bevat 2 in- en uitlaadstations om de capaciteit te verhogen.

 

#4: Acrobat – Nagashima Spa Land (1021 m)

Acrobat werd gebouwd in 2015 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Japanse pretpark Nagashima Spa Land. De achtbaan heeft een lengte van 1021 meter en een ritje op de achtbaan duurt 3 minuten. De flying coaster heeft een hoogte van 40 meter en behaalt tijdens de rit een snelheid van 90 km/u. Acrobat heeft 4 inversies en een dubbel in- en uitlaatstation om de capaciteit te verhogen.

 

 

#3: Manta – SeaWorld Orlando (1023,8 m)

Manta werd gebouwd in 2009 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark SeaWorld Orlando. De achtbaan heeft een lengte van 1023,8 meter en een ritje duurt 2 minuten en 35 seconden. Manta is 42,7 meter hoog en tijdens de rit wordt er een snelheid behaalt van 90,1 km/u. In totaal gaan de bezoekers 4 keer overkop. De flying coaster heeft een dubbel in- en uitlaatstation om de capaciteit te verhogen waardoor er 1500 personen per uur een ritje kunnen maken.

 

#2: Tatsu – Six Flags Magic Mountain (1097,9 m)

Tatsu werd gebouwd in 2006 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain. De achtbaan pakte bij de opening zowel het record voor snelste, hoogste en ook langste flying coaster in de wereld en kreeg daardoor meteen een legendarische status. Tatsu is 1097,9 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 50 seconden. De flying coaster heeft een hoogte van 51,8 meter en tijdens de rit wordt er een snelheid van 99,8 km/u behaalt. De achtbaan van 21 miljoen dollar heeft 4 inversies en is voorzien van een dubbel in- en uitlaatstation om de capaciteit te verhogen, hierdoor kunnen er 1600 personen per uur een ritje maken in de achtbaan. Tatsu hielt het lengte record 10 jaar lang in handen.

 

#1: Flying Dinosaur – Universal Studios Japan (1124 m)

Flying Dinosaur werd gebouwd in 2016 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Japanse pretpark Universal Studios Japan. De achtbaan heeft een lengte van 1124 meter en verbrak bij opening het 10 jaar oude wereldrecord van Tatsu. De flying coaster behaalt een snelheid van 99,8 km/u en heeft een hoogte van 46 meter. Flying Dinosaur heeft 5 inversies en gaat 1 keer van vliegende naar liggende positie en omgekeerd. De achtbaan was een investering van 10 miljard yen wat omgerekend zo’n 77 miljoen euro is. De achtbaan is voorzien van een dubbel in- en uitlaatstation om de capaciteit te verhogen.

 

 

Vekoma en Bolliger & Mabillard:

Sinds 2000 hebben voornamelijk twee fabrikanten flying coaster gebouwd. De Nederlandse fabrikant Vekoma bouwde de eerste flying coaster waarbij de bezoekers zowel in liggende als vliegende positie het parcours afleggen. Het Zwitserse bedrijf Bolliger & Mabillard volgde de Nederlandse fabrikant en bouwde hun eigen flying coasters waarvan ze er een stuk meer verkochten. Vekoma bouwde 4 flying coasters tot nu toe, 3 van het type flying Dutchman en 1 van het type stingray. B&M bouwde 11 exemplaren en noemde dit model gewoon hun flying coaster.

 

Toekomst:

De top 10 van langste flying coasters in de wereld is 3 maal gewijzigd tussen 2015 en 2016. We hebben een hele recente nummer 1 maar dit zal binnenkort opnieuw veranderen. Vekoma is momenteel bezig met een nieuw type flying coaster te ontwikkelen. Deze wordt momenteel opgebouwd in het Duitse pretpark Phantasialand onder de werknaam F.L.Y. en wordt de eerste gelanceerde flying coaster in de wereld. Maar de lancering is niet alles, de achtbaan wordt immers ook de langste flying coaster in de wereld en dit wilt zeggen dat we in 2019, wanneer de achtbaan geopend zal worden, alweer een nieuwe nummer 1 krijgen!

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8500 achtbanen wereldwijd.