Sfeerverslag: Parc du Petit Prince – 04/11/2018

Op zondag 4 november waren er allicht velen onder jullie aanwezig in een pretpark, want dat was zowat de laatste openingsdag van het reguliere pretparkseizoen 2018. Ook Themeparkfreaks Jonathan, Bob en Benjamin voelden de winterstop naderen. Om al dat bezoeken van pretparken (voor eventjes!) af te leren hielden ze tijdens het weekend halt bij enkele Franse alpine coasters, de kermis van Bazel (Zwitserland), Parc du Petit Prince en Cigoland. Hoe ons bezoek verliep in Parc Du Petit Prince lees je in dit sfeerverslag.

 

In ons gezelschap was het voor iedere persoon z’n eerste bezoek aan Parc du Petit Prince. Zo’n feitje is een zeldzaam gegeven als je een handvol Themeparkfreaks dropt in een Europees pretpark. Onze verwachtingen over dit park liepen niet al te hoog op, maar daar maakten we een cruciale fout.

Het Franse park bevindt zich op een twintigtal kilometer van Mulhouse en Colmar, op de plaats waar de eerste bewaarde en bestudeerde meteoriet op aarde is gevallen. Al vanop de autosnelweg kan je de skyline van het Parc du Petit Prince herkennen. Enkele gigantische ballonnen en de L’aérobar du Buveur zijn de absolute blikvangers van het park. Eenmaal aangekomen aan de ingang van het pretpark moeten we vaststellen dat deze plek veel groter en moderner is dan het gemiddelde entreegebied. Enkele mascottes, waaronder de kleine prins, voeren er kunstjes en kattekwaad uit. Zelfs de act van deze mascottes is beter dan het gemiddelde niveau. Bovendien wordt bijna de hele oppervlakte bedekt met een metalen constructie in de vorm van bladeren. Hierdoor kunnen bezoekers steeds in de schaduw aanschuiven om hun kaartjes aan te kopen of te valideren.

Een woordvoerster van het park leidde ons naar binnen. Vooraleer je het park kan ontdekken moeten bezoekers doorheen een tunnel. In deze tunnel leren bezoekers iets bij over het park, maar ook over het boek waarop dit hele pretpark gebaseerd is. Het meest opmerkelijke feit over het boek Le Petit Prince is dat het vertaald werd in meer dan 160 talen. Dat maakt Le Petit Prince het tweede meest vertaalde boek ter wereld, enkel de Bijbel is in meer verschillende talen verkrijgbaar.

Op het eerste gezicht is De Kleine Prins een kinderboek, maar het boek kaart verscheidene diepzinnige en idealistische punten aan over het leven. De woordvoerster van het park is er alvast vol lof over. Het verhaal werd geschreven in 1943 en gaat over de ontmoeting tussen een jonge buitenaardse prins en de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry zelf. Uit de gesprekken die hij heeft met de kleine prins laat de schrijver blijken dat de eenvoudige verstandigheid van een kind verloren gaat wanneer het volwassen wordt.

Wanneer je uit de tunnel komt sta je al quasi meteen in het midden van het park, en daar zie je een standbeeld van de kleine prins. Het standbeeld vormt het centrale punt van het park. Het zou eveneens de plek zijn waar in 1492 de eerdervermelde meteoriet insloeg. De kleine prins ontmoet tijdens zijn verhaal verschillende personages: een vos, een serpent, een koning, een lampontsteker… Veel attracties of themazones van dit pretpark hebben dan ook een referentie naar het bekende verhaal.

Eenmaal we al deze informatie geabsorbeerd hadden besloot de woordvoerster om ons zelf de rest van het park te laten ontdekken. We wandelden dan ook meteen naar de grootste blikvanger, namelijk The King’s Balloon. Deze gigantische ballon stelt de planeet van de koning voor en is, in tegenstelling tot de klassieke luchtballon, helemaal gevuld met helium. Deze attractie brengt bezoekers 150 meter boven de begane grond en vormt hiermee het hoogste punt van de Elzas. Hier werden onze ogen getrakteerd op een formidabel uitzicht, maar dat ging ook ten koste van enkele klamme handen. Op 150 meter hoogte in een mandje rechtstaan, terwijl enkel een stalen kabel de ballon met de grond verbindt, is best wel avontuurlijk.

Parc du Petit Prince herbergt twee credits, waarvan één zuivere achtbaan (straks meer daarover) en één onbepaalde credit. Op een boogscheut van The King’s Balloon vonden we deze onbepaalde credit The Zip Line terug.

Het is al november, maar de temperaturen laten het nog toe om een log flume te trotseren. South Atlantik is voorlopig nog zowat de enige waterattractie die het park heeft, maar is er best wel eentje om trots op te zijn. Op vlak van thematisering is ook hier het niveau beter dan gemiddeld. De attractie kent echter maar één drop, welke trouwens de vliegtuigcrash moet voorstellen die voorkomt in het verhaal van de prins. De impact die de boot in het water maakt is best wel heftig, maar nog steeds plezierig, te noemen.

Het werd bioscooptijd! Naast de log flume kunnen bezoekers plaatsnemen in een grote cinemazaal waar tijdens de dag verschillende films afgespeeld worden. De film (of zeg maar documentaire) die wij bekeken handelde twintig minuten lang over een Franse astronaut in het International Space Station (ISS). Erg oninteressant is deze documentaire niet te noemen, maar we weten allemaal dat die astronauten in het ISS niet de meest spannende avonturen beleven. Deze documentaire is vast interessanter als je, net als de astronaut, de Franse nationaliteit hebt.

Tijd voor wat meer interactie! In 4D Underwater Planet nemen bezoekers plaats op een rodeozitje dat heen en weer beweegt terwijl ze naar een 3D-film kijken. Deze attractie is interactief, omdat er ook nog eens met een laserpistool naar het scherm moet geschoten worden. Wat me opviel in deze voorstelling is dat de bezoekers eerder simultaan moeten samenwerken om grote vijanden te verslaan, in tegenstelling tot andere attracties als deze waar de high scores een doorslaggevende rol spelen.

Ons geduld werd al lang genoeg op de proef gesteld. Tijd voor de enige echte achtbaan van het park! Serpent is een stalen achtbaan uit de stallen van het Duitse Zierer. Deze bouwer staat vooral bekend voor haar talloze keverbanen, maar deze achtbaan is alvast de moderne versie ervan. Serpent opende in 2017 in het park. Zoals de naam van deze achtbaan al doet vermoeden staat de slang in het verhaal van Le Petit Prince hier centraal. De trein maakt steeds twee rondjes over haar parcours. Tijdens de tweede rit komt de slang pas echt tot leven, want dan maakt een animatronic een hels lawaai terwijl passagiers doorheen een boomstronk rijden. Ook al is deze achtbaan geen echte hoogvlieger, de mooie thematisering en de aangename rit zorgden ervoor dat we enkele rerides maakten.

De slang is overigens een personage dat bijna helemaal op het einde van het verhaal opduikt, en zo komt ook ons bezoek aan Parc du Petit Prince aan een slotstuk. Onderweg naar de uitgang merkten we alvast nog de kettingmolen The Flying Chairs op, alsook een gigantisch indoor trampolinepark (inclusief loeiharde muziek en discotheeklampen).

We waren het alle drie unaniem eens over dit park. Parc du Petit Prince is een klein parkje dat nog niet erg dagvullend is. Hier en daar zet het park wat te veel in op attracties met videoschermen en nog te weinig op fysieke attracties. We moeten wel rekening houden met het feit dat dit park nog maar vier jaar oud is. De attracties die er ondertussen staan zijn niet van de minste en steeds gloednieuw. Het park straalt bovendien nu al erg veel sfeer uit dankzij de vele thematisering. Ook de gigantische ballonnen en de Aerobar dragen bij tot de unieke uitstraling van Parc du Petit Prince.