Amoerluipaard Zyra uit Bellewaerde verhuist naar Copenhagen Zoo

Onlangs is Amoerluipaard Zyra verhuisd naar Copenhagen Zoo, waar ze zal deelnemen aan een internationaal kweekprogramma. Zyra werd, samen met haar zus Esra, in 2016 geboren in het Belgische park Bellewaerde.

 

Op maandag 8 oktober verhuisde Amoerluipaard Zyra naar Copenhagen Zoo in Denemarken. Daar zal ze deelnemen aan het internationaal kweekprogramma om deze ernstig bedreigde diersoort in stand te houden. In het wild zijn er nog slechts 70 van deze dieren te vinden. Bellewaerde, die lid is van EAZA, neemt deel aan dit programma met als doel de wilde populatie aan te sterken door nakomelingen uit de zoo gemeenschap terug vrij te laten in een beschermd natuurreservaat.

De geboorte van Zyra en Esra was een unieke geboorte voor Bellewaerde, aangezien zij als enige Belgische dierentuin deelneemt aan het internationaal kweekprogramma voor Amoerluipaarden.

Door een intensieve transporttraining kon Zyra zonder verdoving getransporteerd worden naar Copenhagen Zoo, waar ze op dinsdag 9 oktober aankwam. Tijdens de training bleek al snel dat Zyra zeer leergierig was en na twee dagen stapte ze al vlot in en uit de transportcontainer.

Melissa Nollet, dierenarts in Bellewaerde zegt het volgende over deze verhuis: “Alle dierenverzorgers vinden het natuurlijk zeer jammer dat we afscheid moeten nemen van Esra en Zyra. We hebben hen van heel dichtbij kunnen zien opgroeien. Gezien Amoerluipaarden in het wild vanaf twee jaar hun eigen weg gaan, is het voor hen dan ook belangrijk om te verhuizen naar een andere dierentuin. Op deze manier kunnen we bijdragen tot de conservatie van deze diersoort. We zijn dan ook trots dat de zusjes een belangrijke rol kunnen spelen in het voortbestaan van de ernstig bedreigde Amoerluipaarden ”

 

Bron: Bellewaerde