Uitgetest: Welp – Bobbejaanland

Dit jaar pakt Bobbejaanland uit met een nieuw spookhuis genaamd Welp. Dit spookhuis staat volledig in het teken van de gelijknamige Belgische horrorfilm uit 2014 die geregisseerd werd door Jonas Govaerts. Wie zich in Welp waagt kan zich dus al maar beter schrap zetten, want liefelijk zal het er niet aan toe gaan.

 

Verhaal:

Het verhaal gaat over een groep scouts (welpen) die op zomerkamp gaan in de Ardennen. Vooraf worden de welpen opgestookt met een heleboel griezelverhalen die zich rond het terrein zouden afspelen. Later blijken er verschillende dingen niet pluis te zijn. Zo blijkt er een stroper in het bos te zijn die niet jaagt op dieren maar op menselijk vlees. Tot overmaat van ramp blijken er overal in het bos dodelijke vallen verstopt te zijn.

 

Beleving:

Bobbejaanland is er in geslaagd om van Welp een unieke beleving te maken. De wachtrij van de attractie leid je niet naar het begin van het spookhuis, maar naar de jeep die een grote rol speelt in de film. Bezoekers dienen vervolgens hierin plaats te nemen waarna het avontuur al meteen begint.

De bezoekers komen op deze manier meteen in de zelfde positie waarin ook de welpen uit de film zich bevonden. Ook voor wie de film niet heeft gezien geeft dit een speciaal effect, want na een stukje te rijden weet je ook niet meer waar je bent.

Wanneer de jeep stopt kom je terecht in een bos dat in de verste verte niet meer op Bobbejaanland lijkt. Het thematiseringgehalte is hier ontzettend hoog en de verschillende referenties naar de film zijn sterk uitgewerkt. Sommige decorstukken komen recht van de filmset, voor andere decorstukken werden er exacte replica’s gebouwd.

 

Conclusie:

Welp is een heel sterk uitgewerkte beleving die tot stand is gekomen door een goede samenwerking met de makers van de film en Bobbejaanland. Er is heel wat werk, energie en geld gestoken in het nabouwen van de filmset en dat is ook duidelijk te zien aan het eindresultaat. Het bos is zeer goed nagemaakt en het is heel fijn om de verschillende elementen uit de film terug te zien.

Welp heeft wel iets minder echte traditionele scares, maar waar ze er in zitten zijn ze dan ook goed uitgewerkt. Het verhaal is goed verwerkt in de attractie waardoor je meteen in de juiste stemming geraakt. Desondanks is het geen noodzaak om de film gezien te hebben om van het spookhuis te kunnen genieten.

Het alternatieve begin met de jeep en het bos dat zeer sterk is uitgewerkt geeft je het gevoel dat je helemaal ergens in een bos bent en niet meer in Bobbejaanland. Wel is het aangeraden deze attractie in het donker te doen omdat op deze manier de beleving veel beter tot zijn recht komt.

Kortweg gezegd is Welp een echte aanrader. Het heeft een uniek element en weet zich te onderscheiden van de klassieke spookhuizen. Een attractie die je niet mag overslagen.